Invata sa respiri corect!



Ce insemna sa respiram corect?
Toata lumea stie sa respire, ne-am nascut stiind sa respiram, caci altfel n-am putea trai.Diverse studii arata faptul ca omul civilizat a uitat sa respire corect, ceea ce i-a adus o multime de probleme de sanatate atat fizica, cat si psihica. Intregul sistem nervos si prin el toate organele si glandele interne ale organismului sunt alimentate cu energie datorita respiratiei.Prin modificarea respiratiei in mod constient putem influenta milioane de reactii biochimice, ajutand la producerea de substante relaxante cum ar fi endorfinele si la reducerea producerii de substante care genereaza anxietate cum ar fi adrenalina sau produsii metabolici ce cresc aciditatea sangelui. Constientizarea deplina si ritmarea respiratiei este atat de importanta incat toate traditiile spirituale pun accent pe aceasta ca etapa foarte importanta pentru vindecarea trupului, dar si pentru cresterea interioara: in crestinism de exemplu, rugaciunea inimii se rosteste corelata cu respiratia, aceasta fiind esentiala in practica isihasta.
Respiratia, acest proces in aparenta simplu, a fost utilizata de mii de ani de catre cautatorii spirituali, misticii, initiati pentru a alina durerile si a vindeca afectiunile trupului dar si pentru a urca, pas cu pas, drumul cunoasterii. Taoistii utilizau tehnicile de respiratie pentru a vindeca si mentine trupul intr-o stare excelenta de sanatate,dar si pentru a controla diferite tipuri de energie. Forta vietii care este preluata in trup odata cu respiratia i-a ajutat sa-si transforme constiinta, sa transforme alchimic trupul si sufletul. Stari de constiinta modificata deveneau accesibile datorita tehnicilor de respiratie. Daca in vechime aceste secrete erau accesibile celor extrem de putini,astazi acestea au devenit cunoscute si practicate de mii de oameni de pe tot globul.
Respiratia ne afecteaza emotiile
Specialistii afirma ca stresul si presiunile exterioare, la fel ca si conflictele interioare, declanseaza anxietatea la care organismul reactioneaza prin contractia involuntara a muschilor pieptului si stomacului. Persoanele care sufera de anxietate par ca-si tin respiratia, ca si cand ar vrea in acest fel sa se protejeze, sa mentina controlul asupra emotiilor. Aceste contractii ale pieptului si stomacului determina o respiratie mai rapida si superficiala. Acest mod de a respira superficial si rapid reduce nivelul dioxidului de carbon din sange, contracta arterele si reduce fluxul sanguin in creier si restul corpului. In acest caz, indiferent de cantitatea de oxigen care intra in plamani, creierul si restul corpului vor fi private de oxigen.Lipsa oxigenului are un efect neplacut asupra sistemului nervos determinandu-ne sa fim anxiosi, iritabili si tensionati. Acest tip de respiratie reduce capacitatea de a gandi limpede si tinde sa reduca puterea de focalizare a atentiei.Respirand superficial ajungem sa experimentam o multime de stari neplacute care nu sunt atat de alarmante intotdeauna incat sa mergem la doctor, dar care ne conditioneaza foarte mult starea fizica si psihomentala. Printre problemele generate de respiratia insuficienta se numara: lipsa increderii in sine,timiditatea, nelinistea, temerile de tot felul, lipsa curajului si a indraznelii.
In Orient exista o zicala inteleapta care leaga modul de a respira de modul in care intelegem sa ne bucuram de viata:”Spune-mi cum respiri ca sa-ti spun cum traiesti”.
Studiile efectuate in acest sens au aratat faptul ca persoanele anxioase care-si acorda zilnic o jumatate de ora pentru a respira constient, profund, reusesc sa reduca semnificativ simptomele fricii fara motiv, ale depresiei, ajungand chiar sa nu mai aiba nevoie de medicatie antidepresiva!
Respirand corect, profund si complet reusim sa ne impregnam de energia vietii,
care ne ajuta sa devenim mai indrazneti, mai deschisi, sa avem incredere in noi
si in posibilitatile noastre.
Michael Sky, un cercetator in domeniul dezvoltarii personale din Statele Unite a initiat un program in care copiii de scoala generala sunt invatati cum sa respire. Mai intai el a mers la diferite scoli americane pentru a studia modul in care copii respira, si a fost uimit ca la varsta de 6 ani copii deja isi formasera obiceiul de a respira superficial. Dupa numai cateva zile de aplicare a tehnicilor de respiratie profunda, micutii au relatat faptul ca se simt mai increzatori,mai plini de energie, mai buni. Invatatorii au observat faptul ca elevii
lor se concentreaza mai bine la lectii, devin mai atenti, mai dispusi sa
dialogheze, sa-si spuna parerile.
Cum se produce procesul respiratiei?
Respiratia este un proces mecanic care se realizeaza datorita actiunii muschilor diafragmei si a celor intercostali. La inspiratie, care este un proces muscular activ, muschiul diafragmal, comandat de sistemul nervos parasimpatic se contracta coborand catre cavitatea abdominala, ceea ce creeaza o presiune care face ca aerul sa patrunda in plamani. Prin dilatarea muschilor intercostali in cusca toracica se creeaza suficient spatiu in care plamanii se dilata pentru a se umple complet cu aer. Expiratia este un proces pasiv datorat elasticitatii tesutului pulmonar care le permite sa revina la starea initiala in
momentul cand procesul inspiratiei s-a terminat. Prin urmare, stiinta respiratiei consta in controlul si dezvoltarea muschilor pentru a atinge o expansiune maxima a cavitatii toracice si a oxigena in acest mod cat mai bine plamanii si implicit sangele. Daca ne gandim la aer ca fiind combustibilul nostru, vom realiza faptul ca este necesara o constientizare a intregului proces pentru a deveni constienti de energia pe care o obtinem in acest mod.
Tipuri de respiratie
Respiratia este de trei tipuri in functie de profunzimea la care ajunge in plamani aerul inspirat.
Respiratia claviculara. Acest tip de respiratie este cel mai des intalnit in societatea moderna si aduce cel mai putin aer in plamani. In acest caz inspiratia se realizeaza prin ridicarea claviculelor, a umerilor si a sternului. Abdomenul este contractat, ceea ce face ca diafragma sa fie impinsa catre in sus si nu i se permite indeplinirea rolului de piston. De aceea, acest tip de respiratie este cel mai consumator de energie si este cel care aduce in organism cantitatea cea mai mica de energie. Ca urmare a faptului ca toracele nu este expansionat decat in partea sa superioara, plamanii se umplu cu aer doar intr-o mica masura. De aceea putem spune ca persoanele care respire astfel, respira doar cu varful plamanilor, ceea ce conduce la o oxigenare deficitara a sangelui, la lipsa energiei si prin urmare la stari de oboseala, slabiciune, dureri de cap, stres, frica fara motiv, etc. Respiratia claviculara este specifica femeilor, care au tendinta de a respira in acest mod deoarece in mod inconstient ele se pregatesc inca din faza de copilarie pentru momentul sarcinii, cand respiratia nu se poate realiza decat clavicular.
Respiratia toracica se realizeaza cu ajutorul muschilor intercostali in special, dar in acest caz diafragma este, ca si in cazul respiratiei claviculare, ridicata si deci blocata partial. Acest tip de respiratie face ca partea mediana a plamanilor sa fie umpluti cu aer. Acest tip de respiratie este mai bun decat primul, insa prezinta in mare aceleasi neajunsuri ca si acesta.
Respiratia abdominala este specifica barbatilor si este cu mult mai buna decat celelalte doua tipuri de respiratie. Ea aduce cea mai mare cantitate de oxigen organismului si implica un efort minim deoarece diafragma actioneaza ca un piston. Prin aceasta respiratie partea inferioara a plamanilor este umpluta cu aer. Devine evident faptul ca totusi nici unul dintre aceste tipuri de respiratie nu umple complet plamanii cu aer. De aceea respiratia completa, in care se combina toate cele trei tipuri de respiratie este cea mai indicata.
Traditiile spirituale orientale sustin ca respirand complet timp de 15 minute pe zi ne asiguram necesarul energetic pentru o zi intreaga! Imaginati-va ce ar insemna sa reusim sa respiram complet si constient timp de o jumatate de zi sau o zi intreaga!
Sa fie oare corelata aceasta respiratie superficiala in care noi utilizam doar o cincime din potentialul respirator cu faptul ca in mod obisnuit utilizam doar 5% din creier?
Tehnica de respiratie completa. Se executa timp de minim 15 minute pe zi. Puteti sa realizati aceasta tehnica oricand simtiti ca sunteti obositi, tensionati, cand aveti nevoie de o putere mai mare de concentrare, pentru a va linisti sau calma.
1. Asezati-va confortabil pe un scaun, cu spatele drept.
2. Expirati profund de cateva ori la rand pentru a elimina cat mai mult din aerul rezidual care este stagnant in plamani, aducand trunchiul in fata pentru a facilita eliminarea aerului.
3. Inspirati incet ridicand trunchiul incet, relaxand abdomenul pana cand aerul care patrunde prin nari umfla abdomenul ca pe un balon.
4. Continuati sa inspirati urmarind sa intindeti muschii intercostali pentru a face loc aerului sa patrunda in partea mediana a plamanilor
5.Inspirati aerul expansionand pieptul si ridicand claviculele pentru a face loc aerului sa patrunda in partea de sus a plamanilor.Expirati apoi usor aerul, faceti o scurta pauza si reluati cu o expiratie cat mai completa.
Efectele respiratiei corecte
Cand respiram complet nu numai ca asiguram cantitatea necesara de oxigen organismului, dar eliminam si toxine. Odata cu expiratia se elimina si dioxidul de carbon, tensiunea si stresul. Studiile arata faptul ca 70% din toxinele organismului se elimina prin expiratie.
Efecte asupra sistemului limfatic
Doctorul Jack Shields, limfolog in Santa Barbara e facut un studiu despre efectele pe care le are respiratia asupra sistemului limfatic. El a utilizat minicamere de luat vederi pe care le-a introdus in organism si a observat faptul ca respiratia profunda, diafragmatica stimuleaza purificarea sistemului limfatic prin crearea unui efect de aspiratie a limfei in circulatia sanguina, fapt care determina purificarea acesteia. Acest simplu efect determina eliminarea toxinelor de 15 ori mai mult decat in mod normal.
Efecte asupra sistemului digestiv
Actiunea diafragmei actioneaza ca o pompa pentru a masa organele interne, ajutandu-le astfel la buna lor functionare.
Efecte asupra sistemului urinar
Respiratia superficiala determina o supraincarcare a organelor de eliminare deoarece toxinele care se elimina in mod normal prin respiratie se reorienteaza catre organele excretoare.
Efecte asupra pielii.
Datorita faptului ca o mare parte a populatiei are o dieta bogata in carbohidrati (faina alba, fructele dulci,etc), dioxidul de carbon in exces se elimina eficient prin respiratia profunda usurand circulatia sanguina si oxigenarea tesuturilor. Aceasta conduce la o hranire mai buna a tesutului epitelial si prin urmare la intinderea sa, la colorarea sa placuta, si ii confera tenului o stralucire deosebita. Datorita faptului ca respiratia profunda aduce in organism o cantitate sporita de oxigen, de energie, aspectul fizic va fi mult mai odihnit, deoarece vom dispune de mai multe resurse.
Alte efecte ale respiratiei profunde
Respiratia profunda, constienta ne intareste tesutul conjunctiv ceea ce ajuta la prevenirea formarii aderentelor si reduce riscul aparitiei fibrozei, relaxeaza muschii si elimina tensiunea si spasmele.
Respiratia profunda hraneste muschii si tesutul osos prin usurare circulatiei fluxului sanguin si a nutrientilor. Ajuta la marirea elasticitatii incheieturilor,fortificandu-le. Datorita oxigenarii intense a sangelui, bacteriile si virusii se dezvolta cu greu organism, cel mai adesea fiind rapid eliminate.
Respiratia si constiinta
Descartes spunea “Gandesc, deci exist”. Asadar ceea ce ne deosebeste de animale este capacitatea de a supraveghea cu mintea anumite procese pe care acestea le fac inconstient intr-un mod automat. Prezenta constiintei intr-un proces simplu cum ar fi respiratia ne da posibilitate de a asimila mai multa energie si de a o directiona la vointa acolo unde avem nevoie: spre o zona dureroasa pentru a ne vindeca, sau pentru a ne concentra mai bine, pentru a depune un efort mai mare, pentru a obtine succesul intr-un anumit domeniu.
Directiile in care putem dirija aceasta energie suplimentar obtinuta prin constientizarea respiratiei sunt nesfarsite. Daca nu aveti timp sa executati o tehnica precisa de respiratie, urmariti ca pe parcursul zilei sa va amintiti sa fiti constient de modul in care respirati. Urmariti fluxul respiratiei in pauzele de la serviciu, in timp ce mancati, sau chiar in momentele tensionante sau inainte de a adormi. Cu cat mai mult timp veti reusi sa fiti constient de respiratie si sa respirati cat mai profund, cu atat mai multa energie veti asimila in fiinta.
Vizualizarea creatoare in timpul respiratiei complete
Pe forta misterioasa a imaginatiei la care organismul raspunde in mod misterios se bazeaza si medicamentele placebo, care pot determina vindecari neasteptate in lipsa oricaror substante active. Vizualizarea se bazeaza pe imaginatie controlata si orientata la vointa.Ea se deosebeste de reverie sau de visare care sunt procese lipsite de control.
Vizualizarea consta in “a vedea cu ochii mintii” ceea ce ne-am propus dinainte,
urmand un plan sau o schema stabilite anterior. Vizualizarea asociata respiratiei este deosebit de eficienta deoarece respiratia aduce energia pe care mai apoi mintea o dirijeaza in directia indicata de vizualizare. Spre exemplu daca ne imaginam ca atunci cand respiram, prin nari patrund un flux de lumina aurie pe care le directionam spre o zona dureroasa a trupului, vom constata, in functie de acuratetea reprezentarii noastre mentale disparitia durerii, si chiar vindecarea afectiunii care a produs durerea. Ne putem imagina cand mergem pe strada ca ceea ce inspiram nu este doar aer, ci iubire, sau sanatate, sau fericire, sau succes, sau curaj... Vom constata cu uimire ca aceste stari se amplifica treptat in fiinta noastra si devenim mai buni, mai sanatosi, mai plini de succes. Si acesta doar respirand!Trebuie doar sa credem si sa incepem chiar din acest moment, urmarind ca in fiecare zi sa reusim sa facem din ce in ce mai des aceasta. Nu trebuie sa ne descurajam daca uitam complet intr-o zi fiind prinsi de treburi, ci doar sa ne propunem cu hotarare sa realizam acesta a doua zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu