Il stim atat de
bine ca aliment, incat ideea ca ar putea fi si medicament ni se pare mai mult o
figura de stil. Ba fiert in supe, ba tocat in salate, s-a banalizat prea tare,
ca sa-l mai poti privi cu respect. Si totusi, va trebui sa reconsideram
patrunjelul, acordandu-i importanta pe care o merita.Putine medicamente din
lume se pot compara ca eficienta cu aceasta leguma, care, corect preparata si
administrata, are o actiune terapeutica extrem de intensa. Atat de intensa,
incat laboratoarele unor universitati si firme farmaceutice prestigioase din
lume l-au luat in studiu pentru a-i afla tainele. Iar ceea ce s-a
descoperit despre el merita toata atentia. De aceea, il vom scoate din supa si-l vom pune acolo unde-i e locul: intre
miracolele naturii, care cresc pana si in gradina cu zarzavat.
Ce folosim de la patrunjel
Totul! Radacina
este un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului
si antiviral. Frunzele si tulpinile neutralizeaza si ajuta la eliminarea
toxinelor din organism, improspateaza respiratia, dizolva si ajuta la
eliminarea pietrelor la rinichi si la ficat. Fructele (semintele) de patrunjel
sunt un puternic tonic digestiv, stimuleaza puternic glandele sexuale si au
efecte afrodiziace uimitor de puternice, combat alcoolismul. Iata, in
continuare, cateva preparate din patrunjel.
Sucul de frunze
Pentru a obtine
sucul de patrunjel verde se mixeaza o mana de frunze proaspete, la care s-au
adaugat patru linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora la macerat,
apoi se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie
pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat obtinut din
frunze de patrunjel este un puternic medicament, care de obicei nu se
administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula,
se iau de 4 ori pe zi, cate 4-6 linguri de suc de frunze de patrunjel, diluate
in cate un sfert de pahar de suc de morcov.
Sucul de radacina
In functie de
mijloacele avute la dispozitie, se poate prepara in doua moduri:
Varianta I - cu
storcatorul centrifugal: Este cea mai simpla metoda si presupune sa avem un
storcator de fructe centrifugal (cum se gasesc in comert). Radacinile de
patrunjel se spala bine, eventual frecandu-le cu o perie aspra, dar fara a le
razui cu cutitul, intrucat astfel s-ar pierde anumite vitamine si enzime
pretioase continute de coaja subtire de la suprafata. Dupa spalare, se taie
bucati, apoi se pun in centrifuga (nu se tin inainte in apa sau la frigider). Sucul
care rezulta se consuma imediat sau se pune intr-o sticla cu dop si se lasa la
racoare. Se bea in maximum 30 de minute de la preparare, diluat in proportia de
1:3 in suc de morcov.
Varianta II -
prin tocare urmata de filtrare manuala: Radacinile de patrunjel se spala si se
taie marunt, dupa care se trec prin masina manuala de tocat carne. Pasta astfel
obtinuta se filtreaza printr-un tifon pus in doua, asa incat sucul obtinut in
final sa fie cat mai limpede. Sucul se pune deoparte, iar reziduul rezultat se
foloseste in scopuri culinare sau se arunca. Administrarea se face, de
asemenea, la scurta vreme (maximum 30 de minute) dupa obtinerea sucului.
Pulberea
Se obtine din
seminte de patrunjel, prin macinarea cu rasnita electrica de cafea sau prin
sfaramarea in piua (urmata de cernere prin sita pentru faina alba). Dupa
macinare, pulberea se pastreaza la frigider intr-un borcan bine inchis, pentru
a nu se evapora uleiurile volatile. Se administreaza jumatate de lingurita
rasa, de 2-3 ori pe zi.
Cataplasma
Radacina de
patrunjel se da prin razatoarea fina si apoi se inveleste intr-un tifon. Se
aplica pe locul afectat vreme de 30-60 de minute, dupa care se indeparteaza si
se lasa pielea sa se usuce la aer. De regula, aplicatiile se fac zilnic, vreme
de minimum 7 zile.
Boli care se vindeca prin tratamentul intern cu
patrunjel
Hepatita virala - studii recente au aratat ca patrunjelul are un
neobisnuit efect de combatere a virusurilor care ataca ficatul. Se recomanda
asadar bolnavilor de hepatita A, B si C sa faca vreme de 4 saptamani o cura cu
suc proaspat de frunze de patrunjel, cate cincisprezece linguri pe zi, luate de
preferinta pe stomacul gol, inainte de masa.
Alcoolism - intr-un litru de apa se pun patru radacini de
patrunjel, coaja de la o lamaie si coaja de la un grepfruit. Se fierbe tot
acest amestec pana scade la jumatate, se ia de pe foc si se adauga doua linguri
de seminte de patrunjel. Se lasa acoperit sa se raceasca si apoi se filtreaza. Se
pastreaza la frigider si se ia de patru ori pe zi cate o lingura din acest
preparat, pana la epuizarea intregii cantitati. Acest remediu reduce nevoia de
alcool, inlatura unele sechele hepatice si nervoase ale alcoolismului, dand
chiar o intoleranta la acest drog. Ca paleativ contra intoxicatiei alcoolice
acute (betiei) si a urmarilor ei, se consuma mari cantitati de patrunjel
frunze, care se mesteca bine, inainte de inghitire.
Celulita -acumulare de apa in tesuturi - se face o cura de suc de radacina de
patrunjel, minimum trei saptamani, timp in care se bea un pahar pe zi. Suplimentar,
se face un masaj energic pe zonele afectate cu suc de patrunjel proaspat.
Litiaza renala si biliara - se bea de trei ori pe zi, inainte de masa cu
1-2 ore, cate un sfert de pahar de suc de patrunjel (radacina si frunze),
diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.
Anorexie - cateva frunze de patrunjel mestecate inainte de masa trezesc pofta de
mancare si activeaza digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De
asemenea, acest zarzavat combate greata, fiind de un real ajutor celor cu boli
grave, care nu pot manca din cauza starilor de greata persistente.
Halena - patrunjelul verde mestecat indelung da un miros placut respiratiei,
actioneaza ca un dezinfectant excelent asupra cailor respiratorii medii si
superioare. Se recomanda ca tratament celor care sufera de halena, precum si
celor cu boli respiratorii cronice.
Infectii recidivante, imunitate slabita - in medicina araba,
patrunjelul verde taiat fin, amestecat cu suc de lamaie, ulei de masline si
putin usturoi (eventual cateva felii de rosii), este folosit ca salata ce se
administreaza celor care au boli infectioase recidivante. Studii recente facute
la universitatea din Ankara (Turcia) au pus in evidenta ca acest remediu
culinar facut din patrunjel activeaza puternic sistemul imunitar si, in plus,
combate direct foarte multe specii de bacterii si ciuperci parazite.
Boala canceroasa - salatele cu mult patrunjel si sucul de frunze
si radacina de patrunjel sunt un excelent adjuvant in tratamentul cancerului. Acest
zarzavat proaspat mentine pofta de mancare, activeaza sistemul imunitar,
sustinand organismul sa lupte cu boala, ajuta la restabilirea echilibrului
hormonal. In plus, patrunjelul verde combate multe dintre reactiile adverse ale
citostaticelor si ale radioterapiei.
Sterilitate masculina, impotenta - se face un tratament de 40 de zile,
timp in care se administreaza, de patru ori pe zi, cate o jumatate de lingurita
de pulbere de seminte de patrunjel, inainte de masa. Pentru efecte rapide, se
ia o doza unica din urmatorul preparat: doua lingurite de pulbere de patrunjel
si un varf de cutit de piper negru se amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Remediul
se ia pe stomacul gol. Acelasi tratament este extrem de eficient contra
frigiditatii.
Tratamentul extern cu patrunjel
Hernie - o suta de grame de radacini de patrunjel se fierb vreme de 15 minute
intr-o jumatate de litru de bors. Se scot apoi radacinile, se zdrobesc, se pun
intr-un tifon si se aplica sub forma de cataplasma pe zona afectata. Zeama
rezultata in urma fierberii patrunjelului in bors se bea pe parcursul unei
zile.
Inflamatii ale pleoapelor si ale ochilor - se aplica o compresa cu suc de frunze
de patrunjel, care se tine vreme de 20 de minute. Frunzele de patrunjel au
efecte antiinfectioase, antiinflamatoare si regenerative.
Contra inflamatiilor sanilor (la femeile care
alapteaza) - se pune pe
locul afectat o cataplasma cu frunze si radacini de patrunjel, fierte cateva
minute in apa. Aplicatia dureaza 30 de minute si se repeta zilnic. Cataplasma
din frunze de patrunjel proaspete, nefierte, ajuta la oprirea lactatiei.
Nevralgie - se combina sucul de radacina de patrunjel in
proportie egala cu alcool de 70 de grade. Se inmoaie degetul aratator in acest
preparat si se ung traseele nervoase afectate, precum si gingiile.
Precautii:
Sucul de patrunjel (radacina sau frunze) are o actiune terapeutica atat de
intensa, incat nu se foloseste niciodata nediluat, ci doar amestecat cu suc de
morcov, cu care se combina foarte bine.
-In doze mai mari
de 200 ml la adulti si de 60 de ml la copii, sucul de patrunjel poate da
reactii adverse, cum ar fi hiperexcitabilitate nervoasa, anumite deranjamente
digestive.
-O doza mai mare
de 8 grame de seminte produce vertij, spasme, deranjamente digestive puternice.
Contraindicatii
Patrunjelul nu va
fi utilizat in scopuri terapeutice de catre femeile insarcinate, intrucat are
efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv il au
semintele (cateva grame determina inceperea contractiilor uterine), dar nici
efectul similar al radacinii si mai ales al frunzelor nu este de neglijat.
Patrunjelul si pofta de mancare
Cateva frunze de
patrunjel mestecate inainte de masa trezesc pofta de mancare si activeaza
digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest
zarzavat combate greata, fiind de un real ajutor celor grav bolnavi, care nu
pot manca din cauza starilor de voma persistente.
Patrunjelul si bolile hepatice
Studii recente au
aratat ca patrunjelul are un neobisnuit efect de combatere a virusurilor care
ataca ficatul. Se recomanda asadar bolnavilor de hepatita A, B si C sa faca
vreme de 4 saptamani o cura cu suc proaspat de frunze de patrunjel (obtinut
prin centrifugare), cate cincisprezece linguri pe zi, luate de preferinta pe
stomacul gol, inainte de masa.
Patrunjelul si respiratia
Patrunjelul verde
mestecat indelung da un miros placut respiratiei, actioneaza ca un dezinfectant
excelent asupra cailor respiratorii medii si superioare. Se recomanda ca
tratament celor care sufera de halena, precum si celor cu boli respiratorii
cronice.
Patrunjelul si infectiile
In medicina
araba, patrunjelul verde taiat fin si amestecat cu suc de lamaie si putina
ceapa (eventual cateva felii de rosii) este folosit ca salata, care se
administreaza celor care au boli infectioase recidivante. Studii recente facute
la o universitate din Turcia au pus in evidenta ca acest remediu activeaza
puternic sistemul imunitar si, in plus, combate direct foarte multe specii de
bacterii si ciuperci parazite. Preventiv, mancati si dvs. dimineata, la micul
dejun, paine unsa cu putin ulei de dovleac sau masline, presarata din abundenta
cu patrunjel tocat. Daca va permite stomacul, adaugati si un catel de usturoi
ras.
Patrunjelul contra cancerului
Salatele cu mult
patrunjel si sucul de patrunjel sunt excelenti adjuvanti in tratamentul
cancerului. Acest zarzavat proaspat mentine pofta de mancare, activeaza
sistemul imunitar sustinand organismul sa lupte cu boala, ajuta la restabilirea
echilibrului hormonal. In plus, patrunjelul verde combate multe dintre
reactiile adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei.
Sursa :www.terapii-naturiste.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu