FRUNZELE DE
TELINA
In medicina
chineza se spune ca nu exista aliment mai eficient pentru intinerirea corpului
si a mintii ca frunzele de telina. Ele dau vioiciune, calmeaza „focul interior”
care mistuie resursele vitale, dau vigoare trupului si, nu in ultimul rand,
retrezesc virilitatea si erotismul. Aceeasi parere o aveau si medicii greci si
romani, care puneau frunze proaspete de telina in vin, pentru marirea puterii
fizice si a capacitatii de procreare.
Vindecatorii
populari romani foloseau telina verde ca pe un mic panaceu, util copiilor
(pentru a-i face sa creasca repede si a-i feri de boli), adultilor (contra
bolilor de rarunchi si a oboselii), batranilor (contra reumatismului,
senilitatii si a altor neajunsuri). Deopotriva aliment si medicament, frunzele
de telina au o serie de proprietati terapeutice remarcabile, recunoscute si de
medicina moderna, dupa cum vom afla in continuare:
Telina si bolile de piele
Frunzele de
telina sunt un excelent diuretic si depurativ, precum si un fin reglator
hormonal, intrunind multe din calitatile necesare tratarii unor boli de piele
cu o cauzalitate complexa, cum ar fi: psoriazisul, sclerodermia, vitiligo, anumite
forme de acnee, dermatozele alergice. Se tin cure de 2-3 saptamani, timp in
care se consuma la fiecare masa salate asezonate cu telina verde din belsug.
Telina si bolile cauzate de intoxicatii
Zece-cincisprezece
linguri de suc de telina consumate zilnic, in cure de doua saptamani, sunt un
excelent depurativ de primavara, care accelereaza puternic procesul de
eliminare a substantelor toxice din corp. Acest tratament este indicat in mod
special persoanelor care lucreaza intr-un mediu poluat, celor care au consumat
sau consuma carne, alimente cu aditivi alimentari, tutun sau medicamente de
sinteza cu efecte adverse puternice.
Telina si echilibrul hormonal la femei
Studii facute in
China, Japonia, Rusia au pus in evidenta faptul ca o dieta in care se consuma
multe legume si zarzavaturi proaspete, in special telina, in cantitati mari
prelungeste tineretea biologica a femeii, combate foarte eficient dismenoreea
si infertilitatea. Sucul de telina este un puternic remediu contra menopauzei premature,
precum si contra tulburarilor care apar la debutul climaxului.
Telina si potenta
Nu exista in
medicina populara romaneasca un remediu sexual mai raspandit ca sucul proaspat
de telina. Putini stiu insa ca cel mai eficient nu este sucul obtinut din
radacina, ci din frunze. Din acesta se consuma cate o jumatate de pahar pe zi,
in cure de 3-4 saptamani.
Telina si reumatismul
Salatele cu multa
telina taiata marunt sunt un excelent preventiv si adjuvant in tratamentul
reumatismului si al gutei. Ele au efect antiinflamator, depurativ si chiar usor
calmant pentru durere. Extern, se face urmatorul tratament contra
reumatismului: frunzele de telina oparite cu apa clocotita se lasa sa se
raceasca un pic si se pun pe articulatiile dureroase, se invelesc cu un celofan
si pe deasupra cu o tesatura de lana. Se tine aceasta cataplasma vreme de doua
ore. Este un tratament valabil si in vitiligo si in cancerul de piele.
Cum se prepara sucul de verdeturi
Se mixeaza o mana
de frunze proaspete (de telina, de patrunjel sau de marar) la care s-au adaugat
patru linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora sa macereze si se
filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie
pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat, obtinut din
zarzavaturi, este un puternic medicament, care de obicei nu se administreaza
singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula, se iau de 4
ori pe zi cate 4-6 linguri diluate in cate un sfert de pahar de suc de morcov.
Cum trebuie folosite verdeturile la gatit
Este bine sa
tineti cont de cateva sfaturi simple, referitoare la prepararea mancarii:
-Nu fierbeti
niciodata verdeturile, ci adaugati-le la cateva minute dupa ce mancarea a fost
scoasa de pe foc. In felul acesta se va pierde mai putin din aroma si puterea
lor tamaduitoare.
-Pentru a nu
pierde nimic din proprietatile terapeutice ale verdeturilor prin preparare
termica, taiati zarzavaturile foarte fin si adaugati-le in mancare, doar
inainte de a o consuma.
-Nu pastrati mult
timp zarzavaturile in apa, dupa ce le-ati cumparat, deoarece isi pierd rapid
continutul de vitamine.
-Pentru a pastra
mai mult timp zarzavaturile, puneti-le in frigider (nu in congelator), intr-o
punga de plastic bine inchisa. Astfel verdeturile pot fi pastrate 2-3 zile fara
sa-si piarda foarte mult din proprietati.
-Mancarurile cu
zarzavaturi crude trebuie mestecate indelung (de minim 30 de ori), altfel ele
vor trece prin organism complet nedigerate si, in consecinta, fara sa aiba
actiune terapeutica.
Sursa :www.terapii-naturiste.com
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere