Hipertensiunea arterială sau ucigaşul tăcut



Unul din patru români adulţi are valori ale tensiunii arteriale prea ridicate. Faţă de cei cu valori tensionale normale, persoanele hipertensive au un risc de trei ori mai mare de a suferi un infarct miocardic, de cinci ori mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă şi de opt ori mai mare de a avea un accident vascular cerebral.Dar sa vedem ce este tensiunea arteriala.Tensiunea arteriala este, presiunea cu care sangele curge in artere.
Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?
Valorile normale sunt:
-120/80 mmHg  valoare normal joasa;
-140/90 mmHg  valoare normal inalta.
Valoarea mare(120) este presiunea de contracţie a inimii si valoarea mica(80)este presiunea de relaxare a inimii.Mai poate fi considerata în limitele normale o tensiune maximă de 100+vârsta si minima se calculează ca fiind jumatate din tensiunea mare impărţit la 2 +10, dar atenţie nu mai mare de 140/90mmHg.
Ce este Hipertensiunea Arterială (HTA)?
HTA este o stare de boală şi moarte prematură, care afectează inima,creierul,rinichii si muşchiul inimii(miocardul),ce apare ca urmare a creşterii valorilor tensionale peste 140/90 mmHg( milimetri coloană de mercur),care determină lezarea vaselor de sange si superfuncţia glandelor suprarenale.Atenţie! la diabetici TA nu are voie să depaseasca 130/80mmHg, iar la cei care au probleme cu funcţionarea rinichilor să nu depasească 125/80mmHg.Exista oscilatii diurne ale TA, care nu trebuie totusi sa depaseasca 2-3cmHg.
HTA este cel mai periculos factor de risc cardiovascular.
Cum apare HTA?
Daca vasele de sange se infundă, din cauza depunerilor de colesterol,homocisteină,acid miristic(vezi cap.colesterol),calibrul acestora scade, inima pompează cu efort crescut sângele si presiunea din vasele de sange va creşte.Daca in vase sunt depuneri,presiunea urcă,creierul comandă ca vasele să se strangă sau inima să bată mai frecvent.
Numeroase studii au evidentiat că în zonele unde de generaţii dieta a fost si a ramas simplă,iar persoanele au un program zilnic de exercitii fizice,această boala este aproape necunoscută,chiar si la varste inaintate.Deci:acestă boală ţine 99,99% de stilul de viaţa, si chiar daca inaintaşii nostri bunici,parinţi au, sau au avut HTA, nu este obligatoriu sa o fac si eu, nu se moşteneste genetic,moştenim din pacate un stil de viaţă periculos sănătăţii noastre.Stă în puterea noastră să rupem cercul vicios pentru binele nostru si al urmasilor nostri.Atenţie!!!HTA poate sa crească la valori astronomice,fara nici un simptom.Primul simptom poate fi o hemoragie cerebrală,adesea fatală sau in cel mai “fericit”caz poate determina paralizii sau orbire, in funcţie de aria afectată din creier.Cu orice puteti glumi,dar nu glumiţi cu HTA, ca e pericol mare!!!!De asemeni este periculoasă HTA cu diferenţiala mare ex.200/80,mult mai periculoasă decat 200/120mmHg,deoarece forţele de forfecare generate la nivelul arterelor sunt foarte mari,procesul aterosclerotic este grabit si rezistenţa vasului de sange scade drastic in timp foarte scurt.
Măsurarea corectă a TA
Tensiunea arterială se măsoară corect la nivelul braţului,la ambele mâini, şi se reţine valoarea cea mai mare.O diferenţa de peste 2cmHg intre cele doua braţe e patologică.Măsurarea TA se va face doar cu aparate de măsură,verificate metrologic anual.
Cauzele HTA
1.Genetic 7-10%;
2. Depuneri de colesterol,acid miristic,homocisteină pe vasele de sange,printr-o alimentaţie nesanatoasă; plăcile ateromatoase arteriale-acestea îngustează şi astupă lumenul arterial, forţând organismul să mărească presiunea de circulaţie a sângelui pentru a se putea asigura tuturor celulelor necesarul de oxigen şi substanţe nutritive.
3. Dislipidemiile,adica:
-LDL-C>100mg/dl
-HDL-C<40-45mg/dl
-Ct>175mg/dl
-TGR(trigliceridele)>150mg/dl.
4. Stresul cauzează creşterea frecvenţei cardiace,reducerea diametrului vaselor de sânge,in urma unor descarcari crescute de hormoni secretaţi de glandele suprarenale(adrenalina si noradrenalina).
5. Sarea de bucatarie in exces, adica mai mult de 3g/zi(cat cuprinzi in 3 degete)care cauzează umflarea vaselor de sange spre inauntru. Poate vă surprinde să aflaţi că hipertensiunea este o raritate pentru 80% din populaţia pământului.În zonele respective, ingestia de sare este foarte scăzută,iar obezitatea este o excepţie. Oamenii aceştia sunt activi, iar alimentaţia lor este formată în majoritate din produse bogate în fibre şi sărace în grăsime. În schimb, în regiunile în care ingestia de sare este crescută, ca de exemplu în Japonia, boala hipertensivă este epidemică, afectând aproximativ jumătate din populaţie. Românii consumă în medie 10 până la 20 g de sare pe zi. Aceasta înseamnă 2-4 linguriţe de sare sau aproximativ de 10-20 de ori cantitatea necesară…
6. Consumul constant si continuu de dulciuri concentrate, care cauzează retenţie de apă şi sare, precum si hiperinsulinimism care determină HTA.
7. Consumul zilnic de alcool, indiferent de cantitateStudiile ştiinţifice efectuate au demonstrat că ingestia de alcool este răspunzătoare de 5-15% din totalul cazurilor de hipertensiune.
8. Obezitatea Aproape toţi cei care au un exces ponderal semnificativ vor suferi în cele din urmă de hipertensiune. Este doar o chestiune de timp..
9. Fumatul.
10. Hipertrofia ventriculară stangă, este factor de risc HTA,ateroscleroză,infarct miocardic si moarte subită( apare in urma efortului fizic deosebit care determină micşorarea ventriculului stâng al inimii in cazul culturiştilor,halterofililor,sportivilor de performanţa).
11. Sarcina: 6% dintre gravide dezvoltă HTA,aproape întotdeauna reversibilă spontan după naştere.( recomand in special gravidelor să suspende consumul oricarui tip de uleiuri cu excepţia uleiului de masline la gătit si a uleiului de in ca medicament, in profilaxia HTA).
12. Estrogenul. Acest hormon, care se găseşte în pilulele folosite în scop anticoncepţional sau pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, are şi un efect de reţinere a sării în organism.Aceasta duce la retenţia excesivă de fluid, ceea ce determină creşterea tensiunii arteriale.
13. Cauze endocrine:diabet,hipertiroidie,boala Cushing,tumora canceroasă de glandă suprarenală(feocromocitom), care descarcă periodic pulsuri de adrenalină şi in acest caz trebuie să se intervină chirurgical şi este singurul tip de HTA care nu poate fi tratată prin dietă,din fericire aceasta boală este extrem de rară.
Simptomele HTA
În 80% din cazuri HTA evoluează fară nici un simptom.
Rar si nespecific:
- dureri de cap(occipitale sau frontale);
- ameţeli;
- ţiuituri in urechi;
- tulburari de vedere(muşte volante in campul vizual);
- oboseală la eforturi tot mai mici;
- palpitaţii;
- dureri precordiale;
- urinat frecvent in timpul nopţii;
- edeme(umflaturi) la picioare seara;
- coma,paralizie,decesul pot fi primele si singurele simptome manifestate din nefericire, ale unei HTA necunoscute si netratate.
Valorile prea mari ale tensiunii arteriale pot da aceleaşi simptome cu valorile prea mici.Pentru hipertensivi se va masura zilnic de 1-3 ori valorile tensiunii.Nu uitaţi că HTA este cel mai periculos factor de ateroscleroză(infundare a vaselor de sânge).
Complicaţiile HTA
- infundarea vaselor de sânge(ateroscleroza);
- insuficienta irigare a organelor si sistemelor( infundandu-se vasele de sânge, orice organ are de suferit deoarece nu primeşte suficient sânge);
-anevrism arterial(vasele mari care pleacă de la inimă se umflă extrem de mult, ca un balon si explodează);
- embolia din placa de aterom(desprinderea de pe vase a unui fragment din placa de aterom,este luat de torentul sanguin şi dus în circuit şi se opreşte acolo unde vasul se ingustează ,ca un dop si apare infarctul.Infarctul nu e doar la inima ci poate fi şi la rinichi,intestin,creier in orice zonă în care ajunge dopul de aterom );
- necroza arteriorelor si capilarelor( necroza=moarte a celulelor sau ţesutului);
- hemoragii cu localizări diverse;
- insuficienţa cardiacă( cand TA creşte,inima devine mai musculoasă şi asa apare insuficienţa cardiacă);
- tulburari de ritm cardiac;
- infarct miocardic;
- insuficienţa renală cronică.
HTA persistentă si netratată reduce speranta medie de viaţa cu 10-20 de ani.
HTA este responsabila de:
-25% din cazurile de infarct miocardic;
-28% din cazurile de insuficienţa renală cronică;
-35% din cazurile de accident vascular cerebral cu paralizie sau cu deces;
-50% din cazurile de insuficienţa cardiacă congestivă.
HTA si diabetul zaharat trimit mai mult de 50% dintre pacienţi in dializă.
Tratamentul HTA
Diagnosticarea HTA se face prin masurari repetate ale valorilor TA si daca se mentine la valori peste 140/90mmHg, se pune diagnostic de HTA.Tratamentul HTA va incepe cu schimbarea stilului de viata si/sau medicaţie.Se tentează normalizarea TA, coborarea valorilor sub 140/90mmHg si sub 130/85mmHg la persoanele cu diabet zaharat asociat.Iniţial se face apel la schimbarea modului de viata prin dieta si mişcare(asta daca valorile TA nu sunt prea mari) pentru ca apoi să se recurgă la medicaţie daca pacientul nu colaborează.Se va recurge de la inceput la medicaţie,daca valorile TA sistolice sunt de cel putin 180mmHg,pentru ca apoi să se faca apel la schimbarea modului de viata.Daca este necesară medicaţia înca de la inceput,valorile TA vor fi scăzute lent progresiv,pe masura tolerantei individuale a pacientului.
Tratamentul medicamentos
-nu rezolva cauza ci efectul;
-nu vindecă ci ţine boala sub control;
-nu este intotdeauna necesar,ci doar in cazurile menţionate mai sus;
-acţioneaza rapid in 1-2ore, dar superficial pe mecanismele de declanşare a bolii;
-costa destul de mult;
-are efect de la 6-24ore, in funţie de medicament( ar fi indicat ca medicamentul sa fie luat seara deoarece studiile au evidentiat ca cea mai mare parte a evenimentelor majore cardio-vasculare cu risc vital:anevrism cerebral,hemoragii,etc se produc intre orele 4-6 dimineaţa.Aveti grijă ca medicamentul pe care il luaţi sa aibă efect in intervalul orar cu risc menţionat mai sus);
-are efecte secundare;
-trebuie administrat zilnic fara pauză,toata viaţa,daca nu se schimbă radical modul de viaţa( daca tratamentul se ia cu intermitenţă,apar variaţii ale Ta si apate TA oscilantă,cu riscuri extreme);
-transformă pacientul intr-un consumator cronic de medicamente;
-reduce calitatea vieţii;
-nu face apel la renunţarea la placerile păguboase ale vieţii;
-este acceptat de 98-99%dintre pacienţi.
Ce alternative ne rămân?
Un număr de studii ştiinţifice au arătat că efectuarea de modificări simple în alimentaţie şi în modul de viaţă este în măsură să readucă la normal valorile tensionale în majoritatea cazurilor de hipertensiune esenţială, în decurs de câteva săptămâni,şi aceasta în condiţiile
renunţării la medicamentele antihipertensive.
-reducerea drastică a consumului de sare în alimentaţie;
-normalizarea greutaţii corporale determină, de obicei şi scăderea tensiunii arteriale. Eliminarea excesului ponderal este deseori singurul tratament necesar corectării valorilor tensionale aflate în creştere.
-adoptarea unui regim alimentar bogat în fibre și sărac în grăsime determină scăderea tensiunii arteriale cu cca 10% chiar în absenţa reducerii greutăţii corporale şi a diminuării consumului de sare. Se pare că răspunzătoare de aceste schimbări favorabile este subţierea sângelui, rezultat al reducerii consumului de grăsime.
-excluderea alcoolului din dietă, pe lângă faptul că va scădea tensiunea arterială, va aduce organismului şi o serie de alte beneficii.
-exerciţiul fizic scade tensiunea arterială prin reducerea rezistenţei arteriale periferice. În plus, exerciţiul fizic regulat promovează bunăstarea organismului și sănătatea în general.Exercitiul fizic,progresiv si eficient este cel mai important factor de scadere a TA.Nici un medicament de sinteza nu are proprietatea de a actiona pe cele 4 mecanisme mentionate mai sus;
-evitarea consumului  de alimente prăjite,afumate a alimentelor grase.
-va fi redus nivelul de stres.
-va fi combatut sedentarismul,este mult mai periculos decat fumatul!!!
Dieta vegetariană totală este capabilă să coboare nivelul HTA intr-un ritm constant de 1-2 cmHg/luna, uneori chiar mai mult,pana la normalizarea TA.
Atenţie! Cei care folosesc medicamente antihipertensive nu trebuie să-şi asume competenţa de medic şi să modifice dozele sau să oprească administrarea acestora cu de la sine putere. Însă toţi cei care sunt dispuşi să practice modificări sănătoase în stilul de viaţă vor descoperi că medicii lor sunt, de obicei, sunt foarte dispuşi să-i ajute în această privinţă
Tratamentul nemedicamentos
-este intotdeauna necesar;
-rezolvă cauza HTA;
-vindecă boala;
-acţionează lent,reparator in 6-24 de luni;
-este gratuit;
-nu are efecte secundare;
-trebuie administrat fara pauze,toata viaţa;
-imbunataţeşte viaţa,pacientul va fi sanatos si nu bolnav si utilizator de medicamente;
-impune renunţarea la vicii si obiceiuri nesănătoase;
-este acceptat, din pacate de cel mult 1-2% dintre pacienţi.
Alti factori naturali de acţiune,implicati in scaderea nemedicamentoasa a TA:
-consum zilnic de soia nemodificată genetic;
-alimentaţia bogată în fibre vegetale;
-alimentaţia bogată in magneziu( alimente cu frunze verzi comestibile );
-consum zilnic de usturoi;
-normalizarea greutaţii.

Nu neglijati,nu amânaţi si nu trataţi superficial HTA,va poate costa viaţa!!!!!
HTA este ucigaşul tăcut si ascuns al vaselor noastre de sange si al vieţii noastre!!!
Stă in puterea noastră să tratam HTA dar mai ales să o prevenim!!!

Surse bibliografice de informare:

Dr. T. Colin Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China, Ed. Paperback, 2006
Alimentatie Inteligenta/Emil Radulescu/2003
Max Gerson, O terapie naturală eficientă pentru tratarea cancerului si a altor boli grave,Ed. For You,Bucuresti,2005
Ernest Gunther,Hrana Vie,o speranţă pentru fiecare , Ed.Adevar Divin,2011
Robert Morse,Să traim sănătos fără toxine,Ed. Paralela 45, 2009
Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed Anandakali,Sibiu,1999
Chase Ravel, Medicamente miraculoase, pe care nu le cunoaşteţi încă, Ed. Elit
Robert Young, Miracolul PH, Ed. Paralela 45, 2005
Dr.Calin Marginean, Hipertensiunea Arterială, Prezentari medicale,Piatra-Neamt





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu