Ghee se prepara din unt de vaca, bogat în grasime si
nesarat, ecologic (care nu contine aditivi alimentari) sau din smantana grasa
de la animale.. Daca doresti sa prepari acasa ghee,ar fi bine sa gasesti unt
ecologic preparat in gospodariile taranesti,cel din comert de obicei contine
sare si aditivi( citeste intotdeauna prospectul ).Se pune untul într-un vas de
inox cu fund dublu,pe un foc mic si se topeste incet. Din momentul topirii
sale, apa prezenta în unt incepe sa iasa la suprafata sub forma de spuma
alb-galbuie( atentie ca stropeste si te poti arde sau pata bucataria!!), care
va fi scoasa cu o lingura de inox, pe parcursul formarii ei. Acest proces va
continua pe tot parcursul procesului de formare al gheei. In primele minute de
fierbere untul topit va scoate la suprafata o spuma alba, ce reprezinta apa si
anumite proteine si grasimi din lapte, care încep sa se separe de ghee. Pe
parcursul procesului de formare, aceste depuneri precipita din ce în ce mai
mult pe fundul vasului (sub forma unui depozit brun care se lipeste de fundul
vasului) ori se ridica în spuma care se formeaza la suprafata lichidului, fiind
eliminate odata cu aceasta spuma.La un moment dat, prin procesul de eliminare a
componentelor reziduale si a apei, are loc separarea clara a gheei sub forma
unui lichid galben stralucitor. În acest
moment luam vasul de pe foc, si imediat prin intermediul unui tifon pus pe o
strecuratoare de inox, il strecuram ( este un lichid galben stralucitor ),
indepartand ultimele urme de spuma si reziduuri. Vom pune lichidul într-un
borcan cu capac si-l vom pastra la temperatura camerei pana în momentul
folosirii.Daca toata apa si reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu
este nevoie sa fie tinut în frigider, acesta fiind si testul prin care dovedim
ca ghee preparat de noi este de buna calitate.Este foarte importanta calitatea
untului clarificat,daca nu este preparat suficient va mucegai iar daca este ars
ar fi indicat sa-l arunci imediat deoarece este periculos pentru sanatate.Poate
fi tinut si la frigider.Un amanunt care ar fi bine sa nu-l neglijati:nu prepara
ghee daca esti bolnav sau ai o stare mentala proasta,energiile tale se
transfera creatiilor tale,adevar valabil in toate preparatele dar si in toate
aspectele vietii voastre.Textele ayurvedice stravechi spun ca ghee bine
preparat si obtinut din unt de buna calitate, poate rezista la temperatura
camerei mai mult de 100 de ani.Dintr-un kilogram de unt ve-ti obtine
aproximativ 700g ghee.Dintr-un kilogram de smantana grasa puteti obtine cam
250g ghee.In prepararea cremelor si untului din plante medicinale,untul se
aereaza,adica folositi un mixer special pentru aceste produse si agitati
continutul cam o jumatate de ora,cu pause sa nu ardeti mixerul.
Spor la preparat si fa totul cu bucurie!.Nu vei
obtine un produs cu valente terapeutice daca starea ta emotionala este
dereglata.Fii armonie, echilibru,iubire si recunostinta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu