Despre Vindecare



  ...ma iert si ma accept asa cum sunt ...


Lumea este o reflectare a gândurilor noastre. Asemeni lui Buddha, vechii kahuna considerau că noi creăm lumea prin gândurile noastre. Tot ceea ce suntem, tot ceea ce se petrece în viaţa noastră reprezintă o consecinţă a gândurilor noastre.
Lumea este o reflectare a ceea ce se petrece în interiorul nostru.
Vindecarea - un proces încă nelămurit, cu toate descoperirile fulminante ale ştiinţei actuale. Unii cred că eliminarea stării de boală este posibilă numai prin apelul la medicaţie şi tratamente alopate, alţii sînt, dimpotrivă, convinşi că bolile nu se pot vindeca decât prin remedii naturale sau, mai mult, prin transformare lăuntrică şi rugăciune. Ca întotdeauna, adevărul este undeva la mijloc...
Zalmoxis, regele nostru, care este un zeu şi un mare înţelept, ne învaţă că, după cum e nepotrivit să încercăm îngrijirea ochilor fără să ţinem seama de cap, tot la fel, nici capul nu poate fi îngrijit nesocotind trupul; având în vedere acest adevăr, trupul trebuie să fie îngrijit, în acelaşi fel, într-un mod potrivit, împreună cu sufletul.
"Căci motivul pentru care medicii greci nu se pricep la multe boli este acela că ei nu cunosc tainele întregului pe care-l au de îngrijit. Dacă acest întreg e bolnav, atunci nici partea nu poate fi sănătoasă. Dacă însă partea tulburată va fi vindecată, atunci şi întregul va fi din nou armonios, aşa cum trebuie să fie, iar omul va trăi mult timp, plin de vigoare, bun la suflet şi fericit."  Charmides, Platon
Medicul este acela care trebuie „să-l ajute pe om să se vindece singur“, după cum spunea Hipocrates cu mai bine de două milenii în urmă. 
Miracolul este, mereu, cel al vindecării prin redobândirea credinţei şi prin recurgerea la resorturile profunde ale fiinţei, căci, în realitate, nu există remedii miraculoase.
Procesul însănătoşirii trebuie să fie abordat, atât în plan lăuntric, psiho-emoţional, cât şi în planul exterior, fizic-corporal.
Astfel, interior, trebuiesc remodelate în mod corespunzător sistemul de credinţe şi percepţiile bolnavului privitoare la realitate, în vreme ce la nivelul vital şi al corpului fizic, trebuiesc reechilibrate şi stabilizate energiile din toate structurile pacientului.
Acela care crede din toată fiinţa că poate învinge boala, este deja pe jumătate vindecat; trebuie doar să se mobilizeze cu perseverenţă şi răbdare în urmarea tratamentului, iar dacă trupul nu a suferit transformări irecuperabile (extirpări, rezecţii, amputări etc.), recuperarea stării de sănătate este doar o problemă de timp.
Dinamica procesului de îmbolnăvire poate fi împărţită, schematic, în etape, care evidenţiază evoluţia lui.
Totul începe de la însuşirea şi alimentarea unei idei sau credinţe greşite. Să considerăm exemplul, ipotetic, al ideii dizarmonioase „cred că sînt superior celorlalţi“. Să presupunem că aceasta se infiltrează în sistemul de gândire al unui anumit om; odată acceptată şi subconştientizată, distorsiunea perturbă şi slăbeşte fluxul iubirii divine, care se revarsă, în mod normal – prin fiinţa fiecăruia dintre noi – asupra semenilor. Persoana care va începe să găsească, în mod egoist, plăcere în această credinţă şi va urmări să îşi afirme superioritatea. Procesul va avea loc, mai întâi, la nivelul structurilor volitive superioare, iar apoi, prin proiecţie şi inducţie, se va imprima în structura fiinţei şi ca un şablon mental-emoţional, care va produce, la rândul lui, forme disociate de gândire şi blocaje, staze energetice. Reacţia constant nefavorabilă a celorlalţi are darul de a contraria şi de a infirma acest şablon de gândire, astfel că, inevitabil, apare şi curentul de gândire opus: „cred sînt inferior celorlalţi“, care provoacă un conflict şi o adevărată breşă în fluxul vital. În final, nesiguranţa, teama şi oscilaţia între mâhnirea şi furia cauzate de neconfirmarea crezului pot provoca escaladarea tensiunii nervoase, iar apoi, prin reflexie, un dezechilibru de metabolizare – creşterea acidităţii stomacale, durere şi boală fizică, ulcer si multe alte suferinte. După acest model analogic, ideile şi energiile dezechilibrate se transmit şi se oglindesc, în mod insidios, aproape insesizabil, de sus în jos, de la structurile superioare ale fiinţei la cele inferioare, cuprinzând în final segmentul fizic care le corespunde.În procesul de vindecare lăuntrică, bolnavul trebuie să parcurgă aceeaşi cale, de sus în jos, terapeutul ajutându-l să conştientizeze problema şi să dezrădăcineze credinţele greşite. Pacientul va urmări să-şi reacorde voinţa proprie cu voinţa divină, să îşi însuşească o stare de acceptare de sine şi de iubire necondiţionată.
Modul defectuos de gândire şi emoţiile traumatizante asociate cu el sînt readuse, apoi, cu sprijinul terapeutului, la lumina conştiinţei şi corectate, remodelate. Sînt eliminate, prin angrenarea voinţei şi prin urmarea perseverentă a terapiei, blocajele emoţionale, proces deseori asociat cu retrăirea vechilor traume şi cu eliberarea dureriiacumulate.Metabolimul energetic al părţii afectate poate fi, apoi, restructurat. În final, aceasta va conduce la reechilibrarea sistemelor fizice şi la regăsirea sănătăţii.
În sfârşit, vindecarea exterioară poate avea drept resorturi regimul alimentar, postul, ingerarea activă a plantelor şi remediilor, gimnastica psiho-somatică, masajul, presopunctura, chiropraxia, împachetările cu nămol, băile de plante, aromoterapia, meloterapia, etc.
Întrebările-cheie ale pacientului în demersul de vindecare sînt:
Ce semnificaţie are pentru mine manifestarea acestei boli?
Ce mesaj îmi transmite, pe această cale, corpul meu?
Ce anume am uitat din ceea ce sunt?
Trebuie meditat cu seriozitate asupra lor, pentru ca, în acest fel, arborele patologic să fie depistat până la rădăcină, iar practicile vindecătoare să îşi poată croi calea cu mai mare uşurinţă.
Odată dobândită vindecarea, trebuie conştientizată, de atunci încolo, importanţa actului preventiv, singurul care permite instalarea permanentă a procesului creator al sănătăţii.
Menţinerea sănătăţii este condiţionată, după cum am văzut mai sus, de direcţionarea corectă a forţei originare a vieţii, care se exprimă diferenţiat în fiinţa umană, la fiecare nivel de conştiinţă.
Schematic, acest proces de menţinere a sănătăţii se poate descrie prin ciclul armonic:
„sunt una cu Dumnezeu –> iubesc viaţa şi universul –> voinţa mea este una cu voinţa divină –> îmi iubesc semenii –> am o gândire limpede şi plină de puritate –> îmi trăiesc în mod firesc şi armonios emoţiile –> funcţiile vitale îmi sînt bine întreţinute, printr-un mod de viaţă echilibrat, care îmbină activitatea cu repausul –> îmi metabolizez corect energiile şi îmi păstrez mereu în echilibru sistemele fizice, printr-un regim alimentar corect –> mă menţin sănătos“.
Sistemele moderne de vindecare evoluează tot mai mult către o concepţie holistică a însănătoşirii şi bolii, pacientul fiind văzut ca un suflet pornit în călătoria de întoarcere acasă, iar boala ca indicatorul cel mai bun al direcţiei corecte de urmat. 
Cu apariţia dispozitivelor de evidenţiere şi a metodelor de diagnosticare a aurei bioenergetice, acţiunea terapeutică va putea îmbina intervenţia la nivelul corpului cu cea de la nivel mental-emoţional; treptat, disfuncţiile vor putea fi depistate înainte ca ele să se manifeste corporal, iar vindecarea va deveni un proces de purificare şi elevare spirituală a fiinţei, împlinindu-se astfel concepţia străveche a şcolilor înţelepciunii privitoare la starea de sănătate desăvârşită, care cuprinde toate aspectele fiinţei, reunindu-le într-un întreg armonios şi indivizibil.
Dacă o persoană ne agresează, este util să ne amintim că ceilalţi sunt o oglindă pentru noi şi că agresivitatea respectivei persoane nu este decât proiecţia în exterior a propriei noastre agresivităţi refulate.

• Dacă şeful ne spune că nu suntem suficient de buni pentru postul pe care îl ocupam, atunci vorbele lui nu sunt decât o reflectare a ceea ce noi înşine gândim în sinea noastră despre noi.

• Dacă ne îmbolnăvim, este bine de ştiut că, trupul este o casă pentru gânduri: cauza îmbolnăvirii rezidă în negativitatea unui gând, într-o eroare de judecată.

Nu-i nimic în neregulă cu erorile de judecată. Te pot omorî, asta-i tot.

Mintea este asemeni unei grădini, iar gândurile asemeni unor seminţe. Ele încolţesc şi dau roade. Trebuie să avem grijă ce gânduri plantam în mintea noastră, căci, inevitabil, vom culege ceea ce am semănat. Vestea bună este că orice stres, dezechilibru sau boala pot fi corectate, lucrând asupra ta. Nu este nevoie să cauţi răspunsuri sau ajutor în afara ta. Şi nimeni nu îţi poate oferi informaţii mai relevante decât cele pe care le poţi obţine singur, căutând în tine însusi.
Circumstanţele exterioare sunt un barometru al nivelului nostru de conştiinţă. Starea de sănătate sau de boală, prosperitatea sau pauperitatea, succesul sau eşecul nostru ori al celor din jurul nostru reflecta nivelul de conştiinţă la care am ajuns.
Dacă nivelul nostru de conştiinţă se modifică, circumstanţele exterioare se schimbă rapid, iar nivelul de conştiinţă poate creşte semnificativ, dacă ne asumăm responsabilitatea pentru tot ce se petrece în viaţa noastră, pentru tot ce se petrece în jurul nostru.Vindecarea ori schimbarea începe cu asumarea responsabilităţii. 
Ce înseamnă să ne asumăm 100% responsabilitatea pentru absolut tot ce se petrece în viaţa noastră?
Înseamnă să accepţi faptul că tu însuţi şi nimeni altcineva eşte creatorul a tot ceea ce experimentezi, al tuturor evenimentelor pe care le trăieşti conştient.
O idee foarte greu de digerat, într-o societate în care ne-am obişnuit să ne găsim scuze la tot pasul, să dăm vina pe alţii pentru ce nu merge în viaţa noastră, să cultivăm asiduu o mentalitate de victimă. 
Mai mult, această idee este greu de acceptat şi de către persoanele considerate supra-responsabile. Căci una este să îţi asumi responsabilitatea propriilor acţiuni şi alta este să îţi asumi responsabilitatea pentru actele violente ale unor oameni cu care nu ai avut nimic de-a face şi cu care singura legătura pe care o ai este că locuiţi împreună în acelaşi oraş.
Mulţi psihologi ar spune că o astfel de gândire nu face decât să ne culpabilizeze în mod excesiv.
Accesul la miracol şi, implicit, la supraconştient nu este posibil decât atunci când reîncepem să privim lumea prin ochii unui copil. E vorba despre redescoperirea inocentei, nu despre cultivarea infantilităţii.
Problema adulţilor este că şi-au pierdut inocenţa, dar şi-au accentuat infantilitatea, prin evitarea sistematică a asumării responsabilităţii.
Inocenta – starea în care nu judecăm, nu punem etichete, nu suntem obsedaţi de câştigul personal – poate schimba radical viaţa noastră.
Dacă ne confruntăm cu o problemă, trebuie să căutăm cauză în noi înşine, nu în factorii exteriori

Cum te poţi ajuta în viaţa de zi cu zi?

Acest proces poate fi folosit în cele mai diverse situaţii:
 - când suntem bolnavi,
 - când cineva apropiat este bolnav,
 - când ne confruntăm cu probleme profesionale, financiare, sentimentale etc.


Dacă problema ţine de sănătate, atunci putem spune trupului:
Îmi pare rău că ţi-am făcut rău prin gândurile mele negative. Te rog, iartă-mă.
Şi repetam acest lucru cu sinceritate, până problema dispare.

Dacă copilul are probleme la scoală, putem repeta mental:
Îmi pare rău că ţi-am creat aceste probleme prin gândurile mele. Te rog, iartă-mă.

Este esenţial ca trăirea să fie autentică, iar cererea de iertare să fie pe deplin sinceră. Consecinţa imediată este un sentiment de iubire, iar acesta este un semnal că vindecarea a început.


ÎN LOC DE CONCLUZIE

Boala este rezultatul unui dezechilibru cauzat de uitarea de sine, de înstrăinarea de propria esenţă, care conduce la separarea de realitate, la apariţia unor gânduri şi acţiuni dizarmonice şi în final la manifestarea unor blocaje emoţionale şi fiziologice ce conduc la instalarea bolii. 
Vindecarea constă în dezvăţarea treptată de obiceiurile rele care au cauzat dezechilibrul (şi care au devenit pentru bolnav o a doua natură) şi în refacerea întregului fiinţei, în toată strălucirea sa, pierdută doar vremelnic.
Boala poate fi văzută, astfel, ca o lecţie, primită spre regăsirea de sine, spre (re)cunoaşterea scânteii divine din om, singura capabilă, în realitate, să mijlocească reintegrarea în ordinea dumnezeiască a lumii.
Un medic din Statele Unite ale Americii, a lucrat foarte mult cu bolnavi în faza terminală şi a descris experienţele şi concluziile sale în două cărţi devenite best-seller-uri. Una dintre ele se numeşte The Four Things that Matter Most  - Cele patru lucruri, care contează cel mai mult -  şi se referă la cele mai frecvente declaraţii pe care bolnavii le fac celor apropiaţi pe patul de moarte.
Acestea sunt:
IARTĂ-MĂ
TE IERT
TE IUBESC
MULŢUMESC
Doctor Ira B. considera că nu trebuie să ajungem pe patul de moarte pentru a folosi aceste afirmaţii pozitive care, în opinia sa, au un potenţial imens în a ne vindeca relaţiile şi în a ne transforma profund viaţa.



Sursa:

http://madreporal.blogspot.ro/



Paralelă între pudra de roşcove (carob – K) şi cacao (C)



Roșcova (Ceratonia siliqua)
        Face parte din familia leguminoase, alături de membri notorii ai acestei clase (soia, fasole, linte, lupin, mazăre, bob). Copacul producător de păstăi poate ajunge și la 12-15 m înălțime
•          Crește spontan sau cultivată în țările din estul Mării Mediterane, lumea arabă, India, Brazilia și Argentina, dar și-n Republica Moldova, Croația și China
•          Este cunoscută și apreciată din cele mai vechi timpuri (cu mii de ani î.e.n.), fiind folosită drept aliment de bază și complet, de către cea mai săracă pătură socială, din cauza prețului său de cost extrem de scăzut. Câtă dragoste a arătat și prin acest fapt Dumnezeu săracilor omenirii pe parcursul istoriei, punându-le la dispoziție un aliment deosebit de sănătos !
•          Tradiția creștină o mai numește ”pâinea Sfântului Ioan Botezătorul”, dându-i astfel un loc de cinste printre alimente, dar fără nici o mențiune Biblică în acest sens
        Este menționată însă în Biblie (Luca 15,16) în ”Pilda fiului risipitor” sau ”Pilda tatălui iubitor” (după alte traduceri)
•          În mod nejustificat, datorită unor reclame media extrem de agresive la cacao și mai ales la ciocolată a ajuns să fie efectiv uitată de către omul modern, spre dezastrul sănătății sale
•          E 410 sau ”guma caruba” este pudra de roșcove, un agent de îngroșare găsit în înghețate și produse de patiserie, 100% natural, sănătos și netoxic
        Semințele din păstăile de roșcove au întotdeauna aceeași greutate (0,18 g), fiind denumite ”karat”, după unitatea de măsură (apropiată) a diamantelor (0,2 g). Nu sunt indicate însă consumului
        Sinonime : pudră de roșcove, ceratonia, carob

Cacaoa (Theobroma cacao)
•          Arborele de cacao aparține familiei Malvacee, crește la o înălțime de 4-5 m, fiind răspândit mai ales în țările Americii Latine. Coasta de Fildeș, Ghana, Indonezia, Nigeria, fiind cei mai mari producători mondiali de cacao
•          Aztecii au folosit boabele de cacao drept monedă. Au fost descoperite boabe de cacao cu o vechime datată 1.100 î.e.n.
•          Datorită unor reclame extrem de agresive, consumul de ciocolată a crescut continuu, segmentul de piață vizat fiind cel al copiilor, iar perioada vizată fiind cea a Sărbătorilor / aniversărilor de orice fel
•          Datorită faptului că cea mai mare parte din pudra de cacao este transformată în ciocolată, nu este deloc greșit să punem în continuare semn de egalitate cacao = ciocolată
•          Ciocolata este un aliment derivat din semințele Arborelui de cacao, răspândit și intens consumat în întreaga lume. E un preparat pe bază de un de cacao (partea grasă a semințelor de cacao), cu adaos de pudră de semințe de cacao, zahăr, cât și alte ingrediente facultative : lapte, zer, migdale, nuci, lecitină proprie sau / și din soia, cât și alte arome mai mult sau mai puțin sănătoase
•          Ciocolata albă” este un produs obținut din unt de cacao, lapte sau produse pe bază de lapte și care conține < 20% unt de cacao și 14% substanță uscată lactată, dar fără a avea pudră de cacao
•          Reprezintă una dintre puținele surse cunoscute de lecitină (0,3%) alături de soia și gălbenușul de ou
•          De cele mai multe ori când veți citi în diapozitivele următoare cuvântul ”CACAO”, gândiți-vă la sinonimul ”CIOCOLATĂ”, deoarece > 98% din producția de cacao este transformată în ciocolată

1.K. Poate fi obţinută o pulbere cu un grad maxim de puritate, rezultată din măcinarea tecilor ;
   C. NU poate fi purificată 100%. Astfel că ea mai conţine în anumite limite peri, elitre şi fecale de animale ;

2.K. Proteină completă (4-8%), Glucide (43-52%), Lipide (0,65%), Fibre (39%), 222 kcal%, Na 35 mg%, K 827 mg%, Fe 3-13 mg%, Mg 54 mg% ;
   C. Proteine (20-23%), Glucide (11,5%), Lipide (22-26%), cu predominenţa acidului palmitic (saturat), Fibre (8-10%), 355 kcal%, Mg (100-520 mg%), Poate conţine Pb, Ni şi Sn (câteva mg%) ;

3.K. Induce BAZICITATE în organism, fiind un aliment alcalin, care NU stimuleză aciditatea gastrică ;
   C. În stare pură induce ACIDITATE în corp + stimuleaza aciditatea gastrică acidă, atât prin bazele xantice conţinute (dar mai ales prin cafeină), cât şi prin Histamina conţinută şi/sau indusă. Conţine şi acizi organici în stare liberă ;

4.K. Are un nivel antioxidant ENORM (91.500 unităţi ORAC / 100 g produs), cu >10-15% peste cel al pudrei de cacao şi care nu-i scade prin prelucrare ;
   C. Are un nivel antioxidant ceva mai redus, dar totuşi foarte înalt (80.933 unităţi ORAC / 100 g produs), nivel care-i scade în urma prelucrării prin prăjire şi fermentare ;

5.K. NU trebuie să-i adaugăm îndulcitori pentru a-i da un gust bun. Dispune de zaharuri proprii, similare celor din fructe, având un gust discret dulceag şi plăcut. NU conţine gluten şi nici lactoză ! ;
   C. Trebuie adăugat zahăr +/- îndulcitori +/- derivate lactate (zer), deoarece are un gust nativ amar intens ;

6.K. Index glicemic : 15 (foarte mic) ;
   C. 20 (mic) ;

7.K. NU conţine purine ;
   C. Conţine purine ;

8.K. Nu conţine acid oxalic, ci doar cantităţi mici de AG omega 3 şi omega 9, cu importante efecte sanogenetice ;
   C. Conţine acid oxalic, dar şi malic, tartric, acetic, caprilic, caprinic şi valerianic, motiv pentru care i se introduc cantităţi importante de K2CO3 (2-3%) ca şi corector de aciditate ;

9.K. Reprezintă o SURSĂ IMPORTANTĂ de Calciu din mai multe motive : are mult Calciu (348 mg%) şi puţin Fosfor (79 mg%), mult peste raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca / P > 1,7) ; NU conţine baze xantice ; este un aliment BAZIC ;
   C. Este un ELIMINATOR MAJOR de Calciu din mai multe motive : are puţin Calciu (51 mg%) şi enorm de mult Fosfor (685 mg%), mult sub raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca / P > 1,7) ; conţine teobromină, cafeină şi teofilină, 3 baze xantice, fiecare dintre ele fiind substanţe puternic eliminatoare de Calciu (în special primele două) ; este un aliment ACID ;

10.K. Este hipo-alergizant, putând fi consumat în siguranţă de către persoanele care au astm bronşic (chiar conţine o substanţă cu proprietăţi anti-astmatice), boli alergice sau auto-imune, dar şi cancer. Are şi proprietăţi expectorante ;
    C. HIPER-alergizantă, fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamină + conţine cantităţi semnificative de Nichel. Persoanele alergice (dar şi astmaticii sau cei cu boli auto-imune) ar fi bine să se abţină de la consumul de cacao şi derivate ;

11.K. Conţine pectine care se opun BRGE (bolii de reflux gastro-esofagiene) ;
    C. Conţine baze xantice care determină BRGE ;

12.K. Inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) şi restabileşte un peristaltism normal, prin continutul de tanin, acid galic şi pectine. Acidul galic mai acţionează şi ca analgezic, anti- alergic, -bacterian, -viral şi AO ;
    C. Stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene, deoarece prin conţinutul de Histamină şi prin inducţia producerii acesteia datorită impurităţilor conţinute, apar mucozităţi intestinale, mediu propice dezvoltării acestora. Accelerează tranzitul intestinal prin Histamină şi bazele xantice conţinute, putând determina diarei şi afectarea digestiei şi absorbţiei nutrienţilor (mai ales la copii). Stimulează formarea de mucozităţi nazale, dar şi bronşice, favorizând astmul bronşic, rinitele alergice, dar şi infecţiile acute / cronice de căi respiratorii ;

13.K. NU are efect excitant şi nici iritant. Crește toleranţa gastrică şi pentru alte alimente, ajută digestia, se opune balonărilor şi diareii ;
    C. Prezintă un important efect excitant, iritant mai ales prin cafeina conţinută (0,1-0,5%), dar şi prin teobromină (1-2,4%) şi teofilină ;

14.K. NU dă dependenţă prin gust ;
    C. Dă dependenţă prin gustul său ”dres” cu îndulcitori, dar mai ales prin conţinutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină (AEP) şi prin stimularea producerii de către creier a substanţelor de tip endorfinic. Unele studii par să confirme că un consum frecvent de ciocolată poate să conducă la o formă particulară de dependenţă, denumită prin analogie cu alcoolismul... ”ciocolismul”. Alte studii arată că ciocolata ar avea o influenţă pozitivă asupra dispoziţiei fiinţei umane, crește dorinţa sexuală, fapt susţinut şi de către... Giacomo Casanova ;

15.K. Scade nivelul colesterolului sangvin şi pe cel al LDL-C (studiu german). Alături de Spirulină reprezintă singure alimente de origine vegetală care conţin colesterol, dar într-o cantitate infimă (3 mg%) şi complet neglijabilă ;
     C. Următoarele sunt valabile pentru cacaoa degresată ! Reduce nivelul colesterolului sangvin, crește HDL-C, scade LDL-C ; Amplifică sinteza NO vascular, un puternic vaso-dilatator ; are şi efect anti-trombotic. (Cardiologii elveţieni (oare întâmplător ?) şi americani numesc ciocolata amăruie cu 70 % cacao, drept „aspirina dulce”, ce ar scădea în opinia lor afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor) ...însă cacaoa ne-degresată... încărcată cu AG saturaţi, NU poate avea efectele de mai sus ! ;

16.K. Prezintă şi efect de fito-estrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i conţine ;
      C. Conţine tiramină şi triptamină (ca şi produsele lactate), responsabile adesea de migrene cumplite la unii consumatori. Pentru a obţine ciocolata bună şi cremoasă i se adaugă cantităţi importante de ulei omega 6, crescându-i astfel semnificativ nivelul caloric şi efectul pro-inflamator. Poate cauza acnee rebelă, fenomen agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar şi prin teobromina conţinută ;

17.K. Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai BINE !) SĂNĂTATEA are numai de câştigat ;
      C. Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai RĂU !) SĂNĂTATEA are numai de pierdut : alterarea imunităţii, carii dentare, dependenţă, obezitate, boli cronice şi degenerative, boli alergice, retenţie hidro-salină etc.

Este alegerea voastra, cacao sau pudra de roscove? Important este sa cunoasteti adevarul.


Sursa:

http://drcalinmarginean.blogspot.ro/2011/06/paralela-intre-pudra-de-roscove-carob-k.html

Cum transformam greutatile in oportunitati - Poveste

Într-o buna zi, magarul unui taran cazu într-o fântâna. Nefericitul animal se puse pe zbierat, ore întregi, în timp ce taranul cauta sa vada ce e de facut. Pâna la urma, taranul hotarî ca magarul si asa era batrân, iar ca fântâna, oricum secata, tot trebuia sa fie acoperita odata si-odata.
Si ca nu mai merita osteneala de a-l scoate pe magar din adâncul fântânii.
Asa ca taranul îsi chema vecinii, ca sa-i dea o mâna de ajutor. Fiecare dintre ei apuca câte o lopata si începura sa arunce de zor pamânt înauntrul fântânii.
Magarul pricepu de îndata ce i se pregatea si se puse si mai abitir pe zbierat. Dar, spre mirarea tuturor, dupa multe lopeti de pamânt, magarul se potoli si tacu.
Taranul se duse si privi în adâncul fântânii si ramase uluit de ce vazu. Cu fiecare lopata de pamânt, magarul cel batrân facea ceva neasteptat: se scutura de pamânt si pasea deasupra lui. În curând, toata lumea fu martora cu surprindere cum magarul, ajuns pâna la gura fântânii, sari peste ghizduri si iesi frematând. 

Sursa:
 http://www.cristinatohanean.com/povestiadulti/poveste5.asp

Gandurile creeaza emotii-Poveste

Inca din Antichitate Epictet spunea ca “oamenii nu sunt afectati de ceea ce li se intampla, ci de cum interpreteaza ei ceea ce li se intampla”.  La aceleasi concluzii au ajuns si cercetarile actuale din domeniul psihologiei, conceptualizarea conform careia emotiile apar din felul in care gandim despre evenimentele pe care le traim fiind astazi validata stiintific. Sa-i invatam, asadar, pe copii ca sunt responsabili de emotiile lor, la fel cum si noi suntem responsabili de emotiile noastre (nu copilul ne-a suparat, ci noi ne-am suparat). De cele mai multe ori nu putem schimba situatiile cu care ne confruntam, felul in care ne raportam la aceste situatii fiind cheia catre emotii functionale. Cele doua povesti de mai jos ne ajuta sa-i invatam aceste lucruri si pe cei mici.

Intr-o zi frumoasa si insorita, o fetita pe nume Katie sarea coarda in curtea din fata casei. Era fericita. Ii placea sa sara coarda si era atenta la fiecare saritura sa nu se impiedice si sa cada.In timp ce sarea si-a amintit ca bunica ii daruise coarda de Craciun. Bunica era saraca. Dar dorea sa-i cumpere ceva special. Inainte de Craciun au mers impreuna sa viziteze un magazin de jucarii. Lui Katie i-a placut coarda. Bunica a economisit banuti sa i-o cumpere de Craciun. Cand a desfacut cadoul, Katie a fost foarte incantata si s-a simtit iubita de bunica in mod special.In timp ce sarea coarda, un baiat s-a repezit alergand, i-a smuls coarda cea draga din maini si a fugit spre parc. “Ce baiat ingrozitor!” La inceput s-a simtit socata si suparata. Dar cand s-a gandit “Mi-a furat coarda daruita de bunica de Craciun!”, s-a infuriat. Apoi, gandindu-se ca si-a pierdut coarda pentru totdeauna, s-a simtit trista si ochii i s-au umplut de lacrimi.Fugind in parc dupa baiat, a vazut ca un copil cazuse intr-un  bazin cu apa. Baiatul ii aruncase un capat al coardei. Gandindu-se ca acel copil s-ar putea ineca, a inceput sa se simta ingrijorata. In timp ce baiatul il tragea din apa, gandurile ei s-au schimbat. “Va reusi sa-l salveze!” a strigat si s-a simtit usurata.Cand copilul a ajuns la mal, in siguranta, baiatul s-a dus la Katie, i-a dat coarda inapoi si i-a spus: “Imi pare rau daca te-am speriat mai devreme, dar trebuia sa-l ajut repede. Multumesc ca mi-ai imprumutat coarda.” Gandindu-se ca e dragut din partea lui sa-si ceara scuze si sa-i inapoieze coarda, Katie s-a simtit multumita.Cand s-a intors acasa i-a povestit mamei cum coarda ei a salvat un copil de la inec. I-a spus si tatalui cand s-a intors de la serviciu. Ba chiar a sunat-o si pe bunica sa-i spuna. Cand se gandea cat de importanta a fost coarda ei pentru salvarea copilului, se simtea foarte mandra. Apoi s-a gandit: “Nu coarda ma facea sa ma simt fericita, trista sau ingrijorata… ci felul in care ma gandeam la coarda.”
Si acest gand o facu sa se simta si mai bine.

Sursa:

 http://www.cristinatohanean.com/povesticopii/poveste12.asp

Povestea Cutremurul, de Virgil Carianopol



Oamenii citiţi spun despre câini că, animalele acestea cu ochii blânzi şi inima de aur, ataşate de stăpânii lor până la sacrificiu, simt ca şi alte animale, cu mult timp înainte, marile fenomene ce se vor întâmpla în natură. Unii câini, datorită acestui simţ, au salvat sate şi oraşe întregi din apropierea vulcanilor, începând să latre şi să se agite atunci când au simţit că vulcanii sunt gata să erupă.
Despre un asemenea câine am să încerc să vă povestesc acum.
Toţi îi spuneau Ursul, pentru că era un câine mare, lăţos, ager la minte şi neobosit.
Când stăpânul lui se ducea seara la culcare, îl striga, îi arunca o bucată de mămăligă umplută cu caş şi îi zicea:
― Ursule, eu mă duc să mă culc. Să ai grijă de turmă până mă scol!
Şi Ursu, uitându-se în ochii ciobanului, nu se clintea din loc până ce acesta nu termina tot ce avea de spus. Apoi, mândru, sărind în sus de bucurie pentru că stăpânul avea încredere în el, se învârtea în jurul stânii, până ce stăpânul se trezea. Câinele avea pe corp multe urme de răni, din luptele cu urşii şi lupii care încercaseră să intre în stână. Toate aceste răni i le vindecase însă ciobanul. Aşa se ajutau unul pe celălalt. Credincios, câinele îşi urma stăpânul peste tot. De multe ori l-a salvat de animalele pădurii, care săreau la om.
Vara, ca şi iarna, dormea la uşa stăpânului, pe pământul gol, şi nimeni nu l-ar fi putut mişca de acolo.
Într-o seară însă, Ursu era tare neliniştit.
― Ce ai, măi Ursulică? îl întrebă stăpânul, mergând să închidă oile.
Dar câinele, oprindu-se din când în când şi ciulind urechile, asculta ceva parcă din depărtare. În loc să se joace ca altădată, începu să sară în sus şi să alerge ca ieşit din minţi, scheunând în jurul ciobanului.

Se ducea în fugă către casa omului, apoi se întorcea şi, ca niciodată, gemea parcă de o durere ascunsă.
― Ce este, măi prietene?îl întrebă stăpânul din nou. Vezi ceva? Auzi ceva? Este vreo primejdie?
Dar Ursu parcă nu avea timp de răspuns.
Se ducea, se întorcea şi scheuna în limba lui, de parcă ar fi vrut să vorbească.
― Ce, ai turbat, măi Ursulică, ce ai?

Dar câinele, tot mai neliniştit, luase drumul spre casa omului, se aşeză pe prag şi începu să urle prevestitor.
Când ciobanul se întoarse la casa lui şi voi să intre, Ursu începu să mârâie, să latre la el ca la un stăin şi îi sări în piept, rupându-i haina.
― Ai turbat, măi Ursulică!strigă ciobanul. Ce, nu mă mai cunoşti?
Dar Ursu, hotărât, se aşeză din nou în uşa casei, pregătindu-se să sară iar asupra stăpânului.
La o nouă încercare de a intra în colibă, câinele îi sări de această dată cu toată puterea în piept, prăbuşindu-şi stăpânul la pământ.
― Ai turbat, măi Ursulică, îi spuse cu părere de rău ciobanul. Îmi pare rău, dar trebuie să mă despart de tine. Am fost buni prieteni...
Dar Ursu stătea parcă mai hotărât în pragul casei, urmărind fiecare mişcare a stăpânului său, fără să clipească.
Cu ochii în lacrimi, stăpânul ochi câinele cu arma şi se pregăti să tragă.
În acel moment, pământul începu să se cutremure, iar arma ciobanului trimise glonţul în altă direcţie.
Stâncile din vârful muntelui au început să cadă la vale, smulgând brazii din pământ. O stâncă mai mare se prăvăli peste casa omului, făcând ca aceasta să se dărâme cu totul. Nimeni nu ar mai fi putut ieşi de sub dărâmături.
De abia în clipa în care simţi câinele lingându-i mâinile, ciobanul îşi dădu seama de la ce moarte îl salvase prietenul său Ursulică.
― Bravo, măi frate, îi spuse el. De aceea, va să zică, nu m-ai lăsat să intru în casă.
Şi, aplecându-se peste capul câinelui, îl mângâie mult timp, cu recunoştinţă.


www.AnideScoala.ro

“Ascult cu dragoste mesajele corpului meu”



Cred că noi creem fiecare aşa zisă “boală” în corpul nostru. Corpul ca orice altceva în viaţă este oglinda gândurilor şi crezurilor noastre interioare. Dacă vrem să-l ascultăm, corpul nostru ne vorbeşte mereu. Fiecare celulă din corpul nostru răspunde fiecărui gând pe care îl avem şi fiecărei vorbe pe care o rostim.Un permanent mod de a gândi şi de a vorbi produce comportamente şi posturi ale corpului şi deasemenea crează sănătate şi ne-sănătate. O persoană care are tot timpul o faţă încruntată, nu a produs-o prin gânduri vesele iubitoare. Trupurile şi feţele bătrânilor arată o viaţă întreagă de tipare de gândire. Cum o să arăţi tu la bătrâneţe?Am să includ în această parte a cărţii lista mea cu Tipare Mentale Probabile care crează boală în organism, dar şi Tipare de Gândire Nouă sau Afirmaţii care să fie folosite pentru a crea sănătate. Nu fiecare echivalent este 100% adevărat pentru fiecare, ele ne dau un punct de referinţă de unde să începem cercetarea bolii.
CAPUL - Ne reprezintă pe noi. Este ceea ce arătăm lumii.Este cum suntem de obicei recunoscuţi. Când ceva nu merge bine la cap, înseamnă că ceva nu merge bine cu “noi”.
PĂRUL- Reprezintă putere. Când suntem tensionaţi şi speriaţi creem adesea acele benzi de oţel care au originea în muşchii umărului şi vin în sus până pe deasupra capului, uneori până sub ochi. Firul de păr creşte în sus prin foliculul pilos.Când este prea multă tensiune în scalp, firul de păr poate fi sugrumat atât de tare, încât nu mai poate să respire, moare şi cade. Dacă tensiunea continuă şi scalpul nu se relaxează atunci foliculul pilos rămâne sugrumat şi nu lasă loc unui alt fir de păr să crească.Rezultatul este chelirea. Chelirea la femei a început să crească de când ele au intrat în “lumea afacerilor” cu toate tensiunile şi frustrările ei. Nu observăm aşa de mult chelirea la femei pentru că perucile de damă sunt aşa de naturale şi atrăgătoare.Tensiunea nu înseamnă că eşti puternic. Tensiunea înseamnă slăbiciune. Ca să fii puternic şi sigur pe tine trebuie să fii relaxat, echilibrat şi împăcat cu tine. Ar fi foarte bine să ne putem relaxa mai mult trupurile şi mulţi dintre noi au nevoie să-şi relaxeze scalpurile. Incearcă acest lucru acum.

URECHILE-Reprezintă capacitatea de a auzi. Când sunt probleme cu urechile înseamnă că se petrece ceva ce tu nu vrei să auzi.O durere de urechi va indica mânie asupra lucrurilor auzite. Durerile de urechi sunt foarte comune la copii. Ei trebuie adesea să stea în casă şi să asculte lucruri pe care nu vor să le audă.Surzenia reprezintă refuzul de a asculta pe cineva pentru o perioadă îndelungată. Când un partener al unei relaţii are probleme cu urechile, celălalt vorbeşte, vorbeşte şi iar vorbeşte !

OCHII- Reprezintă capacitatea de a vedea. Când sunt probleme cu ochii, înseamnă de obicei că este ceva ce nu vrem să vedem fie la noi, fie la la viaţă: trecut, prezent şi viitor..
De câte ori văd copii purtând ochelari ştiu că se petrec lucruri în casa lor pe care nu vor să le vadă. Dacă nu pot să schimbe experienţa, atunci ei vor difuza vederea, ca să nu o vadă aşa de clar. Foarte mulţi oameni au avut experienţe de vindecări spectaculoase când au acceptat să meargă înapoi, în trecut şi să cureţe ceea ce nu vroiau să vadă cu un an sau doi înainte de a începe să poarte ochelari. Negi ceea ce se petrece în viaţa ta ? Ce nu vrei să vezi ? Îţi este teamă să-ţi vezi prezentul sau viitorul ? Dacă ai vedea perfect, ce ai vedea şi nu vezi acum ? Poţi să vezi ce îţi faci ţie însuţi ?

DURERI DE CAP- Vin de la propria invalidare.Data viitoare când ai o durere de cap, opreşte-te şi întreabă-te unde şi când nu ai fost de acord cu tine ? Iartă-te şi eliberează-te de problemă şi durerea de cap va dispărea pe loc.Migrenele sunt create de oameni care vor să fie perfecţi şi care au pus o grămadă de presiune asupra lor. Este implicată de asemenea şi foarte multă ură înăbuşită, neexprimată. Este interesant că migrenele pot fi ameliorate prin a face dragoste. Iubirea dizolvă tensiunea şi durerea. S-ar putea să nu ai chef, dar merită încercarea.

SINUSURILE- Atunci când dor sinusurile foarte aproape de nas, aceasta reprezintă iritare faţă de o persoană din viaţa ta, cineva care îţi este foarte apropiat. S-ar putea chiar să simţi că persoana respectivă se sprijină pe tine. Uităm că noi creem situaţiile şi apoi dăm din mână propria putere şi dăm vina pe alţii pentru frustrările noastre. Nici o persoană, nici un loc, nici un lucru nu au putere asupra noastră pentru că numai noi suntem cei care gândim cu mintea noastră. Noi creem experienţele şi realităţile noastre şi pe toţi cei prezenţi în ele.Când vom crea pace, armonie şi echilibru în mintea noastră, le vom regăsi şi în viaţa noastră.

GÂTUL (exterior şi interior) este fascinant pentru că se petrec atât de multe acolo. Gâtul (exterior) reprezintă abilitatea noastră de a fi flexibili în gândire, de a vedea ambele părţi ale problemei şi de a vedea şi punctul de vedere al celeilalte persoane. Când sunt probleme cu gâtul (exterior) înseamnă de obicei că suntem încăpăţânaţi la un concept sau o situaţie.De câte ori văd o persoană purtând “guler” (proteză pentru gât) ştiu că acea persoană este plină de sine şi încăpăţânată şi nu vrea să vadă cealală faţă a problemei.Virginia Satir, terapeută de familie a făcut nişte “cercetări distractive” şi a găsit că sunt mai mult de 250 de feluri de a spăla vasele, depinde cine le spală şi ce detergent foloseşte. Dacă rămânem înţepeniţi că există “un singur mod” sau “un singur punct de vedere” atunci ne închidem şi devenim blocaţi în cea mai mare parte a vieţii.

GÂTUL INTERIOR- Reprezintă abilitatea noastră de a “vorbi deschis” în favoarea noastră, de “a cere ceea ce ne dorim”, de a spune “eu sunt” etc.Durerea în gât este întotdeauna mânie, supărare. Dacă este combinată cu o răceală, atunci este şi confuzie mentală. LARINGITA înseamnă de obicei că eşti aşa de mânios că nici nu poţi vorbi. Gâtul interior reprezintă de asemenea curgerea creativă în organism. Aici ne exprimăm creativitatea şi când creativitatea noastră este rigidă şi frustrată avem adesea dureri în gât. Toţi cunoaştem oameni care trăiesc pentru alţii. Ei nu ajung niciodată să facă ceea ce vor să facă ei înşişi. Ei încearcă întotdeauna să-i mulţumească pe părinţi/ iubiţi / soţi / şefi.

AMIGDALITA şi problemele de TIROIDĂ- Sunt doar creativitate frustrată, de a nu fi în stare să faci ceea ce vrei să faci. Centrul de energie din gât, a cincea chakră este locul din organism unde are loc schimbarea. Când ne opunem schimbării se petrece foarte multă activitate în gât.Observă când tuşeşti sau când altcineva tuşeşte. Ce s-a spus ? La ce reacţionăm ? Este împotrivire sau încăpăţânare sau este o schimbare în proces ? Într-una din lecţiile mele folosesc tusea ca instrument pentru auto-descoperire. De fiecare dată când cineva tuşeşte, rog persoana respectivă să-şi atingă gâtul şi să spună cu voce tare: “Vreau să mă schimb” sau “Mă schimb”.

BRAŢELE- Reprezintă abilitatea şi capacitatea noastră să îmbrăţişăm evenimentele vieţii.Partea superioară a braţelor (de la umăr la cot) are de-a face cu capacitatea, iar parte inferioară (de la cot la încheietura mâinii) are de-a face cu abilitatea. Depozităm emoţii vechi la încheieturi şi coatele reprezintă flexibilitatea noastră de a schimba direcţia. Eşti flexibil în a-ţi schimba direcţia vieţii sau sunt vechi sentimente care te ţin blocat într-un singur loc?

MÂINILE- Mîinile apucă, mâinile ţin, mâinile prind. Uneori lăsăm lucurile să ne scape printre degete. Uneori la ţinem prea mult timp. Suntem îndemânatici, mâna strânsă, mâna largă, mâini de mămăligă. Inmânăm lucruri. Manipulăm situaţii.Dăm o mână de ajutor, suntem mână în mână, ne este peste mână sau ne luăm mâinile de pe ceva. Avem mâini de aur sau mână uşoară sau mână grea. Mâinile pot fi blânde sau pot fi aspre sau tari cu încheieturi noduroase de la prea multă gândire sau strâmbe de la criticism. Mâinile apucătoare se formează din frică, frica de pierdere, frica de a nu avea niciodată destul, frica de a nu putea păstra dacă nu ţii strâns. A încerca să ţii strâns un partener nu-l face decât să fugă cu disperare cât mai departe. Mâinile închircite strâns nu pot să primească nimic nou. Strângerea de mână mobilă de la încheietura mâinii dă o senzaţie de deschidere şi slăbire a legăturii.Ceea ce îţi aparţine nu poate fi luat de la tine, aşa că relaxează-te !

DEGETELE -Au fiecare un rol şi un înţeles. Problemele cu degetele îţi arată când poţi să te relaxezi şi să te eliberezi de ceva. Dacă te tai la arătător este probabil la mijloc ceva mânie şi teama care are de-a face cu mândria într-o situaţie prezentă. Degetul mare este mental şi reprezintă îngrijorare.
Arătătorul reprezintă mândrie şi frică. Mijlociul are de-a face cu mânia, supărarea. Inelarul este în aceaşi timp uniune şi doliu, durere şi despărţire. Degetul mic are de a face cu familia şi prefăcătoria.

SPATELE- Reprezintă sistemul nostru de suport.Probleme cu spatele înseamnă de obicei că nu ne simţim susţinuţi, sprijiniţi de jobul nostru, de famile sau de partener. In realitate, suntem sprijiniţi de Univers de însăşi Viaţa. Partea de sus a spatelui are de a face cu sentimentul lipsei de suport emoţional. Soţul/ soţia/iubitul/iubita/prietenul/şeful nu mă înţeleg şi nu mă susţin. Mijlocul spatelui are de a face cu vinovăţia. Toate acele lucruri care sunt în spatele nostru.Ţi-e frică să vezi ce este la spate sau încerci să ascunzi ceva la spate? Te simţi lovit pe la spate? Te simţi terminat, epuizat? Ai probleme financiare mari sau te îngrijorezi prea mult pentru bani? Atunci probabil că ai probleme cu partea de jos a spatelui (regiunea sacrală, lombară). Lipsa sau frica de bani crează acest lucru. Suma de bani implicată nu are nici o importanţă. Aşa de mulţi dintre noi credem că banii sunt cei mai importanţi din viaţa noastră şi avem impresia că nu putem trăi fără ei. Acest lucru nu este adevărat. Există ceva mult mai important şi mai preţios fără de care nu putem trăi. Care anume? Respiraţia!



RESPIRAŢIA - Este cea mai importantă componentă în viaţa noastră şi cu toate acestea luăm de-a gata atunci când expirăm, că următoarea inspiraţie va veni de la sine. Dacă ne-am opri din respirat, nu am rezista mai mult de 3 minute.

PLĂMÂNII -Reprezintă capacitatea noastră de a absorbi şi de a da de la noi viaţă.Probleme cu plămânii înseamnă de obicei că ne este frică să absorbim viaţa sau poate că avem impresia că nu  merităm să o trăim din plin.Emfizemul şi fumatul în exces sunt căi de a nega viaţa. Ele maschează un sentiment adânc al persoanei respective că nu merită să trăiască. Cearta şi interdicţia nu vor schimba obiceiul fumătorului. Este credinţa de bază care poate fi schimbată.

SÂNII -Reprezintă principiul matern.Când sunt probleme cu sânii, înseamnă de obicei că “mămoşim” prea mult fie o persoană, fie un loc, fie un lucru sau o experienţă. Parte din procesul matern este să dai voie copilului să “crească”. Trebuie să ştim când să luăm în mâini şi să lăsăm hăţurile. Fiind exagerat de protector nu va da celeilalte persoane posibilitatea să fie pregătită să înfrunte propriile experienţe de viaţă. Uneori, atitudinea noastră prea protectoare poate fi sufocantă şi opreşte practic “hrănirea” în anumite situaţii.Dacă apare un cancer la sân atunci avem de a face cu resentimente foarte adânci. Lasă frica să se ducă şi fii sigur că Inteligenţa Universului îşi are lăcaşul în fiecare dintre noi.

INIMA- Reprezintă dragostea, în timp ce sângele reprezintă bucuria. Inimile noastre pompează cu drag bucuria prin corpurile noastre. Atunci când ne negăm propria bucurie şi dragoste, inima se strânge şi devine rece.

 ANEMIE, ANGINĂ şi ATAC DE CORD- Inima nu ne “atacă”. Ne lăsăm aşa de prinşi de melodramele pe care le creem, că adeseori uităm să observăm micile bucurii care ne înconjoară. Petrecem ani de zile storcând toată bucuria din inimile noastre, până când ele cad de durere. Oamenii care fac atac de cord nu sunt niciodată veseli.Dacă nu vor să îşi acorde timp să aprecieze bucuriile vieţii, ei vor recrea în timp alt atac de cord. Inima de aur, inima de piatră, inima deschisă, inima neagră, inima iubitoare, inima mare, inima caldă – care este a ta?

 STOMACUL-Digeră toate ideile noi şi experienţele pe care le avem.Ce sau pe cine nu poţi digera? Pe cine ai la fiere? Când sunt probleme cu stomacul, de obicei înseamnă că nu ştim să asimilăm noile experienţe. Ne este frică.Unii poate îşi mai amintesc când au apărut avioanele. Faptul de a intra într-un tub, care să ne poartă în aer fără pericol era o idee nouă greu de asimilat. La fiecare scaun erau pungi în caz că pasagerului îi era rău şi foarte multă lume le-a folosit. Vărsam în pungă cât mai discret şi stuardesele le colectau. Acum, după atâţia ani pungile sunt tot acolo, dar nimeni nu le mai foloseşte.

ULCERELE- Sunt frica imensă de a nu fi “destul de bun”.

Ne este teamă că nu suntem destul de buni pentru un părinte, teama de a nu fi destul de bun pentru un şef sau partener. Nu putem digera cine suntem. Ne sfâşiem tăria, încercând să-i mulţumim pe ceilalţi.Nu contează cât de importantă este poziţia noastră, aprecierea noastră de sine este foarte jos. Ne este teamă că ei vor afla acest lucru. Răspunsul aici este dragostea. Oamenii care se iubesc şi se aprobă nu fac niciodată ulcer. Fii bun şi iubitor faţă de copilul din tine şi dă-i tot suportul şi toată încurajarea pe care ţi le-ai dorit când erai mic.
           
 ORGANELE GENITALE - Reprezintă cea mai feminină parte a unei femeii sau pentru un bărbat masculină, principiul nostru masculin şi feminin.Când nu ne simţim confortabil cu a fi femeie sau bărbat, când ne respingem trupul ca fiind murdar şi păcătos atunci avem probleme cu organele genitale. Foarte rar am cunoscut persoane care au avut părinţi care să vorbească despre organele genitale fără eufemisme. De obicei organele genitale sunt “acolo jos”, care te făceau să crezi că organele genitale erau murdare şi scârboase. Da, toţi am crescut cu crezul că nu este tocmai ceva în regulă între picioarele noastre.Ceea ce te-a învăţat mama la trei ani despre Dumnezeu persistă în subconştientul tău? Inseamnă că nu ai făcut nimic ca să te eliberezi de acele crezuri. Era acel Dumnezeu mânios şi răzbunător? Ce credea acel Dumnezeu despre a face dragoste? Dacă tot mai purtăm cu noi acele sentimente de vinovăţie despre sexualitatea noastră sau despre trupurile noastre, atunci cu siguranţă că vom crea o pedeapsă pentru noi înşine.Probleme de VEZICA URINARĂ, ANUS, VAGIN, PROSTATĂ şi PENIS intră toate în aceeaşi categorie.Ele apar din crezuri distorsionate despre trupurile noastre şi despre funcţionarea lor corectă. Fiecare organ în corpul nostru cu funcţiile sale specifice este o expresie magnifică a vieţii.Nu ne gândim la ficatul sau la ochii noştri ca fiind murdare şi păcătoase. De ce am ales să credem acest lucru despre organele noastre genitale? Anusul este la fel de frumos ca şi urechea. Fără el nu am putea să eliminăm ceea ce organismul nu mai are nevoie şi în acest fel am muri foarte repede. Fiecare parte din corpul nostru şi fiecare funcţie a lui sunt normale, naturale şi minunate. Iată ce le cer clienţilor care vin la mine cu probleme sexuale: să se gândească la anusul, penisul sau vaginul lor cu un sentiment de dragoste şi apreciere pentru funcţiile şi frumuseţea lor.Dacă simţi că vrei să te faci mic şi să te ascunzi sau te iriţi şi te înfurii citind această carte, întrebă-te de ce? Cine te-a învăţat să renegi această parte a corpului tău? Desigur, nu Dumnzeu.Organele sexuale sunt partea din corp care ne dă cea mai mare plăcere. A nega aceasta înseamnă a crea durere şi pedeapsă. A face dragoste nu numai că este normal, este nemaipomenit şi minunat. Este la fel de normal pentru noi să facem dragoste aşa cum respirăm sau mâncăm.Nu predic acum să alergăm şi să facem sex cu cine apucăm. Ceea ce vreau să spun este că unele din regulile noastre nu au logică şi de aceea aşa de mulţi le încalcă şi devin ipocriţi.Dacă îndepărtăm sentimentul de vină sexuală din oameni şi îi învăţăm să iubească şi să se respecte pe ei înşişi, automat se vor trata pe ei şi pe ceilalţi într-un mod care va fi cel mai mare bine şi cea mai mare bucurie pentru toţi. Cauza pentru care avem atâtea probleme cu sexualitatea noastră este ura de sine şi dezgustul faţă de sine pe care îl avem şi care ne face să îi tratăm rău şi pe cei din jur. Nu este de ajuns să-i învăţăm la şcoală care este mecanica sexualităţii. Avem nevoie ca la nivel mult mai adânc, să le permitem să-şi aducă aminte că trupurile şi organele lor genitale şi sexualitatea sunt lucruri de care se pot bucura. Cred cu tot sufletul că oamenii care se iubesc pe ei înşişi şi care îşi iubesc trupurile, nu se vor abuza nici pe ei, nici pe ceilalţi.
Am găsit că problemele de VEZICĂ URINARĂ vin în general de la a fi supărat de obicei pe partener. Ceva ce are de-a face cu feminitatea sau masculinitatea noastră, ne supără. Femeile au mai multe probleme cu vezica urinară pentru că ele au tendinţa de a-şi ascunde durerea.
VAGINITA din nou implică a fi rănit într-o relaţie romantică de către partener.
PROSTATA la bărbaţi are mult de a face cu aprecierea de sine şi cu crezul că, pe măsură ce îmbătrâneşte, devine mai puţin bărbat.
IMPOTENŢA adaugă frica şi uneori este chiar raportată la duşmănia împotriva unui partener din trecut.
FRIGIDITATEA vine de la frica sau credinţa că este păcat să te bucuri de trupul tău. Vine de asemenea de la dezgustul de sine şi poate fi accentuată de un partener insensibil.
SINDROMUL PRE-MENSTRUAL care a atins proporţii epidemice este în raport cu anunţurile din mass-media.Aceste anunţuri ne bat la cap că trupul femeii trebuie să fie parfumat, curăţat, pudrat ca să fie cât de cât acceptabil. In acelaşi timp, femeile îşi dobândesc egalitatea cu bărbaţii şi sunt bombardate cu idei că procesele feminine nu sunt acceptabile. Toate acestea combinate cu imensele cantităţi de zahăr consumate în ziua de azi, crează un teren fertil pentru acest sindrom.Acesta este un timp pentru vindecare, pentru întregire, nu pentru condamnări. Putem să ne ridicăm deasupra limitărilor din trecut. Suntem cu toţii Divine şi Magnifice expresii ale vieţii. Hai să le revendicăm acum!

COLONUL-Reprezintă abilitatea noastră de a lăsa să se ducă, de a elimina ceea ce nu trebuie. Organismul uman, fiind în perfect ritm cu curgerea vieţii are nevoie de a o balanţă între a absorbi, a asimila şi a elimina. Numai fricile noastre ne blochează eliberarea de ceea ce este vechi.Când sunt constipaţi, oamenii sunt de fapt zgârciţi, ei nu au încredere că le va fi vreodată de ajuns. Se ţin agăţaţi de relaţii vechi care le provoacă durere. Le este frică să arunce hainele pe care le ţin în dulap de ani de zile,de frică ca nu cumva să le trebuiască într-o zi. Stau într-un serviciu pe care îl urăsc sau nu îşi acordă nici o plăcere pentru că economisesc pentru zile negre.Nu scormonim în gunoiul de ieri ca să ne facem prânzul de azi. Invaţă să ai încredere în procesul vieţii şi îţi va da întotdeauna ceea ce ai nevoie.

PICIOARELE- Ne poartă înainte în viaţă.Probleme la picioare indică adesea o frică de a merge mai departe sau refuzul de a merge într-o anumită direcţie. Fugim cu picioarele, ne târâim picioarele, ne furişăm, suntem cu picioarele în formă de X, sau avem coapse mari şi grase, pline de resentimentele copilăriei. Când nu vrem să facem anumite lucruri, vom avea probleme minore la picioare.

VARICELE reprezintă rămânerea într-o slujbă sau într-un loc pe care îl urâm. Venele îşi pierd abilitatea de a purta prin ele bucuria. Mergi în direcţia pe care o doreşti?

GENUNCHII ca şi gâtul au de a face cu flexibilitatea, numai că ei exprimă supunerea şi mândria, egocentrismul şi încăpăţânarea.Adesea, când inaintăm ne este teamă să ne aplecăm şi devenim inflexibili. Aceasta înţepeneşte încheieturile. Vrem să mergem înainte, dar nu vrem să shimbăm modul nostru de a fi. De aceea genunchii se vindecă foarte încet, aici este implicat ego-ul nostru. Glezna are de asemenea o încheietură, dar dacă se răneşte se vindecă foarte repede.Genunchii iau mai mult timp pentru că aici este implicată siguranţa de sine şi mândria noastră.Data viitoare când ai o lovitură la genunchi, întreabă-te unde ai fost încăpăţânat, unde ai refuzat să te îndoi? Scapă de încăpăţânare şi las-o să se ducă. Viaţa este o curgere, viaţa este mişcare şi ca să te simţi bine este nevoie să te relaxezi şi să te mişti o dată cu ea. O salcie se îndoaie şi se leagănă şi curge cu vântul şi este întotdeauna graţioasă şi în largul ei cu viaţa.

LABELE PICIOARELOR au de a face cu înţelegerea noastră despre noi şi despre viaţă: trecut, prezent şi viitor.Multor bătrâni le este greu să meargă. Inţelegerea lor a fost înfăşurată şi adesea îmbrobodită, ei simt că nu este nicăieri unde să se ducă. Copiii mici se mişcă fericiţi, picioarele lor dansează tot timpul. Bătrânii abia îşi târâie picioarele, ca şi cum nu ar fi dornici să se mişte.

PIELEA- Reprezintă individualitatea noastră. Problemele cu pielea înseamnă în general că ne simţim individualitatea ameninţată într-un fel sau altul. Simţim că alţii au putere asupra noastră. Avem pielea subţire.Cineva ni se bagă sub piele, ne simţim jupuiţi de vii, ni se furnică pielea. Unul dintre cele mai rapide moduri să te vindeci de afecţiuni ale pielii este să te protejezi şi să te îngrijeşti prin a spune mereu: “Mă aprob, mă accept, mă iubesc “. Ia-ţi puterea înapoi!

 ACCIDENTELE - Nu sunt accidente.Ca orice altceva în viaţa noastră, noi le creem. Nu este cum am spune:”Vreau să am un accident”, dar avem tipare de gândire care atrag accidente. Unii oameni par să fie “predispuşi la accidente”, iar alţii trăiesc o viaţă întreagă fără o zgârietură.Accidentele sunt expresia mâniei, a supărării. Accidentele indică de asemenea revolta împotriva autorităţilor. Ne enervăm aşa de tare, încât dorim să lovim pe cineva, de fapt noi suntem cei loviţi.Când suntem supăraţi pe noi înşine, când ne simţim vinovaţi, când simţim nevoia de pedeapsă, un accident este o cale minunată de a rezolva problema. Pare ca şi cum accidentele nu sunt vina noastră, că noi suntem victime neajutorate ale unui joc al soartei. Un accident ne permite să aşteptăm simpatia şi atenţia celorlalţi. Rănile noastre sunt curăţite şi oblojite şi ele. Adesea stăm în pat pe perioade lungi de timp. Si ne doare. Când această durere apare în organism, ne dă o indicaţie pentru care aspect al vieţii noastre simţim vinovăţie.Gradul de distrugere fizică ne spune cât de severă am simţit noi că trebuie să fie sentinţa şi cât de lungă.

ANOREXIA-BULIMIA - Înseamnă a-ţi nega propria viaţă, o formă extremă de ură de sine.Mâncarea este hrănirea de la cel mai de jos nivel. De ce să-ţi refuzi hrana? De ce vrei să mori? Ce este atât de îngrozitor în viaţa ta, încât să-ţi doreşti să ieşi complet din ea?Ura de sine este doar ura împotriva unui gând pe care îl ai despre tine însuţi. Gândurile pot fi schimbate. Ce este aşa de teribil la tine? Ai fost crescut într-o familie plină de criticism? Ai avut profesori care te criticau? Nu cumva primele tale învăţături religioase te-au învăţat că “nu eşti destul de bun” aşa cum eşti?Adesea încercăm să găsim motive “valide” care să ne explice de ce nu suntem iubiţi şi acceptaţi aşa cum suntem. Din cauza obsesiei modei cu trupurile subţiri sunt multe femei care gândesc: “Şi aşa nu sunt suficient de bună. La ce folos?”, îşi vor folosi trupul ca punct focal unde să-şi îndrepte ura de sine. La un moment dat ele vor spune: “Dacă aş fi mai slabă, toţi m-ar iubi”. Dar nu merge nici aşa. Nimic din ce vine din afară nu merge. Dragostea şi acceptarea de sine este secretul.

ARTRITA - Este o boală ce apare dintr-un îndelungat şi continuu tipar de criticism.In primul rând criticism pentru sine şi apoi criticism pentru alţii. Oamenii cu artrită atrag adesea mult criticism pentru că este tiparul lor să critice. Ei sunt blestemeţi cu “perfecţionism”, nevoia de a fi perfecţi tot timpul, în orice situaţie. Stii pe cineva pe această planetă care să fie perfect? Eu nu! De ce ne punem standarde care spun că trebuie să fim “Super persoane” ca să ne acceptăm pe noi înşine cât de cât? Expresia “Nu sunt destul de bun” este o povară greu de cărat.

 ASTM- Mai este numit şi “dragoste sufocantă”.Există un sentiment că tu nu ai dreptul să respiri pentru tine însuţi. Copiii astmatici au adeseori o “conştiinţă supra-dezvoltată”. Ei se simt vinovaţi pentru toate lucrurile care nu merg bine în jurul lor. Ei se simt neînsemnaţi şi “fără valoare” şi de aceea se simt vinovaţi şi au nevoie de auto-pedepsire.Astmul poate fi vindecat uneori cu “cure geografice”, în special dacă părinţii nu merg cu ei. De obicei, copiii astmatici îşi “lasă în urmă” boala. Aceasta înseamnă că se duc la şcoală în alt oraş, se căsătoresc sau se mută pur şi simplu de acasă şi boala se dizolvă de la sine.

ARSURI, TĂIETURI, FEBRĂ, BĂŞICI şi INFLAMAŢII - Sunt toate indicaţii ale mâniei pe care o exprimă trupul.Mânia îşi va găsi un mod de exprimare, indiferent cât de tare vom încerca noi să o suprimăm. Aburul care se colectează trebuie să fie eliberat. Ne este teamă că dacă dăm glas mâniei, ne distrugem lumea noastră, dar mânia poate fi eliberată pur şi simplu spunând: “Sunt mânios sau supărat din această cauză”.Este adevărat că nu putem spune acest lucru şefului nostru, dar putem să batem pernele să ţipăm cât ne ţine gura în maşină sau pădure, să practicăm un sport. Acestea sunt căi de a elimina furia fără nici un risc. Oamenii spirituali cred adesea că ei “nu ar trebui să se mânie”. Este adevărat, toţi lucrăm pentru momentul când nu o să mai dăm vina pe alţii pentru sentimentele noastre, dar până atunci este mai sănătos să recunoşti ceea ce simţi pe moment.

CANCERUL - Este o boală cauzată de un resentiment foarte adânc, ţinut pentru o perioada lungă de timp, până când literalmente îţi mănâncă trupul.Se întâmplă ceva în copilărie, care distruge simţul încrederii. Experienţa aceasta nu este niciodată uitată şi individul trăieşte cu un sentiment de auto-compătimire, fiindu-i greu să dezvolte o relaţie soliă pe termen lung.Din cauza acestui sistem de gândire, viaţa pare un şir lung de dezamăgiri. Gândirea este pătrunsă de un sentiment de neajutorare, fără speranţă şi astfel, devine uşor pentru noi să dăm vina pe alţii pentru toate problemele noastre. Oamenii cu cancer sunt de asemenea foarte critici cu ei înşişi. După mine, cheia de a vindeca cancerul este în a învăţa să te iubeşti şi să te accepţi pe tine însuţi.

GREUTATE EXCESIVĂ - Reprezintă nevoia de protecţie.Căutăm protecţie pentru a nu fi răniţi de criticism, abuz, sexualitate, avansuri sexuale şi de o frică de viaţă în general. Alege-ţi ceea ce ţi se potriveşte!Nu sunt o persoană durdulie, dar în decursul anilor am observat că atunci când mă simt în nesiguranţă şi mi-e greu, pun câteva kilograme pe mine. Când ameninţarea a trecut, greutatea revine singură la normal.A te lupta cu greutatea este o pierdere de timp şi energie. Dietele nu au efect, o dată ce te-ai oprit, greutatea creşte din nou. Iubindu-te şi aprobându-te, având încredere în procesul vieţii şi simţindu-te în siguranţă pentru că îţi cunoşti puterea minţii – aceasta formează cea mai bună dietă pe care o cunosc. Incepe o dietă pentru gândurile negative şi greutatea ta se va regla singură.Prea mulţi părinţi înfundă gura copilului cu multă mâncare, indiferent care ar fi problema. Aceşti copii cresc adulţi şi ori de câte ori au o problemă stau în faţa frigiderului cu uşa deschisă şi spun: “Nu ştiu ce vreau”.

DUREREA de orice fel indică vinovăţia.Vinovăţia caută întotdeauna pedeapsă şi pedeapsa crează durere. Durerea cronică vine de la vinovăţia cronică, adesea aşa de adânc îngropată, că nici nu mai suntem coştienţi de ea. Vinovăţia este o emoţie total nefolositoare. Nu face pe nimeni să se simtă mai bine şi nici nu schimbă situaţia. “Sentinţa” ta s-a terminat, aşa că lasă-te să ieşi afară din închisoare. A ierta înseamnă să te dai bătut, să laşi răul să se ducă.

COMOŢIILE CEREBRALE- Sunt cheaguri de sânge, o congestie în curgerea sângelui în zona creierului, tăind alimentarea cu sânge a creierului.Creierul este computerul corpului. Sângele este bucurie. Venele şi arterele sunt canale ale bucuriei. Totul funcţionează sub legea şi sub acţiunea iubirii. In fiecare strop de inteligenţă din Univers, găsim iubire.Este imposibil să muncim şi să funcţionăm bine, fără a simţi iubire şi bucurie.Gândirea negativă încheagă creierul şi nu mai lasă loc curgerii libere şi deschise a bucuriei şi iubirii. Râsul nu poate veni în cascade dacă nu îi este permis să fie liber şi nesăbuit. Este la fel cu iubirea şi bucuria. Viaţa nu este nemiloasă, decât dacă noi o facem aşa, dacă noi alegem să ne uităm la ea ca şi cum ar fi. Putem să găsim un dezastru total în cea mai mică supărare şi putem să găsim bucurie în cea mai mare tragedie. Depinde numai de noi.Uneori încercăm să forţăm viaţa să meargă într-o anumită direcţie, deşi nu este în favorea noastră. Uneori ne creem comoţii cerebrale ca să forţăm să schimbăm total direcţia şi să ne reevaluăm felul de a trăi.

 ÎNŢEPENEALA în corp înseamnă înţepeneală mentală.Frica ne face să ne agăţăm de vechi obiceiuri şi ne este greu să fim flexibili. Când gândim că nu este “decât o cale” de a face ceva, ne trezim adesea înţepeniţi.
Putem întotdeauna să găsim o alternativă în a face lucrurile. Observă unde anume îţi apare înţepeneala.

TUMORILE sunt creşteri false.O stridie ia un grăunte de nisip şi ca să se protejeze, creează o carapace groasă şi tare în jurul ei. Noi o numim perlă şi gândim că este frumoasă. La fel facem şi noi, luăm o durere veche şi o îngrijim, o curăţăm de coajă şi cu timpul avem o tumoare. Eu numesc acest lucru a derula un film vechi.Cred că motivul pentru care femeile au atâtea tumori în zona uterului este că ele iau o rănire emoţională drept un atac la feminitatea lor şi au grijă de ea să o menţină. Eu îl numesc sindromul: “El mi-a făcut rău”. Numai că o relaţie care se sfâşeşte nu înseamnă că este ceva în neregulă cu noi şi nici nu micşorează valoarea noastră.

Nu este importantă situaţia care ni se întâmplă, ci modalitatea în care reacţionăm la ea. Toţi suntem 100% responsabili pentru toate experienţele noastre de viaţă. Crezurile pe care le ai despre tine însuţi pot fi schimbate pentru a putea atrage nişte comportamente mai iubitoare.

In infinitatea vieţii mele unde sunt, totul este perfect, întreg şi complet.
Imi recunosc trupul ca pe un prieten bun.
Fiecare celulă în corpul meu are Inteligenţă Divină.
Ascult ceea ce îmi spune şi ştiu că sfatul ei este bun.
Sunt întotdeauna apărat, protejat în mod Divin şi îndrumat.
Aleg să fiu sănătos şi liber.
TOTUL ESTE BINE ÎN LUMEA MEA.”


Louise L.Hay,Poti sa-ti schimbi viata,Ed.Adevar Divin,2010,pag.85-97.