Drenajul limfatic manual elimina toxinele din organism



Daca ati avut o noapte de nesomn, ati consumat mai multa sare decat trebuia sau ati avut o saptamana stresanta la locul de munca, ar trebui sa stiti ca exista o procedura cu ajutorul careia ati putea scapa de toate acestea. Organismul nostru se detoxifica permanent, insa uneori devine suprasolicitat, iar rezultatele nu sunt tocmai cele asteptate.
Secretul pentru a pastra procesul natural de detoxifiere al organismului este cresterea fluxului limfatic. Drenajul limfatic manual este un tratament de stimulare a limfei, un complex de tehnici manuale utilizate pentru facilitarea eliminarii lichidelor in exces, limfa adunandu-le si purificandu-le.
Limfa este oarecum un mister pentru majoritatea oamenilor, este un lichid transparent, care circula prin vasele si ganglionii limfatici, precum si in spatiile intercelulare. In momentul in care fluxul limfatic devine lent (ca rezultat al stresului, inflamatiei, dietei sarace, interventiilor chirurgicale), toxinele se aduna in organism din ce in ce mai mult.
Cum actioneaza
In timp ce doar cateva dintre studiile stiintifice au analizat efectele drenajului limfatic manual ca tehnica de infrumusetare, rezultatele vorbesc de la sine. Imbunatatirea tonusului, a circulatiei fac din drenajul limfatic o tehnica folosita de foarte multe celebritati inainte de a calca pe covorul rosu si nu numai.
Un studiu recent demonstreaza ca stimularea sistemului limfatic contribuie la reducerea celulitei dupa o serie de tratamente si, de asemenea, tehnica este benefica in reducerea stresului. In drenajul limfatic nu este vorba despre intensitatea masajului ce stimuleaza fluxul limfatic, ci despre pozitionarea ganglionilor limfatici in organism. De exemplu, atunci cand se realizeaza drenajul limfatic pentru tratamentele faciale, se maseaza ganglionii limfatici din spatele urechilor, din partile laterale ale gatului si chiar cei aflati deasupra claviculei. Miscarile trebuie sa fie foarte usoare, sa nu deranjeze si pot fi utilizate mai multe combinatii. Tehnica trebuie repetata, iar acasa, in completarea drenajului, trebuie sa beti foarte multa apa, sa faceti miscare si sa nu consumati alimente procesate.
Avantajele drenajului limfatic
Beneficiile acestuia depasesc bariera estetica. Adeptii acestui tratament pot observa o scadere in ceea ce priveste alergiile, artrita, astmul, iar digestia, somnul si sistemul imunitar se imbunatatesc. Asadar, efectele drenajului limfatic sunt numeroase:
  • Efect imunizant (stimuland fabricarea de anticorpi);
  • Relaxant;
  • Regenerator si cicatrizant (prin reinnoirea si accelerarea fluxului limfatic), efect antiedematos etc.
Daca vreti sa experimentati drenajul limfatic, trebuie sa apelati la ajutorul unui specialist.
Sursa: www.doctoroz.com

Alimente acide si alimente bazice

Aceste informaţii sunt extrem de importante pentru toţi cei preocupaţi de probleme ca accidentele vasculare şi coagularea sanguină. Cunoscând mai bine semnificaţia şi importanţa substanţelor alcaline şi acide şi efectele lor asupra ţesuturilor, veţi reuşi să dobândiţi starea de sănătate si vioiciune. Factorul pH reprezintă raportul dintre aciditatea şi alcalinitatea unei soluţii chimice, pe o scară de la 0 (aciditate mai mare) la 14 (alcalinitate mai mare). Vă recomand să achiziţionaţi hârtie de turnesol (pH) şi să o folosiţi pentru a analiza zilnic starea factorului pH al organismului ( exista in farmacii benzi de hartie care indica pH-ul). Această operaţie vă va ajuta să observaţi direct efectul imediat pe care îl au alimentele asupra organismului şi ce reacţii chimice produc.Alcalinizarea reprezintă soluţia pentru regenerarea tesuturilor.Este important să ştim câte ceva despre alimentele pe care le consumăm. Unul din cei mai importanţi factori asociaţi cu alimentaţia este modul în care ea influenţează valorile pH-ului din organism. Alimentele se pot împărţi în două mari categorii: alimente care produc reacţii acide în organism şi alimente care produc reacţii alcaline sau bazice. Alcalinitatea este cel mai mare agent de detoxifiere a organismului, astfel încât alimentele care produc alcalinitate vor detoxifica organismul. Cu cât un aliment va determina o alcalinitate mai ridicată, cu atât detoxifierea va fi mai profundă. În general, fructele sunt un exemplu de alimente de alcalinizare. Elementele componente alcaline ale fructelor sunt utilizate şi pentru a hrăni organismul. Ele sunt cu adevărat regeneratoare. Alimentele care induc aciditate, încetinesc, inhibă sau blochează procesul de detoxifiere. Ele sunt inflamatoare şi formează mucozităţi în organism, provocând, în final, lezarea ţesuturilor. Acizii pot deveni radicali liberi, provocând leziuni ale tesuturilor dacă nu sunt legaţi de un antioxidant (care este alcalin) şi eliminaţi. Cu toate acestea, acizii sunt necesari în desfăşurarea proceselor de ionizare şi oxidare.Nu vă lăsaţi amăgiţi! Mâncarea fie hrăneşte, purifică şi reconstruieşte organismul, fie îl distruge. Unele alimente sunt de natură să producă acumulări de mucus în organism, congestii şi inflamaţii, ceea ce va duce la hipoactivitate sau la eşec funcţional la nivel celular, tisular, organic sau glandular. Faceţi în aşa fel încât hrana să vă aducă sănătate şi să fie folosită ca medicament, nu să fie cauza îmbolnăvirii. Să vedem acum care sunt diferenţele dintre cele două tipuri de alimente.

Alimente care induc alcalinitate
Alimentele alcaline,răcoresc şi alină ţesuturile inflamate, vindecă ulceraţiile şi accelerează funcţiile celulare. Prin digestie, aceste alimente lasă în organism mai ales cenuşă de calciu, magneziu, sodiu şi potasiu, producând o reacţie şi o stare alcalină.Organismul uman este predominant alcalin. Majoritatea lichidelor organice sunt (sau ar trebui să fie) alcaline, inclusiv sângele, saliva, urina, lichidele sinoviale, lichidele cerebrale şi enzimele digestive (cu excepţia celor din stomac). Dacă aceste lichide devin acide, se poate ajunge la degradare şi moarte. Singura cavitate acidă din organism este stomacul. Aici se produce descompunerea iniţială a proteinelor. Enzimele prezente în cavitatea bucală, în pancreas şi intestine sunt utilizate în digestia alcalină. Dacă vreţi să aibă loc procesul de detoxificare, este esenţial să consumaţi alimente care alcalinizează. Alcalinizarea este cheia succesului în procesul de regenerare şi de însănătoşire a organismului. Un exemplu care ilustrează importanţa alcalinizării este prezent în medicina de urgenţă. În camera de gardă a spitalelor sau, în alte cazuri, în tratamentele de urgenţă la faţa locului, pacientului i se administrează intravenos soluţie salină normală, care este o soluţie de sodiu. Sodiul mai este supranumit „marele alcalinizator”.Deoarece sodiul permite inversarea procesului de acidoză, principala cauză a suferintelor - acidoza este sinonimă cu durerea, tumefierea şi inflamaţia.
Fructele şi legumele în stare crudă intervin în acelaşi sens ca şi soluţia salină obişnuită, dar au proprietăţi energizante şi nutritive mult mai puternice. Organismul nu poate atinge un nivel corespunzător de alcalinitate în lipsa unui consum de alimente naturale, crude şi vii. Alimentele alcaline, cum sunt fructele şi legumele, constituie hrana naturală, adecvată fiinţei umane. Dieta ar trebui să conţină în proporţie de cel puţin 80-90% alimente care produc alcalinizare.
Alimente care induc aciditate 
Alimentele care creează aciditate au conţinut ridicat de sulf, fosfor şi azot.Această categorie de alimente include, printre altele, carnea de orice fel, ouăle, produsele lactate pasteurizate. Majoritatea alimentelor care conţin proteine animale sunt iritante pentru mucoasa şi celulele organismului uman, invocând reacţia sistemului imunitar. Aceasta este cauza care provoacă reacţia sistemului limfatic şi a mucoasei, care vor răspunde producând mucus şi celule limfatice. Proteinele străine provoacă secreţii mucoase la nivelul întregului organism, generând stări congestive. Cu cât vom consuma mai multe alimente de acest gen, cu atât starea congestivă se va amplifica şi cu cât vom provoca mai multe congestii, cu atât vom stimula stocarea mucozităţilor, până când plămânii, cavităţile sinusurilor, canalele urechii şi gâtul se vor suprasatura. Şi intestinele se saturează cu aceste secreţii de mucus. Această situaţie va favoriza instalarea paraziţilor, va mări numărul de limfocite şi va produce inflamaţii, care vor afecta capacitatea organismului de a funcţiona adecvat. Congestiile şi inflamaţiile pot conduce, în final, la moarte celulară.Cel mai grăitor exemplu de alimente congestive şi care provoacă inflamaţii îl reprezintă produsele lactate. Aceste proteine sunt atât de abrazive pentru ţesuturile organismului, încât numeroase persoane simt pur şi simplu congestionarea plămânilor, a sinusurilor, urechilor şi gâtului chiar în momentul consumării lor. Congestionarea va afecta funcţionarea ţesuturilor în zonele în care se acumulează mucozităţi sau în care acestea sunt împinse în profunzime. Majoritatea acestor mucozităţi şi toxine se depozitează sau este filtrată în sistemul limfatic, în special în ganglionii limfatici. (În Statele Unite,mare consumator de produse lactate, incidenţa cancerului limfatic este foarte ridicată.) Organismul se străduieşte constant să elimine aceste congestii prin procese precum răceli şi gripe, bronşite, tuse şi strănut. Specialiştii în medicină convenţională interpretează efortul organismului de a elimina aceste toxine şi mucozităţi drept semne de „boală” şi încearcă să înlăture efectele prescriind produse farmaceutice chimico-toxice care nu fac decât să agraveze problema. Preparatele farmaceutice sunt supresoare în sensul eliminării organice a mucozităţilor şi/sau otrăvurilor. Sistemul imunitar este reprimat şi suprasolicitat în încercarea sa de a combate acest ultragiu enorm adus organismului. Reţineţi, ceea ce nu reuşiţi să eliminaţi, se acumulează în organism. Din acest motiv, organismul dezvoltă afecţiuni cronice şi degenerative, fără a mai ţine cont de furuncule şi abcese simple sau mase tumorale.
Mulţi oameni consumă alimente preponderent acide. Prin urmare, vă invit să remarcaţi ce tipologie diversă de inflamaţii („...ite”), ulceraţii, tulburări digestive şi forme de cancer predomină în lumea contemporană. Din cauza conţinutului ridicat de fosfor şi de azot al acestor alimente, organismul pierde calciu şi alţi electroliţi, fiindcă foloseşte cantităţi însemnate din aceste minerale alcaline pentru tamponarea elementelor acide.
Cel mai bine este ca dieta să cuprindă alimente acide numai în proporţie de 10-20%. Alimentele alcaline trebuie consumate mai ales primăvara, vara şi toamna, când temperatura de afară este mai ridicată. În perioadele de frig ale anului, sau iarna alcalină, ponderea alimentelor acide poate fi mai mare. Nu uitaţi: contrariile se atrag şi produc armonie. Când temperatura de afară este ridicată (sau „acidă”), trebuie să consumaţi hrană „răcoritoare” (alcalină), şi invers.
Reţineţi: deoarece homo sapiens este o specie alcalină, organismul uman este pregătit din punct de vedere biologic pentru alimentele predominant creatoare de reacţii alcaline. Aceste alimente sunt cele care induc starea de sănătate şi de vitalitate, în timp ce alimentele care creează aciditate vor induce boala şi disperarea. Alegerea vă aparţine.

Alimente care formează mediu alcalin
FRUCTE
Mere, Caise, Banane, Fructe cu boabe mici, Cireşe, Nucă de cocos proaspătă, Coacăze, Curmale, Smochine, Grepfruit, Struguri, Citrice, Lămâi coapte, Lămâi verzi,Mango, Pepene – toate soiurile, Nectarine, Portocale, Fructe de pasiflora, Papaia, Pere, Piersici, Ananas proaspăt, Rodii, Fruct de cactus (Opuntia Phaecantha), Stafide, Căpşuni, Mandarine
LEGUME
Lucernă, Migdale, Anghinare, Sparanghel, Avocado, Fasole verde şi uscată, Sfeclă, Gogoşari – toate culorile, Broccoli, Varză de Bruxelles, Varză roşie şi albă, Morcovi, Ţelină, Conopidă, Castane, Cicoare, Arpagic, Conopidă, Porumb dulce, Castravete, Păpădie, Mărar, Ştevie verde, Vinete, Frunze de cicoare, Usturoi, Hrean, Frunze de conopidă, Gulie, Praz, Lăptuci, Salată verde, Bame, Măsline, Ceapă, Pătrunjel, Păstârnac, Mazăre, Dovleac, Ridichi, Rubarbă, Varză acră, Măcriş, Spanac, Germeni, Dovlecel, Cartof dulce, Roşii, Nap, Creson, Cartof alb
ALTELE
Cidru de mere, Lapte bătut, Zer crud, Mei, Quinoa, Soia, Ulei de măsline, Condimente naturale, Ceai din plante, Vin organic.
Alimente care formează mediu acid
Băuturi alcoolice, Sparanghel – vârf (numai alb), Aspirină, Orz, Banane verzi, Pâine alba, Prăjituri, Fursecuri, Bomboane, Brânzeturi, Ciocolată şi cacao, Cafea, Cola şi băuturi răcoritoare, Coloranţi artificiali, Condimente,Amidon de porumb, Biscuiţi săraţi, Creme de ou, Produse lactate, Sosuri de salată, Gogoşi, Ouă – albuş, Arome artificiale, Produse din făină alba, Fructe conservate, Gelatină, Sos de friptură, Îngheţată, Dulceaţă, Gem, Maioneză, Carne – inclusiv peşte, moluşte, scoici şi carne de pasăre, Uleiuri procesate, Măsline în saramură, Paste făinoase din faina alba, Produse de panificaţie, Plăcinte, Alune americane, Piper negru, Orez alb, Sare, Apa carbogazoasa, Zahăr rafinat, Ceai indian, Tutun, Legume conservate, Oţet, Iaurt.
Reţineţi...
Bucuria, râsul, fericirea, odihna şi somnul creează alcalinitate.
Grijile, supărarea, ura, invidia, bârfa, teama şi insomnia creează aciditate.


Retineti!
Acidoza şi congestia (toxicitate şi acumulare de mucus) constituie cauza principală de apariţie a 99,9% dintre boli.
Este vital să menţinem echilibrul pH-ului din organism – adică un raport echilibrat între acizi şi baze. Nivelul normal al pH-ului este cuprins între aproximativ 80% alcalin şi 20% acid. Dacă, din cauza regimului alimentar şi a stilului de viaţă, aciditatea din organism este prea mare, vom crea condiţiile de formare a unor reacţii acide, ceea ce va conduce la formarea calculilor şi la inflamaţii. Pentru a inversa efectul, trebuie să creăm condiţiile pentru reacţia de alcalinizare, antiinflamatoare. Această reacţie va sparge şi dizolva depunerile de calciu, celulita şi pietrele lipidice. Aceste depuneri se pot forma sau acumula oriunde în organism, dar mai ales în ficat, vezica biliară şi rinichi.Această alcalinizare sau neutralizare a acizilor nu se poate produce decât în prezenţa electroliţilor alcalini. Dacă nu aţi adoptat o dietă bogată în fructe şi legume în stare crudă, organismul nu va primi cantitatea suficientă de electroliţi, care sunt vitali în menţinerea sănătăţii. Veţi provoca astfel în organism hiperaciditate şi deshidratare.






“Păstraţi simplitatea! Sunt adeseori întrebat: „Ce aş putea adăuga la regimul meu alimentar?” Iar răspunsul meu invariabil este: „Ce aş mai putea scoate din el?” Credeţi sau nu, cu cât mâncaţi mai simplu, cu atât veţi fi mai sănătos. Această afirmaţie îi înnebuneşte pe nutriţionişti. Aceştia se concentrează asupra carenţelor, ceea ce îi determină să recomande consumul de aminoacizi, minerale şi vitamine în doze mari. Mega-dozările de acest gen pot determina dispariţia unor simptome, însă ele îşi vor face din nou apariţia după încheierea tratamentului cu suplimente. În acest caz, nu este vorba de o regenerare şi o vindecare autentică, ci de tratarea simptomelor şi nu a cauzei. Nu cantitatea ridicată de substanţe nutritive consumate este cheia succesului, ci forţa şi acţiunea sinergică a alimentelor integrale, pârguite şi în stare crudă. Mediile ştiinţifice din industria farmaceutică înţeleg foarte puţin despre puterea pe care o au alimentele în stare crudă în cadrul procesului de curăţare şi de reconstrucţie a corpului fizic.
Gândiţi-vă la hrana pe care o consumă majoritatea erbivorelor sălbatice, ca elefanţi, cai sau vite. Ele se hrănesc mai ales cu iarbă şi frunze. Uitaţi-vă la gorilele cu spate argintiu care trăiesc în sălbăticie. Şi dieta lor este foarte simplă, fiind compusă din fructe, tuberculi dulci, fructe cu bob mic şi flori. Peste 70% din hrana urşilor grizzly este formată din iarbă. Iar toate acestea sunt dintre cele mai puternice animale de pe planetă.
Vă mărturisesc din proprie experienţă că niciodată nu m-am simţit într-o formă mai bună şi în armonie cu Dumnezeu şi cu natura, decât după cele şase luni de regim compus exclusiv din portocale organice. Aveţi încredere în natură, în Dumnezeu şi în intuiţie dacă vreţi să cunoaşteţi adevărul.”

Fragment din cartea Sa traim sanatos fara toxine,pag 211-212.



Surse bibliografice de informare:
Dr. T. Colin Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China, Ed. Paperback, 2006
Max Gerson, O terapie naturala eficienta pentru tratarea cancerului si a altor boli grave,Ed. For You,Bucuresti,2005
Ernest Gunther,Hrana Vie,o speranta pentru fiecare , Ed.Adevar Divin,2011
Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed. Paralela 45, 2009
Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed Anandakali,Sibiu,1999
Chase Ravel, Medicamente miraculoase, pe care nu le cunoașteți încă, Ed. Elit
Robert Young, Miracolul PH, Ed. Paralela 45, 2005
Aileen Ludington,Hans Diehl,Tablete de Stil de Viata,Ed.Viata si Sanatate,Bucuresti,2004.


Legatura dintre consumul de produse lactate si adenomul de prostata.



Profesorul Dragan de la facultatea de medicina din Timisoara( primul profesor care a facut transplant de organe in Romania), considera ca, persoanele care consuma grasimi saturate si mari cantitati de lactate, au sanse mari sa faca adenom de prostata, dar mai ales persoanele care nu au suficient Zinc in corp.Ca o paranteza recordmenul in Zinc sunt nucile, urmate de castanele comestibile si cerealele integrale.Sa clarificam problema zincului in corpul uman.Zincul este un factor antioxidant de forta si ajuta ca vasele de sange sa nu se infunde cu colesterol.La femei, 99% din cantitatea de zinc din corp se gaseste in creier si 1% pe toate celelalte vase.La barbati,70% din Zinc se gaseste in prostata, 1% pe vasele de sange, si mai putin de 30% in creier.Daca un barbat subordoneaza toate principiile de viata CUMPATARII,inclusiv actul sexual, are sanse sa nu aiba deficit de zinc.Daca are raporturi sexuale necontrolate si repetate, mai mult de 2-3 pe saptamana, risca sa piarda cantitati enorme si sa-si secatuiasca prostata de Zinc, care nu se va lasa si va trage zinc din creier si de pe vasele de sange, pentru a-l duce in prostata, si daca se piede continuu zinc risca sa ajunga la demente si Alzheimer ( daca secatuieste creierul de Zinc) si risca infarct daca ia zincul de pe vasele de sange.Prostata fara Zinc,incepe sa creasca inafara dar mai ales inauntru, iar la barbatii respectivi,jetul urinar incepe sa scada,ajunge sa urineze putin si repetat in timpul noptii.O data pe noapte e acceptat dar de la doua urinari in sus nu este in regula.Deci: atentie la Zinc.Adenomul de prostata, poate fi intotdeauna prevenit.Este foarte indicat in preventie si vindecare “Pufulita cu flori mici”, dar baza o reprezinta sursele majore de Zinc in alimentatie.
În numãrul din aprilie, 1999, al revistei American Journal ofClinical Nutrition (1999; 67:727-36), Jean Mayer si coloboratoriide la Centrul de Nutritie Umanã de la Universitatea Tufts, SUA,demonstreazã cã:” ingestia crescutã de potasiu si de magneziu din hrana vegetarianã creste densitatea osoasã la bãrbatii în vârstã. Deci nu laptele, nici brânzeturile sau carnea, ci fructele si zarzavaturile întãresc scheletul celor în vârstã, prevenind fracturile de sold. Calciul este esential nu numai pentru un schelet robust, ci poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale si la forta contractilã a inimii.
Toate varietãtile de varzã, conopida, broccoli, fasolea, pãpãdia, soia, alunele, susanul si smochinele contin suficiente cantitãti de calciu.Astãzi însã stim cã, pentru a pãstra echilibrul calciului, e importantã nu numai cantitatea de calciu dintr-un aliment, ci si proportia în care acest calciu se absoarbe. Absorbtia calciului depinde, cel putin într-o anumitã mãsurã, de alcãtuirea dietei în întregime, nu numai de caracteristicile nutritive ale unui aliment bogat în calciu.
Cu toate cã laptele este bogat în calciu, 70-80%, iar dupã unii chiar 90%, din acest calciu nu se absoarbe.Cercetãri recente aratã cã absorbtia calciului din vegetale este mai mare decât a calciului din lapte. Un motiv pentru absorbtia foarte bunã a calciului din zarzavaturile verzi este continutul lor mic în fosfor.Vegetalele verzi au de 3 pânã la 5 ori mai mult calciu decât fosfor. În schimb, alimentaþia europeanã si cea americanã contin de douã pânã la trei ori mai mult fosfor decât calciu. Iar dieta în care raportul fosfor/calciu e mai mare de doi produce o pierdere de calciu din organism, adicã o pierdere de masã osoasã”.

Un studiu efectuat de cercetãtorii de la Universitatea Harvard,asupra a 45.000 de persoane, a arãtat cã cei care consumã cantitãti mari de proteine de origine animalã îsi mãresc riscul calculilor renoureterali cu 33%. Conform acestei cercetãri, ingestia zilnicã de mai mult de 61 g de proteine creste riscul litiazei renale.Tot din aceastã cercetare rezultã cã ingestia crescutã de potasiu,provenind din fructe si vegetale, scade riscul calculilor renoureterali. Dacã cumva ati avut deja un calcul urinar, existã toate sansele sã mai aparã unul, dacã vã hrãniti cu multe proteine animale. Calea cea mai sigurã de a diminua riscul litiazei urinare este de a consuma un regim total vegetarian, care, în mod natural, contine putine proteine si mult potasiu.

Produsele lactate sunt surse de calciu?



Vedem pe toate posturile de televiziune,in ziare,reclame cu oameni sanatosi si auzim mesaje care ne incurajeaza sa consumam zilnic lapte si ne spun ca “Ca sa ai calciu,consuma lapte". Doctorii ne spun: “Trebuie sa bei lapte, altfel de unde iti iei calciul?” Copii la scoala primesc lapte, iar in spitale,laptele este adaugat in meniul zilnic.Nutritionistii ne spun de ani de zile ca laptele face parte dintr-o grupa esentiala de alimente. Si astfel laptele este ceva “normal” in viata noastra de zi cu zi.Ai putea fi surprins daca ai auzi ca de fapt in zilele noastre sunt foarte multi oameni pe planeta Pamant care nu consuma lapte. Si nu numai ca nu il consuma, daca il consuma se imbolnavesc..Cine are dreptate? De ce atat confuzie? Si unde ne gasim raspunsurile? Putem avea incredere in cei care promoveaza industria laptelui? Nutritionistii sunt la zi cu informatiile lor sau pur si simplu repeta ce au fost invatati la randul lor de altii? Ce este cu atatea voci care ne indeamna sa avem grija?Care sunt sursele viabile de informare? Cred ca cea mai importanta este studiul naturii. Apoi trebuie sa ne uitam la literatura stiintifica si la cercetarile facute in ce priveste laptele.Laptele de mama este cel mai bun aliment pentru copil(pui al speciei).Omul este singura specie din regnul animal, care continua sa consume laptele altei specii dupa intarcare.Vom vorbi despre laptele de vaca, deoarece este cel mai consumat tip de lapte.Contine:proteine3,4%;glucide4,5%;lipide3,5%,calorii 65kcal%.Dar pe langa acestea contine o serie de substante care nu sunt folositoare sau pot fi daunatoare organismului:
1.betalactoglobulina,o proteina extrem de alergizanta, responsabila de aparitia alergiilor respiratorii la copii, eczemei,colicilor abdominale rebele la copii si chiar poate declansa moartea subita la copii.Daca vreti ca, copilul sa nu aiba colici datii 1 picatura pentru fiecare luna varsta de ulei de in alimentar pe zi si nu va face niciodata colici.
2.incarca sangele cu amoniac care este nefrotoxic(toxic pentru rinichi),neurotoxic si scade functia cognitiva.
3.contine factor de crestere: Laptele de vaca este conceput sa determine cresterea destul de rapida a unui vitel, care la nastere cintareste intre 25 si 40 de kg, adica de cel putin zece  ori mai mult decit un copil nou-nascut. Mai mult, pina la momentul intarcarii, vitelusii cresc in greutate de opt ori, dupa care nu mai maninca lapte niciodata in viata lor.Laptele oricarui animal contine, intr-adevar, nutrienti, insa calculati de natura individualizat pentru fiecare specie. Laptele de vaca contine 59 de hormoni activi, zeci de alergeni, grasimi si colesterol. Daca vacutele sint crescute in mediu “industrial”, adica in ferme mari, unde li se administreaza mincare concentrata si sint tratate preventiv cu medicamente, laptele acestora poate contine si urme a zeci de antibiotice,pesticide si ierbicide. Laptele crud poate contine si virusi sau bacterii care nu intotdeauna sint distruse prin procesul de pasteurizare.La 25-35% din populatie,apar in corp pe parcursul vietii, fara a sti acest lucru,tumori latente de cele mai multe ori in abdomen,torace si alte localizari,care pot sa creasca, cresc brutal si tot brutal se opresc, nu se stie de ce se opresc.Aceste tumori latente,pot ramane pana la varste inaintate fara a creea probleme.Factorul de crestere poate sa trezeasca tumorile latente si le trimit in cancer.
4.Proteina din lapte cazeina,este cel mai acidifiant si cel mai cancerigen produs de origine animala. Fierberea laptelui determina marirea potentialului alergizant si prin fierbere se distruge cam 90% din vitC.La o persoana asmatica, consumul de produse lactate e un dezastru alaturi de muraturi,carne de porc, cacao, deci alimente ce trebuie eliminate.
5.genereaza mucozitati la nivel nazal,bronsic si intestinal,favorizand diverse infectii si boli.
6.contine histamina ( histamina contine orice aliment care fermenteaza ) si este principala substanta proalergica care genereaza ulcer gastro-duodenal,astm bronsic,urticarie,eczema atopica,boli autoimune.
7.laptele de vaca e de 3-4 ori mai bogat in saruri minerale, determinand o sarcina osmotica pe rinichi ,suprasolicitandu-l.
8.un litru de lapte de vaca contine 500mg  de sodiu (clorura de sodiu-sarea). Branza,concentreaza  ( 1kg branza se obtine din 7-9l lapate) atat lipide,glucide,proteine dar si sare.Deci branza concentreaza suficienta sare nu mai este cazul sa-i adaugam noi.Veti citi si auzi peste tot”consumati branza daca vreti sa aveti calciu”, o fi adevarat?
100 g de branza contine 983 mg calciu, dar cu biodisponibilitate f.f. scazuta,concentrand multa sare, consumand branaza,pierdem calciul si in plus contine colesterol si acid miristic, substante nu tocmai folositoare.
8.consumul de lapte determina cresterea frecventei cariilor,artritei reumatoide si a tuturor bolilor autoimine. Proteinele sunt lanturi de aminoacizi, ar putea fi comparate cu  trenuri cu multe vagoane.Organismul nu foloseste proteina (trenul) ci aminoacizii ( vagoanele),pentru a-si reface structurile.Cand proteinele ajung in tubul digestiv, sunt feliate sub actiunea enzimelor digestive, in aminoacizi.Deci pentru a absorbi proteinele acestea trebuie feliate in aminoacizi specifici pentru refacerea diverselor structuri ( trenul trebuie impartit in vagoane), aminoacizii ajung in sange prin circulatia portala in ficat. Ficatul isi face proteinele specifice pentru refacerea structurilor.In momentul in care consumam proteina de origine animala, mai ale din lactate, aceste trenuri care intra in corpurile noastre nu sunt feliate decat la 55-65% dintre persoane pana la nivel de vagon( aminoacid ).La persoanele la care proteinele( trenurile ) nu sunt feliate la nivel de aminoacid(vagon), ci la nivel de lanturi de 4-6-8 aminoaciza ( 4-6-8 vagoane) legate intre ele, acestea se absorb in sange, corpul nu le recunoaste si trimite anticorpi pentru a le distruge.Insa aceste vagoane legate intr ele seamana ca la indigo cu anumite structuri ale corpului care se gasesc in ochi, membrane articulare,rinichi,oase, si chiar din membrana care inveleste celula nervoasa.In momentul in care corpul incepe sa dea in acesti agresori,ajunge in timp sa plesneasca propriile structuri si asa apar bolile autoimune:poliartrita reumatoida,lupus,poliartrită reumatoidă, sclerodermie, dermatomiozită, scleroză „în plăci”...etc.O persoana care are o boala autoimuna in primul rand trebuie sa renunte la lactate.La majoritatea populatiei 2/3, exista felierea maxima a proteinei pana la nivel de aminoacid si aceste produse nu sunt periculoase.La 1/3 din populatie nu exista felirea maxima si apar probleme majore.
9.Corelatia dintre consumul de produse lactate si osteoporoza.De exemplu:cel mai mare consuma de lactate S.U.A, cel mai mare procent de osteoporoza S.U.A. Cel mai mic consum de produse lactate China si Africa de Sud, cel mai mic procent de osteoporoza, China si Africa de Sud.Una din 3 femei europene va face osteoporoza dupa instalarea menopauzei.Una din 183 femei din China si Japonia va face osteoporoza.( diferenta o face consumul de produse lactate si soia ).
10.Raportul acizi grasi saturati/acizi grasi nesaturati este deficitar in produsele lactate, inducand starea de proinflamatie(proinflamatie=proreumatism=procoagulare=procancer).
10.Branza este cel mai constipant aliment. 90% dintre persoanele care sunt sau au fost constipate,au sau vor avea cancer.( deci exista o legatura directa constipatie-cancer in special de colon).Cel mai anticonstipant aliment sunt semintele de in.Unii medici mai indica impotriva constipatiei, ceaiul de crusin si uleiul de ricin, dar atentie contin substante toxice pentru ficat deci sunt de evitat.
11.Laptele contine bacilul tuberculozei.

Ce spun cadrele universitare, despre consumul de produse lactate.
In cadrul consumului de produse lactate, pot aparea stari patologice ca:
-anemia feripriva la 59% dintre sugari
-pierderi de sange pe cale digestiva, sub forma de hemoragii oculte[1]in scaun;
-alergia la laptele de vaca, manifestata sub forma gastro-enteritei,diareei si bronsitei recurente,eczemei;
-intoleranta la lactoza,determina reducerea dau disparitia lactazei intestinale[2] producand disconfort digestiv,meteorism[3], dispnee[4][5]

Profesorul de pediatrie Ciofu[6],in cartea de rezidentiat la medicina, spune despre lapte:
- “nou nascutul alimentat cu lapte de vaca,dezvolta convulsii hipo-calcemice de cauza nutritionala, mai ales datorita raportului Ca/P( exces relativ de P din acesta” ( pag 26 )
-“....laptele de vaca care contine cantitati mici de vitamina D si un raport inadecvat Ca/P este considerat un aliment rahitigen.” ( pag28 )
-“Prin laptele de femeie se pot transmite antigene alimentare[7](proteinele laptelui de vaca,proteinele din ou) in cantitati masurabile,suficiente pentru sensibilizare[8]”(pag 31)
-“Laptele de vaca nu este considerat un aliment acceptabil in alimentatia sugarului sub un an,in conceptia actuala,care tine cont de rigorile dietetice ale pediatriei moderne”(pag 38)

Un profesor universitar din S.U.A. spune:[9]

Americanii beau mai mult lapte decat oricine altcineva in lume, dar au totodata cea mai inalta rata de aparitie a afectiunilor osoase.Evident, laptele nu ajuta!Proteinele si Fosforul aflate in cantitate mare in laptele de vaca, fac ca organismul sa PIARDA mai mult Calciu decat castiga”(pag 98)

Alegerea va apartine,doriti sa consumati lapte si produse lactate,sunteti liberi sa o faceti.Scriind acest material,nu am avut intentia sa sperii pe nimeni si nici sa determin pe cineva sa renunte la lactate.Fiecare om e liber sa decida ce este bine si ce nu este bine sa faca pentru viata lui.Important este sa fim informati din surse stiintifice si credibile, si sa nu ne lasam manipulati de reclame care promoveaza interese economice.Cititi cu atentie etichetele fiecarui produs cumparat si incercati treptat sa inlocuiti obiceiurile alimentare paguboase pentru sanatate,cu altele noi, care sa va asigure sanatate fizica si emotionala in anii ce vor veni.Nu uitati ca prin obiceiurile noastre,decidem starea sanatatii copiilor nostri,care ne vor copia in tot ceea ce facem.De dragul lor ar fi bine, sa ne informam,sa pastram ce este bun in stilul nostru de viata si sa corectam ceea ce e de corectat.Sincer sper sa nu aveti prea multe de corectat!Incercati sa aveti o viata echilibrata in armonie cu natura si cu divinul din voi.





Surse bibliografice de informare:

Dr. T. Colin Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China, Ed. Paperback, 2006
Alimentatie Inteligenta/Emil Radulescu/2003
Max Gerson, O terapie naturala eficienta pentru tratarea cancerului si a altor boli grave,Ed. For You,Bucuresti,2005
Ernest Gunther,Hrana Vie,o speranta pentru fiecare , Ed.Adevar Divin,2011
Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed. Paralela 45, 2009
Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed Anandakali,Sibiu,1999
Chase Ravel, Medicamente miraculoase, pe care nu le cunoașteți încă, Ed. Elit
W. C. Willett, Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, in theBoston Globe, June 8, 1999.
RobertYoung, Miracolul PH, Ed. Paralela 45, 2005
Dr.Calin Marginean, Calciul si produsele lactate, Prezentari medicale,Piatra-Neamt,2007
Aileen Ludincton,Hans Diehl,Tablete De Stil De Viata,Ed.Viata si Sanatate,2004
Val Botiu, “Puericultura”,litoUMF Timisoara,1993
E.Ciofu si C.Ciofu,”Esentialul in Pediatrie”, ed 2,Ed. Almateea 2002.







[1] Picaturi izolate de sange in scaun
[2] Enzima care ajuta la digestia laptelui
[3] balonare
[4] Tulburari respiratorii cauzate de insuficiente cardiace
[5] Val Botiu, “Puericultura”,litoUMF Timisoara,1993,pag 189
[6] E.Ciofu si C.Ciofu,”Esentialul in Pediatrie”, ed 2,Ed. Almateea 2002.
[7] Substante care genereaza alergii
[8] Care determina ulterior alergii
[9] Chase Ravel, “Medicamentele miraculoase pe care nu le cunoastem inca”, Ed.Elit

Ce trebuie sa stii despre calciu



Ce este calciul?

Pentru inceput ar trebui sa intelegem ce este calciul si ce functii indeplineste in organismul nostru:
  • este un metal usor, are 40 u.a.m ( unitati atomice de masa);
  • in scoarta terestra se gaseste printre altele:49% oxigen,27%siliciu si 3,6% calciu;
  • un adult cu o greutate de 70kg,din greutatea acestuia 1 kg e reprezentat de calciu( 99% in oase si 1% in sange si celule).
Functiile calciului in organism
  • este metalul contractiei musculare, deci cand vorbim de calciu trebuie sa vorbim si de magneziu care este metalul relaxarii musculare ( surse majore de magneziu:spirulina,curmale,soia,orice plante cu frunze verzi comestibile);
  • este factor de coagulare;
  • intervine in permeabilitatea si dinamica vasculara;
  • este un diuretic slab(ajuta la formarea urinei);
  • este un antiinflamator slab spre moderat ( antiinflamator = antireumatic = anticancer );
  • hipoglicemiant slab ( scade glicemia sau zaharul-glucoza- din sange );
  • combate insomnia;
  • contribuie la buna dispozitie;
  • scade frecventa cancerului de colon;
  • asigura rezistenta oaselor;
  • regularizeaza bataile inimii;
  • activeaza tripsina si lipaza pancreatica ( enzime necesare digestiei );
  • reducerea absorbtiei de Ca, duce la cresterea absorbtiei de plumb in oase;
  • scade frecventa si amplitudinea reactiilor alergice, astmatice.

Retineti:aportul a 1g Ca/zi,reduce incidenta hipertensiunii arteriale cu 10-15% si ca aportul a 500mg Ca lactic( lactatul de calciu ), scade fluxul menstrual cu30-60%.Pentru femeile care au ciclul menstrual abundent exista riscul de a face anemie feripriva,deci: ori luati un supliment de Calciu lactic pe zi de 500mg, ori  incercati sa aveti un aport suficient si eficient de calciu din alimentatie.
Deficitul de calciu,consecinte:
  • rahitism la copii;
  • stari de astenie,oboseala,agitatie,reducerea tolerantei la efort.( fac o paranteza, exista persoane etichetate drept isterice care sunt internate si dopate cu medicamente, care de fapt nu au fost diagnosticate si tratate la timp si care au de fapt deficit de calciu ).
  • Scaderea  capacitatii de concentrare psihica si a performantelor intelectuale;
  • osteoporoza la adulti;
  • crize de spasmofilie sau crize epileptice;
  • hipertensiune arteriala la adulti;
  • insomnie,
  • scaderea rezistentei la stres;
  • aritmii cardiace ( batai neregulate ale inimii );
  • cresterea frecventei tuturor reactiilor alergice;
  • cresterea absorbtiei Cadmiului cu risc major de osteoporoza;
Atentie la deficitul de calciu la gravide,predispune nou-nascutul la cataracta(boala extrem de greu de tratat si copilul risca probleme grave de vedere, de aceea e indicat ca gravida sa ia suplimente de calciu, 2-3 saptamani in fiecare luna, pe tot parcursul sarcinii).
Necesar zilnic de calciu
08-1,2g ( 1,5g la gravide si la persoanele care presteaza activitate fizica foarte intensa ).
Pentru a beneficia de un aport suficient si eficient de calciu in organism, trebuie sa am in vedere trei lucruri extrem de importante,in urmatoarea ordine:
1. Care sunt fixatorii de forta a calciului.
2. Care sunt eliminatorii de forta a calciului.
3. Care sunt sursele de calciu din alimentatia mea.
O sa le clarific intr-o alta ordine
Surse alimentare de calciu( in mg/100g produs )
-semintele de mac – 963-( nu sunt indicate a se consuma in cantitate mare, deoarece pe langa sursa importanta de calciu, semintele de mac in cantitate mare sunt un iritant gastric,contin opiu si alte substante care nu sunt de folos organismului );
-prunele uscate- 840 – uscate dar nu afumate ( si prunele proaspete sunt o sursa de Ca );
-semintele de susan- 783  ( din semintele de susan nerasnite calciul este absorbit in proportie de 20%, rasnirte calciul se absoabe in proportie mare, dar atentie dupa rasnire se vor consuma in maxim 1 ora, deoarece contin acizi grasi nesaturati ( uleiuri ), care se oxideaza imediat si pot da probleme serioase de sanatate (paranteza la paranteza, explicatia de mai sus e valabila si pentru nuci );
-cartoful- 523-
-pulberea de roscove(carob) – 352 – ( inlocuitor de cacao, cu gust identic, dar care are proprietati antialergizante, este sursa de nichel puternic cancerigen-vom vorbi pe larg in alt capitol; mentionez totusi cacaoa care are un continut substantial de teobromina, eliminator major de calciu.
-SOIA: -260- deci vedeti are un nivel mediu de calciu DAR, contine cel mai puternic fixator de calciu- contine hormon estrogen de origine vegetala si nu in ultimul rand, este alimentul care contine cel mai echilibrat raport Ca/Mg ( 260/242 mg/100g produs.Am sa dedic un capitol special acestui minunat produs.In exercitiu fizic intens, este indicat in mod deosebit consumul de soia deoarece are un excelent raport Ca/Mg ( contractie musculara-relaxare musculara );
-migdale – 252;
-ciuperci- 250;
-morcov -242;
-alune – 209;
-creson ( lemn dulce a) – 200;
-seminte de in – 198;
-lapte de vaca – 125.
Fixatorii de calciu
Principalii factori care contribuie la absorbtia si fixarea calciului in oase sunt:
  • exercitiul fizic regulat;
  • hormonii fito-estrogeni;
  • borul;
  • siliciul;
  • acidul citric si citratii;
  • vitamina C;
  • un raport Ca/P mai mare de 1,7;
  • bazicitatea indusa in organism,de catre alimentatie ( vegetarianism );
  • fibrele vegetale;
  • manganul;
  • vitaminele D;
  • factorul gravitational.
Le vom analiza pe rand.
Exercitul fizic si hormonii fito-estrogeni,sunt cei mai puternici factori de fixare a calciului in oase si care mentin vasele de sange curate indiferent de varsta.( dar cu conditia sa ne miscam muschii ).
Exercitiul fizic, regulat si eficient,este unul dintre fixatorii de forta a calciului in oase.De exemplu, mersul pe jos: introduce si fixeaza calciul in oasele membrelor inferioare,oasele bazinului si oasele coloanei lombare.Ganterele ajuta la fixarea calciului in brate,coloana vertebrala, coaste.Pe parcursul zilei trebuie exersate toate grupele de muschi ale corpului,pentru a beneficia de acest factor major de fixare a calciului in oase.De ce persoanele in varsta au mai des fracturi de femur? Femurul are capul femural foarte bine impregnat cu calciu,corpul femural foarte bine  impregnat cu calciu,insa colul femural ( jonctiunea dintre cap si corp ),ramane intotdeauna slab calcifiat si din acest motiv persoanele aflate la varste inaintate pierd calciu si daca apare o cazatura au probleme de dizlocare a femurului ( persoana care sufera un astfel de incident va ramane schioapa pe viata sau mai grav, ulterior pot aparea embolii grasoase si chiar deces ).
Hormonii  fito-estrogeni - combat:bufeurile,osteoporoza,durerile menstruale.China,Japonia,India sunt cei mai mari consumatori de soia din lume.In terminologia medicala a acestor tari nu exista termeni pentru a denumi bufeuri,dureri menstruale, tulburari de ciclu si au imprumutat din engleza termenii respectivi pentru a explica acest gen de probleme, la facultatile de medicina.
Surse de hormoni fito-estrogeni:spirulina (nu este indicata in sarcina si persoanelor care au probleme cu tiroida), soia,frunzele proaspete de patrunjel,frunzele de papadie,semintele de marar,granulele de polen( atentie la persoanele alergice ).
Borul:este un metaloid, fixator major de calciu.Recordmenul in bor si vitamina vitB1(vitamina performantei intelectuale) este coaja de mar si in cantitate mai mica in coaja de para ( nu cojiti fructele ).
Siliciul il gasim in apa de baut.Atentie la apa fiarta (distilata), prin fierbere se distruge siliciul.Siliciul este un metaloid aflat in scoarta terestra in proportie de 26-27%,este un fixator major de calciu,un factor major de protectie impotriva tuberculozei si un factor major anticancer.
Acidul citric si citratii ( din lamaie )sunt factor major de fixare a calciului.O lamaie are 5-9% din masa acid citric.
Vitamina C:fixator major de calciu.Surse: citrice, dar urmatoarele produse contin mult mai multa vitamina C: varza si frunzele proaspete de patrunjel au de 4 ori mai multa Vit C decat citricele,kiwi de 5 ori mai mult,coacazele negre de 6 ori mai mult,si recordmenul in VitC sunt macesele.(Vit C,vitB1,vit B6 sunt cele mai termolabile vitamine, la congelare/fierbere se distruge cam 90% vitC si 30-50% vit B1,B6 ).
Pentru a fi absorbit calciul dintr-un aliment, raportul Ca/P trebuie sa fie mai mare de 1,7,altfel calciul nu se absoarbe.In toate produsele de origine vegetala, raportul Ca/P este intre 2 si 20( de regula este 5 ).Cel mai bun raport Ca/P in produsele de origine animala, se gaseste in branza si este de 1,2.Deci SURPRIZA:produsele lactate sunt surse de calciu????
Proteinele de origine animalã conin un exces de fosfor. Iatã raportul calciu/fosfor în câteva alimente:
-carne de porc: 1/97, deci fosforul este de 97 de ori mai mult decât calciul;
-carne de vitã: 1/21; peste de mare: 1/17; carne de pasãre:1/17;..........
Carnea de porc are raportul calciu/fosfor extrem de nefavorabil,generând osteoporoza.”( citat din:Alimentatie Inteligenta,Emil radulescu,pag 214 )
Bazicitatea: corpul nostru functioneaza doar in mediu bazic.Produsele de origine vegetala favorizeaza aportul si fixarea calciului in oase.Ce se intampla cu lamaia sau acidul citric care este un acid? Deci:lamaia este acid citric,insa cand ajunge in saliva, pompa de sodiu salivara,il transforma in citrat de sodiu sau sare de lamaie( d.p.d.v. chimic derivata din acidul citric) acid de forta medie si hidroxidul de sodiu o baza foarte puternica.Deci chiar daca introduc acid in corp, pompa salivara si pompa gastrica imi converteste imediat aceasta substanta in baza.Dar,atentie fiecare individ are o capacitate limitata a pompei de sodiu,deci atentie la cantitatea de lamaie consumata ( se pot consuma in medie cam o lamaie la 2 zile ).Persoanelor cu cancer, le este contraindicat consumul de lamaie deoarece risca sa depaseasca capacitatea pompei de sodiu salivare si gastrice si trecand netamponat acidul citric,acidifica mediului intern, dezvoltand celulele canceroase.Toate produsele de origine vegetala, induc bazicitate in corp. Toate produsele de origine animala, induc aciditate in corp.
Manganul:Manganul este factor major de fixare a calciului in oase si factor major de protectie anticancer.Recordmenul in mangan, cupru si zinc este NUCA.
Vitaminele D:sunt in numar de zece, unele mai slabe ca forta D1 si D4( se gasesc in laptele de mama), altele mai puternice D2,D3.Necesarul zilnic:500-1000U.I/zi.
Sub piele organismul depoziteaza un derivat de colesterol, care sub actiunea radiatiilor ultraviolete se transforma in vit D3.Prin expunerea la soare la orele 11, timp de o ora a intregului corp,determina formarea in corp a 10.000 U.I.de vit D3( necesar asigurat pentru 10-20 de zile).Vitamina D se absoarbe de obicei alimentar sau daca ne expunem la soare, dar pentru a fi eficienta, trebuie sa primeasca doua legaturi hidroxil sau OH,d.p.d.v.chimic.Prima hidroxilare are loc in ficat, crescandu-i eficienta de vreo doua ori.A doua hidroxilare ar trebui sa aiba loc in rinichi.,insa la persoanele care sunt consumatoare preponderent de produse de origine animala, apare aciditate la nivelul rinichilor si a doua hidroxilare ori se face defectuos ori nu se face deloc si in consecinta vit D va avea o eficienta deosebit de scazuta.Dar la persoanele care au o dieta bazata pe produse de origine vegetala, vitamina D o data hidroxilata in ficat, ajunge pentru a doua hidroxilare in rinichi unde gaseste bazicitate si deci va fi hidroxilata suficient si eficient si persoana nu poate avea deficit de vit D.Dupa varsta de 35 ani,fiecare dintre noi, daca mancam de toate,pierdem 1% pe an din masa de celule din rinichi, iar la 70 de ani pierdem mai mult de o treime di celulele renale.Daca dupa varsta de 35 de ani ( sau cu cat mai devreme cu atat mai bine ), renuntam la orice produs de origine animala, pierdem 1% din masa de celule renale in 10 ani.
Deficitul vitaminei D:
-risc de cancer colorectal;
-risc de cadere ( vit D este strict  raspunzatoare de mentinerea tonusului muscular );
-creste riscul de diabet zaharat de tip 1;
-creste frecventa bolilor autoimune, a sclerozei multiple si a bolii Cohn( afecteaza straturile profunde ale tubului digestiv, cauzand ulceratii la acest nivel );
-copii cu carenta de vit D, risca diabet de tip 2;
Factorul gravitational:este un factor major de fixare a calciului(cosmonautii in imponderabilitate,nebeneficiind de factorul gravitational, pierd din masa osoasa ).
Care sunt eliminatorii de calciu din organism
  • teobromina din cacao,ciocolata (cacaoa oricat de bine ar fi purificata, normele europene accepta un anumi procent de substante straine,puternic alergizante si contine nichel cu potential cancerigen.Inlocuiti cacaoa cu pudra de roscove );
  • cafeina ( cafea,cacao,cola,ceai verde,ceai negru,unele medicamente:antinevralgic,cofedol,fasconal); 
  • alcoolul; 
  • fumatul; 
  • dieta lactata la adulti.De ce? Raspuns: Pentru a fi absorbit in mod eficient calciul din alimente, raportul acizi grasi saturati/acizi grasi nesaturati ( sau grasimi solide la temperatura camerei/grasimi lichide la temperatura cameret), ar trebui sa fie mai mare de 1/3.Produsele lactate au raportul de mai sus egal cu 1.Deci va fi absorbit eficient si suficient calciul din produsele lactate? Al doilea argument: orice produs de origine animala induce aciditate in organism.Organismul functioneaza doar in mediu bazic.Daca consum alimente care induc aciditate,organismul se va apara,pentru a reusi sa functioneze. Cum? In primul rand se va apara luand calciu din oase si din coloana vertebrala, sub forma de bicarbonat de calciu, o baza mai slabuta, si in al doilea rand va lua calciu sub forma de hidroxid de calciu,o baza deosebit de puternica, va converti acidul in baza, doar asa organismul poate functiona.Deci a convertit acidul in baza, dar pierd azi calciu, pierd maine, pierd 10,20,30 de ani si ajung sa ma ghebosez, sa am picioare strambe si sa fac osteoporoza.Deci raspunsul vi-l dati singuri. 
  • bauturile carbogazoase:contin acid carbonic, deci induc aciditate; 
  • slabire rapida,brusca si excesiva; 
  • unele medicamente:Exista persoane care iau antiinflamatoare nonsteroidiene, de exemplu pentru dureri de cap aspirina( ar fi mult mai indicata o aspirina de vreo 2000 de ori mai puternica si cu efecte adverse de vreo 50 de ori mai reduse, Diclofenac ), dar o cura prelungita si continua, pe o perioada mai mare de doua saptamani,conduce la pierderi mari de calciu.
Medicamentele:antinevralgic,paracetamol,fasconal,diclofenac,aspirina,piroxicam,meloxicam,ketoprofen, luate pe perioade lungi  duce la pierderea calciului din oase.Exista clasa antiinflamatoarelor steroidiene:prednison,hidrocortizon,etc, care luate in cure prelungite,pot stopa cresterea la copii iar la adult determina osteoporoza.Terapia diuretica indicata in hipertensiunea arteriala, este destul de contraindicata, deoarece in afara de sare, organismul elimina si calciu,cupru,zinc,mangan,magneziu,vitC si toata clasa vitB.
Medicamentele antidepresive,citostaticele,anticonvulsivantele,medicamentele de uz psihiatric,luate pe perioade lungi,fara discernamant,pot duce la pierderi majore de calciu cu riscuri mari pentru sanatate.
  • dieta hiperproteica de origine animala:proteina animala este proteina acida,induce aciditate in organism.Majoritatea oamenilor consuma alimente de origine animala,pentru ca au fost invatatii ca doar asa isi pot asigura proteinele.Daca nu mananc carne,lapte, branza,oua,de unde imi iau proteinele?
  • carnea de curcan are 27% proteina(acida)
  • carnea de gasca are   22-24% proteina (acida )
  • carnea de vita  are    20% proteina ( acida )
  • soia  are              38-40% proteina ( bazica )
  • Spirulina are         71% proteina ( bazica )
  • Clorela                   50-60% proteina ( bazica )
  • Laminaria               50-60% proteina ( bazica ).

Proteina acida suprasolicita rinichii,proteina bazica subsolicita rinichii.Orice aliment care induce aciditate in corp(carne,lapte,branaza,oua,icre,alimente alterate,muraturi,dulciuri concentrate,moare,etc).Corpul uman functioneaza doar in mediu bazic.
  • consumul frecvent al dulciurilor concentrate:distrug dantura si oasele; 
  • alimente bogate in acid oxalic(spanac,stevie,macris,sfecla rosie,loboda).Sfecla rosie este un aliment cu proprietati nutritive,hipocalorica dar este contraindicata in diabet si celor cu litiaza oxalica( voi prezenta proprietatile acesteia intr-o postare noua).Acidul oxalic are proprietatea de a lega tot calciul din intestinul subtire,dupa ce sa absorbit mai leaga si din calciul din sange,si ajunge la nivelul rinichilor si este o substanta extrem de greu solubila in apa.Niciodata acidul oxalic nu este neted ci are o forma aciculara(de arici) si cand trece prin rinichi,zgarie tot ce prinde in cale.Acidul oxalic il gasim in frunzele tinere de spanac(frunzele mature pot fi consumate fara probleme).Am tot fost incurajati sa consumam spanac pentru a avea fier.Spanacul contine 3-4 mg de fier in suta de grame de produs.Carnea contine1,5-3mg fier/100g.Frunzele crude de patrunjel contin 19mg/100g.Toate leguminoasele(fasole,linte,mazare,bob,naut),contin 7mgfier/100g.Galbenusul de ou contine 10-13mg, dar contine si colesterol.
Soia ca orice leguminoasa contine 7mgfier/100g.Dar daca o preparam acasa din boabe de soia, lasand-o la muiat in fiecare ora, cantitatea de fier creste cu 1mg/ora.Daca vreti sa beneficiati din plin de fierul din soia, lasati-o la inmuiat intre 24-36 de ore dar niciodata mai mult de 48 de ore.Dupa 36 de ore:surpriza cantitatea de fier ajunge la 45mg/100g.
Persoanele anemice vor consuma:soia+sursa de vitC(kiwi)+1lingura ulei de in/zi.
  • consumul grasimilor saturate(solide la temperatura camerei:unt,untura,margarina,seu,slanina,nuca de cocos,avocado,etc),elimina calciul din oase si pot cauza cancer de san;
  • un raport calciu/fosfor mai mic de 1,7( lactate,carne de vita,pui,porc,oua,etc);
  • sarcinile repetate si alaptarea prelungita ;
  • sedentarismul si excesul ponderal;
  • excesul sarii in alimentatie;sarea in exces este un eliminator de calciu din oase si nu numai: excesul de sare determina hiprtensiune arteriala,crestere in greutate deoarece creste apetitul si alte daune pe care le vom analiza intr-un capitol separat;
  • unele boli endocrine:diabet zaharat,acromegalie,boala Cushing,hipertiroidie;
  • ciroza hepatica;
  • rezectiile gastrice partiale sau totale dau probleme serioase de sanatate,deoarece se indeparteaza2/3 inclusv zona responsabila cu absorbtia vitB12.Nu pentru orice ulcer sa apelam la rezectie dar sunt situatii in care este necesara interventia:hemoragii gastrice,cancer,stenoza.

Surse bibliografice de informare:

Dr. T. Colin Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China, Ed. Paperback, 2006
Alimentatie Inteligenta/Emil Radulescu/2003
Max Gerson, O terapie naturala eficienta pentru tratarea cancerului si a altor boli grave,Ed. For You,Bucuresti,2005
Ernest Gunther,Hrana Vie,o speranta pentru fiecare , Ed.Adevar Divin,2011
Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed. Paralela 45, 2009
Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed Anandakali,Sibiu,1999
Chase Ravel, Medicamente miraculoase, pe care nu le cunoașteți încă, Ed. Elit
Robert Young, Miracolul PH, Ed. Paralela 45, 2005
Dr.Calin Marginean, Calciul si produsele lactate, Prezentari medicale,Piatra-Neamt,2007
Aileen Ludincton,Hans Diehl,Tablete De Stil De Viata,Ed.Viata si Sanatate,2004
Val Botiu, “Puericultura”,litoUMF Timisoara,1993
E.Ciofu si C.Ciofu,”Esentialul in Pediatrie”, ed 2,Ed. Almateea 2002.










[1] Alimentatie Inteligenta,Emil Radulescu, pag214