Corpul omului conţine mai bine de 70% apă, motiv
suficient pentru a susţine că suntem mai degrabă ceea ce bem decât
ceea ce mâncăm.După cum se ştie, nu toate lichidele sunt sănătoase pentru om. Apa
ca solvent universal, dizolvă nenumărate substanţe care pot ajunge, odată cu
lichidele ingerate, în corp. Dintre aceşti compuşi, unii sunt benefici
organismului, în timp ce alţii se pot dovedi dăunători. De aceea, contează
foarte mult ceea ce bem.Sursele cele mai sănătoase de apă sunt cele subterane (fântâni,
izvoare), dacă, bine înţeles, ele nu provin din zone poluate. Apa subterană
poluată este cu mult mai periculoasă decât apa din reţelele publice urbane
(vezi boala albastră). Subliniem faptul că "încărcătura" benefică
acestor surse scade treptat după ajungerea lor "la lumină". De aceea,
pe cât posibil, este bine să profităm de apele subterane la faţa locului, măcar
pentru câteva zile, mai ales dacă este vorba de apele minerale curative.Apa potabilă din reţelele publice trebuie să îndeplinească anumite
bareme (să fie limpede, să nu conţină germeni patogeni sau substanţe toxice,
etc.) pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei. Din acest motiv,
ea este filtrată şi tratată cu diverşi compuşi. Deşi apa "de robinet"
este sigură (nu produce boli infecţioase şi nu este, cel puţin în mod direct,
toxică), din cauza tratamentelor la care a fost supusă, îşi pierde
proprietăţile naturale. Există numeroase metode şi instalaţii de corectare a
însuşirilor apei urbane, mai mult sau mai puţin eficiente. Cel mai simplu este
ca apa potabilă "de reţea" să fie înlocuită cu apa minerală plată sau
să se utilizeze sub formă de infuzie, decoct, sau, mai bine, ca macerat la cald
pe baia de apă, cu sau fără plante medicinale O foarte bună alternativă de
hidratare o reprezintă ceaiurile alimentare.Nu numai lichidele propriu-zise reprezintă o sursă optimă de
hidratare. O bună parte din necesarul de apă se poate obţine din fructe şi din
legume. Aceste vegetale deosebit de sănătoase, în stare proaspătă, conţin între
85% şi 95% apă. Consumate ca atare sau sub formă de suc, vegetalele pot aduce
un aport important de apă, dar şi de alţi compuşi ca: vitamine, minerale,
enzime şi glucide sănătoase. Nici un suc care nu se consumă imediat după
stoarcerea organelor vegetale proaspete, nu este un lichid natural, deoarece se
oxidează repede şi îşi pierde, într-un timp foarte scurt, enzimele. Procesele
de oxidare şi de alterare pot fi stopate doar recurgându-se la substanţe
chimice de sinteză, multe dintre ele periculoase pentru organism. O metodă de
păstrare a sucurilor de fructe, constă în transformarea acestora în
siropuri, dar şi aşa se pierd elemente preţioase.În ceea ce priveşte alte surse de lichide (băuturi răcoritoare
industriale, băuturi alcoolice, cafea, etc.) omul care urmăreşte să fie
sănătos, trebuie să dea dovadă de cumpătare.
Sursa:www.bioterapi.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu