Este probabil
zarzavatul cu cea mai lunga „cariera” din lume, folosirea sa ca adaos in
mancaruri, dar si ca medicament fiind mentionata intr-un papirus egiptean vechi
de peste 4000 de ani. Mararul a fost intens folosit si in medicina tibetana
(Unani) si in cea indiana (Ayurveda), unde era administrat ca tonic digestiv,
antiinfectios si antiinflamator. In Antichitate, romanii pretuiau in mod
special mararul, care era un remediu de prim ajutor contra tulburarilor
digestive si a durerilor de cap ce apareau dupa petrecerile prea imbelsugate.
In medicina populara romaneasca sucul proaspat sau decoctul obtinut din
tulpinile de marar se dadea contra bolilor de inima si contra tusei, dar si
pentru diverse „boli femeiesti” ori pentru „boli de pantece”.Secretul frunzelor
sale fine, de un verde ambrat, este constituit de uleiul aromat pe care il
contin, o substanta cu proprietati terapeutice exceptionale. Uleiul aromatic
din marar actioneaza in special asupra sistemului digestiv si a acelui nervos,
dar are si alte actiuni, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza:
Mararul si bolile digestive
Mararul verde are
darul de a ne feri de o multime de probleme, cum ar fi: indigestia,
hipoaciditatea sau balonarea. Mararul este de un real folos si in colite,
intrucat substantele aromate pe care le contine impiedica bacteriile sa se
dezvolte in intestin. Persoanele care se confrunta cu aceste probleme ar trebui
sa consume mancaruri condimentate cu mult marar sau sa manance salate de marar,
cu ulei de masline si suc de lamaie, iar vara, sa adauge in compozitie si
rosii.
Mararul si sistemul nervos
In medicina
traditionala a multor popoare europene, mararul este renumit pentru efectele
sale echilibrante asupra sistemului nervos. Mestecarea catorva tulpini de marar
verzi combate eficient durerile de cap (inclusiv cele insotite de ameteala si
varsaturi), reda acuitatea si claritatea simturilor celor surmenati, combate
astenia nervoasa.
Mararul si aparatul urinar
Consumarea a
patru linguri de suc proaspat de marar (obtinut prin centrifugare), de 3-4 ori
pe zi, in cure de doua saptamani, este un puternic stimulent al activitatii
rinichilor, ajuta la prevenirea si combaterea calculozelor, fiind si un bun
adjuvant in combaterea cistitelor si a infectiilor renale. Acest remediu este
cu atat mai indicat cu cat nu are reactii adverse si poate fi administrat pe
perioade lungi.
Mararul si starile post-graviditate
Frunzele de marar
proaspete, mestecate zilnic de femeile care au nascut de curand, sunt un
excelent tonic fizic si nervos, ajutand la recapatarea apetitului, stimuland
secretia lactica, imbunatatind calitatea laptelui, favorizand recapatarea
tonusului psihic.
Mararul si feminitatea
Frunzele de marar
contin mici cantitati de estrogen, hormonul feminin care catifeleaza pielea,
face ca pilozitatile sa creasca mult mai lent, ajuta la cresterea naturala a
sanilor, incetineste foarte mult procesele de imbatranire. Salatele asezonate
cu mult marar sunt asadar recomandate in aceasta perioada, cand planta are
maximum de forta terapeutica, fiind un adevarat elixir de frumusete.
Sursa :www.terapii-naturiste.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu