Rolul Seleniului Organic in mentinerea sanatatii



Seleniul organic are doua virtuti formidabile: este antitumoral si stimulent imunitar.
Rolul seleniului in corpul uman
In organismul uman gasim cantitati infime de seleniu, de ordinul microgramelor, adica a milioana parte dintr-un gram. Dar proverbul cu buturuga mica care rastoarna carul mare se pare ca se verifica din plin in biologie si in medicina, asa cum vom vedea in continuare.Desi in cantitati mici, seleniul este prezent in toate tesuturile corpului, avand concentratia cea mai mare in rinichi, ficat, splina si pancreas. Functia sa biologica celebra si, probabil, cea mai importanta, se refera la rolul sau de mineral antioxidant. Seleniul este un component de baza al unor enzime care protejeaza celulele de distrugerile produse de asa-numitii radicali liberi din organism, impiedicand astfel imbatranirea accelerata si imbolnavirea. Mai mult, aceasta substanta ne protejeaza si impotriva actiunii toxice a unor metale grele, cum sunt plumbul, mercurul si arseniul. Apoi, seleniul este esential in organismul nostru pentru producerea anticorpilor, adica a acelor substante, adevarate arme chimice, pe care sistemul imunitar le foloseste pentru a se apara de virusi, de bacterii, de ciuperci parazite etc. Seleniul mai intervine in sinteza coenzimei Q10, in reglarea nivelului hormonilor masculini, in buna functionare a prostatei la barbati. Are efect hepatoprotector (formand, alaturi de vitamina E si tiaminoacizi, factorul hepatic 30).Seleniul stimuleaza fertilitatea, mai ales in cazul barbatilor, deoarece creste rata spermatogenezei si imbunatateste locomotia spermatozoizilor.
Modul de administrare a seleniului organic
Seleniul organic din alimente:dintre alimentele uzuale, se pare ca sursa cea mai bogata de seleniu o formeaza algele marine, cerealele integrale (grau, orz, ovaz, secara), ciupercile, nucile (nuca braziliana contine cele mai mari cantitati de seleniu), migdalele, alunele, usturoiul, ceapa, galbenusul de ou (de la gainile furajate cu cereale bogate in seleniu).Prin procesele de rafinare a hranei (cum ar fi cele de obtinere a fainii albe, a uleiului rafinat etc.) continutul de seleniu scade cu 63%, in medie. Gatitul reduce si el continutul de seleniu, mai ales daca apa in care a fost fiarta hrana este aruncata. Ca atare, oamenii de stiinta au cautat solutii pentru suplimentarea acestui oligoelement, apeland la chimie si la sinteze.
Atentie la capsulele cu seleniu de sinteza!!! Le gasim in farmacii, cu diverse denumiri si in diverse asocieri cu vitamine si cu alte minerale de sinteza. De regula, aceste capsule contin doua substante: seleniu metionina si selenat de sodiu. Sunt substante cu toxicitate redusa, in doze mici, dar a caror absorbtie este mult mai redusa (in jur de 30%) fata de seleniul organic, produs in laboratoarele organismelor vii. Iar studii recente, efectuate pe om, indica faptul ca asimilarea seleniului de sinteza scade si mai mult in conditii de stres, in aceste situatii ajungandu-se, cu usurinta, la niveluri insuficiente de seleniu in organism. Mai mult, seleniul de sinteza, nefiind asociat cu bogatia de nutrienti din organismele vii, are efecte anticancerigene si imunostimulente mult mai reduse. Grav este ca pe multe piete se vinde un seleniu asa-zis organic, desi in realitate este vorba doar de niste saruri de sinteza asociate cu cateva vitamine, care in nici un caz nu au efectele adevaratului seleniu organic, despre care vom vorbi in continuare.
Capsulele cu extract de seleniu organic: contin de regula 50-100 micrograme de seleniu, extras din drojdie de bere, prin procedee naturale. Acest extract este mult mai eficient decat seleniul de sinteza, dar si decat drojdia de bere, care - de regula - contine cantitati mult mai mici din acest oligoelement, fata de extractul standardizat. Capsulele cu acest extract sunt si cele folosite in majoritatea studiilor, avand efectele pe care le mentionam in acest articol. Cautati, asadar, seleniul organic, dar care are scris pe eticheta clar din ce este extras, in caz contrar fiind vorba de o contrafacere. Din acest seleniu organic, copiii peste 3 ani vor lua 100 micrograme (prescurtat: mcg) pe zi, in timp ce adultii vor lua 200-300 mcg, iar femeile care alapteaza 400 mcg pe zi. Persoanele care sufera de cancer, care fumeaza sau lucreaza in mediu toxic vor lua, de asemenea, 400 mcg pe zi. La recomandarea medicului, doza maxima de seleniu organic poate ajunge si la 700 mcg, dar - cum spuneam - numai sub supraveghere de specialitate. O cura dureaza 60-90 de zile, urmata de 15-30 de zile de pauza, dupa care administrarea se poate relua.
Seleniul organic are actiune  preventiva si curative in cancer, si  reale calitati vindecatoare in urmatoarele afectiuni:
-Cancer hepatic - se administreaza zilnic 400 de micrograme de seleniu extras din drojdie de bere, in cure de 90 de zile, urmate de alte 21 de zile de pauza, dupa care administrarea se poate relua.
-Cancer mamar si ovarian - in general, in cancerele cu aceasta localizare, inclusiv in cele cu determinare hormonala, seleniul organic a demonstrat reale calitati vindecatoare. Se tin cure de 60-90 de zile, timp in care se iau cate 400-700 micrograme de seleniu organic. In paralel, se consuma alimente bogate in vitamina A si E, care potenteaza actiunea acestui oligoelement, cum ar fi uleiul presat la rece de masline si de floarea-soarelui, radacina proaspata de morcov (suc centrifugat), nucile, catina.
-Cancer la prostata - legatura dintre seleniu si aparitia cancerului de prostata este bine demonstrata de mai multe studii si experimente. Mai mult, se cunoaste ca administrarea acestui mineral (minimum 400 mcg pe zi), impreuna cu vitamina E, incetineste sau chiar stopeaza evolutia acestei forme de cancer, marind speranta de viata si prevenind metastazarea.
-Cancer de colon si de rect - se tine un tratament mai complex, in care se administreaza, pe o perioada de 2 luni, cate 400-600 mcg de seleniu organic, in asociere cu vitamine din complexul B, precum si cu alimente bogate in fibre vegetale, cum ar fi: varza cruda, radacinoasele nepreparate termic, cerealele integrale, andivele, frunzele de papadie, salata verde. Carnea si preparatele din carne sunt interzise, la fel ca si zaharul, prajelile sau cafeaua.
-Cancer la plamani - seleniul organic (400-700 mcg pe zi) se administreaza impreuna cu vitamina A si cu vitamina E. Acesti trei nutrienti, administrati impreuna, incetinesc evolutia bolii canceroase cu aceasta localizare si previn recidivele. In unele cazuri, s-a putut observa chiar intrarea in remisie a tumorilor pulmonare, cu ajutorul acestei combinatii, eficienta contra multor tipuri de tumori.
-Leucemie - se ia seleniu organic, cate 400 mcg pe zi, in cure de 90 de zile, urmate de alte 30 de zile de pauza, dupa care administrarea se reia. In paralel, se urmeaza un regim alimentar cu alimente foarte bogate in clorofila, cum ar fi algele verzi-albastre (chlorella, AFA), salata, spanacul, urzica, zarzavaturile, papadia, anghinarea, usturoiul si ceapa verde, leurda, untisorul.
-Infertilitate la barbati - exista studii care arata ca seleniul organic stimuleaza capacitatea de procreare in cazul barbatilor. Mai exact, acest oligoelement creste concentratia de spermatozoizi din sperma si imbunatateste motilitatea acestora. " * Insuficienta cardiaca, infarct - in tarile sau regiunile unde se inregistreaza cele mai ridicate rate de mortalitate din lume datorata bolilor cardiace, s-a constatat si o concentratie scazuta de seleniu in sangele locuitorilor. In schimb, prin administrarea seleniului, afectiunile cardiovasculare se amelioreaza simtitor, crescand speranta de viata.
-Tiroidita autoimuna, hipertiroidie, noduli tiroidieni - seleniul este o componenta a enzimelor care asigura echilibrul la nivelul glandei tiroide. Mai merita mentionat ca problemele legate de deficienta de iod sunt mult amplificate de lipsa de seleniu si vitamina A. Nu in ultimul rand, s-a observat ca suplimentarea cu seleniu este un instrument util, alaturi de tratamentul clasic, in hipertiroidii.
-Depresie si anxietate la varstnici - cercetatorii finlandezi au realizat un studiu pe pacienti varstnici carora li s-au administrat doze mari (300-500 mcg pe zi) de seleniu si vitamina E, timp de un an. Dupa doar 60 de zile, oamenii de stiinta au observat o imbunatatire semnificativa a starii emotionale si mentale a pacientilor care anterior prezentau oboseala, depresie, anxietate.
-Artrita reumatoida - un studiu recent realizat de medicii din Japonia arata ca seleniul si vitamina E amplifica efectele tratamentelor cu antiinflamatoare articulare asupra pacientilor cu artrita. Mai mult, un studiu danez arata ca artrita si poliartrita reumatoida se instaleaza cu predilectie la persoanele care au un nivel redus al seleniului in organism.
-Distrofia musculara - cercetari realizate in toate tarile peninsulei scandinave au aratat ca exista o corelatie intre nivelul scazut de seleniu din sange si aparitia distrofiilor musculare. In schimb, pacientii care sunt tratati cu suplimente de seleniu organic (400-500 mcg pe zi) au prezentat o ameliorare considerabila, dupa un an, a acestei afectiuni.
-Hepatita la alcoolici - studii facute in Rusia au aratat ca un nivel ridicat de seleniu in organism reduce considerabil ravagiile produse de alcool. Impreuna cu vitamina E, acest oligoelement protejeaza in mod special ficatul de actiunea nociva a alcoolului ingerat. Din pacate, alcoolicii au adesea si un nivel scazut de seleniu in organism, precum si de alte elemente antioxidante (zinc, vitamine din complexul B si vitamina E, in special), de aceea ei sunt mult mai susceptibili la aparitia hepatitei. Se poate interveni insa prin administrarea seleniului organic (400 mgc pe zi), extras din drojdia de bere, care este bogata si in ceilalti antioxidanti amintiti.
-Hepatita virala B si C - un studiu al universitatii de medicina din Taiwan, facut pe mai mult de sapte mii de persoane, a aratat ca un nivel ridicat al seleniului in organism incetineste evolutia hepatitei si reduce rata cancerului hepatic, dar si a altor complicatii ale acestei boli. Se administreaza cate 300-400 mcg de seleniu organic, zilnic, in cure de 90 de zile, urmate de alte 30-60 de zile de pauza.
-Adjuvant in intoxicatia cu mercur - seleniul organic protejeaza organismul impotriva unora dintre efectele toxice ale mercurului, arsenicului si cuprului. Acest subiect este de maxim interes in cazul celor care folosesc frecvent produse cosmetice si coloranti care contin mercur, al celor care consuma soiuri de peste, cum ar fi tonul si pestele-sabie, care adesea sunt contaminate cu mercur. Cuprul apare in organismul nostru prin conductele de apa, prin vasele de gatit si prin vopseluri, la fel ca si arsenicul.
-Adjuvant in radioterapie - suplimentarea cu seleniu reduce gravitatea efectelor secundare ale terapiei prin iradiere, pentru cancerul din zona capului si gatului. Pacientii care au luat 300-400 mcg seleniu zilnic au prezentat o salivatie mai redusa, o imbunatatire a respiratiei, o scadere a intensitatii senzatiei de voma, de inapetenta, a durerilor de cap etc.
-Stimuleaza imunitatea - daca suntem foarte sensibili la raceli si gripe, daca avem infectii recidivante sau suferim de o boala infectioasa cronica, este bine sa consumam 300-400 de micrograme de seleniu zilnic. In asociere cu vitamina E, mai ales, pe care o gasim in catina, in uleiul virgin de masline sau in nuci, seleniul organic activeaza si stimuleaza productia de celule ale sistemului imunitar. Mai mult, stimuleaza productia de anticorpi specifici, care ne ajuta sa luptam cu virozele si cu gripele. Atunci cand vremea se raceste brusc, la venirea primaverii, precum si la toate schimbarile de anotimp, cand suntem foarte susceptibili la raceli si infectii, este bine sa facem o cura de 30 de zile cu seleniu 100% natural, extras din drojdie bere.
Precautii - in doze de peste 2400 mcg pe zi, seleniul poate deveni toxic pentru oameni. Simptomele de intoxicatie includ un miros ca de usturoi al respiratiei (fara ca leguma in cauza sa fi fost consumata), al urinei si al transpiratiei, tulburari gastrointestinale, iar in cazurile extreme, caderea parului, leziuni nervoase grave. Studiile facute pe persoanele intoxicate cu seleniu de sinteza (provenit de la ingrasamintele chimice cu seleniu) sugereaza ca niveluri extrem de ridicate ale acestui element la femeile insarcinate pot cauza defecte din nastere.
Nu luati suplimente alimentare fara a consulta medicul de familie sau specialistul in nutritie!!!

Arta de a mangaia



Mângâierea este unul dintre cele mai importante daruri atât pentru propria persoană, cât şi pentru cele dragi. Ea este binefăcătoare pentru corp, pentru minte, dar şi pentru suflet. După o zi de lucru obositoare, îmbrăţişarea tandră a fiinţei iubite îndepărtează stresul adunat de-a lungul zilei şi linişteşte. Strângerea de mână a unui prieten poate să ne dea mai multă energie decât câteva ore de somn! Mângâierea unui copil, ridicarea lui în braţe îl face să se simtă iubit şi protejat. O îmbrăţişare plină de tandreţe poate readuce la viaţă o iubire trecută…
Importanţa atingerii
În fiecare zi, avem nevoie să întindem mâna şi să atingem pe cineva drag. Cu toţii, indiferent că suntem tineri sau bătrâni, singuri sau într-un cuplu, avem nevoie de atingere, căci în multe cazuri, gesturile, prin încărcătura lor, transmit mult mai mult decât cuvintele. Atingerile fizice plăcute sunt absolut necesare atât pentru propria noastră stare de sănătate, cât şi pentru îmbogăţirea relaţiilor cu persoanele care ne înconjoară, căci ele îndepărtează stresul şi ne fac mai sănătoşi şi mai fericiţi. Un copil mic trăieşte iubirea mamei sale sub forma îmbrăţişărilor pline de dragoste. Fără acest contact corporal care exprimă afecţiune, copilul se simte frustrat şi poate manifesta simptome nevrotice. Animalele aflate în libertate petrec mult timp în contact fizic cu alte animale, spălându-se, ghemuindu-se unele lângă altele, jucându-se împreună. Acesta este un proces de "unire", care pe lângă faptul că le apropie, le ajută să se recunoască şi armonizează grupul.Dar în viaţa noastră agitată, deseori uităm importanţa faptului de a dărui şi a primi afecţiune cu ajutorul mângâierii, ignorând astfel una dintre cerinţele de bază ale organismului nostru. Unele persoane, mai ales bărbaţii, neagă faptul că ar avea nevoie de apropiere fizică, de tandreţe, considerând că în afara unei relaţii de iubire, manifestarea fizică a afecţiunii este un semn de slăbiciune. Este important să se recunoască faptul că avem nevoie de mângâiere, de îmbrăţişări pentru a ne arăta iubirea faţă de prieteni şi familie. Acordând atingerii şi mângâierilor importanţa cuvenită, ne deschidem sufletul către cei care ne înconjoară şi aprofundăm relaţiile de iubire cu cei dragi.Îmbrăţişarea are numeroase semnificaţii, pornind de la cea prietenească până la înlănţuirea intens pasională a corpurilor. Orice contact care se produce între trupurile îndrăgostiţilor este considerat a fi o formă de îmbrăţişare. Ea constă nu numai în simplul contact fizic al corpurilor, ci şi în intenţiile şi emoţiile profunde ale celor doi. Când iubiţii se ţin doar de mână, cu degetele împletite, se poate spune că mâinile lor se îmbrăţişează. În Orient, se spune că şi spălarea capului fiinţei dragi de către cel care o iubeşte este o formă de îmbrăţişare.Chiar şi o persoană care nu se află într-o relaţie de cuplu îşi poate manifesta zilnic afecţiunea, bunătatea, compasiunea faţă de cineva drag prin atingere: îi poate îmbrăţişa pe ceilalţi membri ai familiei, se poate juca împreună cu copilul prietenei sau cu propriul nepoţel (copiilor le place să fie ridicaţi în braţe şi să fie îmbrăţişaţi). Asemenea atingeri pot face adevărate minuni! Un masaj, o şedinţă de cosmetică, pot aduce mângâierea de care are nevoie pielea noastră. Chiar şi un animal de companie (o pisică, un câine) ne pot aduce în viaţă plăcerea atingerii.

Mângâi, deci iubesc!

Mângâierea este o parte importantă din arta iubirii, care cere cunoaştere şi, mai presus de toate, practică.
- Dimineaţa, când plecaţi la serviciu, nu uitaţi să o îmbrăţişaţi sau să o sărutaţi pe fiinţa dragă; ţineţi-vă de mână când sunteţi la cinematograf sau când vă plimbaţi; îndrăzniţi să vă îmbrăţişaţi sau să vă sărutaţi chiar dacă sunteţi pe stradă. Arătaţi-vă iubirea şi grija pentru celălalt prin atingeri pline de blândeţe şi de afecţiune.
- Folosiţi masajul pentru conştientizarea şi regenerarea cât mai bună a corpului fizic. Conştientizaţi schimbările de temperatură ale pielii pe diferitele suprafeţe ale corpului şi observaţi cum aceste temperaturi diferite se află într-o strânsă corelaţie cu dezechilibrul şi tensiunile din zonele respective. Învăţaţi să recunoaşteţi şi să le folosiţi ca pe nişte semnale importante în descoperirea corpului fiinţei iubite.
- Exersaţi atingerea! O anumită perioadă de timp, urmăriţi să vă manifestaţi iubirea, atenţia sau compasiunea faţă de o altă persoană prin atingere. Fie că este o strângere de mână, o bătaie prietenească pe umăr, o îmbrăţişare sau un sărut, urmăriţi să conştientizaţi stările şi sentimentele pe care le trezeşte în propria fiinţă, dar şi în cea pe care o atingeţi, gestul dumneavoastră.
- Folosiţi cât mai des îmbrăţişarea pentru a vă apropia fizic, mental şi sufleteşte de fiinţa iubită şi fiţi conştienţi că ea vă pregăteşte totodată pentru fuziunea amoroasă. Contopiţi-vă cât mai profund corpurile şi inimile într-o îmbrăţişare fierbinte. Dizolvaţi în bucurie toate problemele lumeşti printr-o contopire tandră sau pasionată a trupului, a sufletului şi a minţii.

Sursa:

www.suntsanatos.ro