Uleiurile
alimentare
-fac parte din
clasa grăsimilor nesaturate ( grăsimi lichide la temperatura camerei );
-constituie cel
mai calorigen aliment ( 930kcal/100g ),deci atentie la cantitatea de ulei pe
care o folosesti,care nu trebuie sa depaseasca echivalentul a maxim 3 linguri
pe zi;
La un aport zilnic de peste 3 linguri, corpul le
converteşte în colesterol şi trigliceride.
-sunt o bogată
sursă de vitamine A, D, E şi F;
-uleiurile vegetale nu contin colesterol;
Uleiurile
alimentare se împart în 3 mari categorii, în funcţie de structura lor chimică :
omega 6, omega 9 şi omega 3.
Plantele care
furnizează uleiuri omega 6 sunt : floarea soarelui, dovleac, porumb, germeni
de grâu, seminţe de struguri, soia, rapiţă, palmier, susan etc.
Sunt extrem de
sensibile la lumină, termic şi la acţiunea oxigenului.Prin prăjire,rezulta acroleină şi acrilamidă (2 substanţe extrem de cancerigene şi sensibilizante respirator) si
acizi grasi trans (substanţe de 2 ori mai periculoase decât colesterolul pentru
vasele noastre de sânge. Acizii grasi trans apar şi prin hidrogenarea
uleiurilor pentru obţinerea margarinelor ).
Suferă rapid
procese de izomerizare CIS (formă anti-aterogenă) – TRANS (formă pro-aterogenă)
şi oxidare, devenind pro-aterogene şi pro-cancerigene
Este obligatoriu să fie extrase prin metoda
presării la rece, cât şi să fie păstrate şi comercializate în sticle brune şi
depozitate la întuneric si să fie
nerafinate termic !
Devin toxice prin
refolosire, după răjeli repetate. Prezintă un discret gust şi miros
specific.Relativ ieftine până acum câţiva ani. Actualmente se apropie de uleiul
de măsline non-extravergin.
Uleiurile omega 9 sunt extrase din măsline (sau din sâmburii acestora). Sunt mono-nesaturate (unic
reprezentant : acidul oleic).
Foarte rezistente
la lumină, termic şi la acţiunea oxigenului (prăjire) şi refolosire, foarte
târziu devenind toxic (însă prin acest fapt nu încurajez prăjirea)
Uleiul de măsline dă o protecţie cardio-vasculară
şi gastrică remarcabilă (dar şi împotriva cancerului de sân), observată la
locuitorii bazinului mediteranean, care mult mai rar, comparativ cu alte
grupuri populaţionale, au drept cauză de deces bolile cardio-vasculare.
Uleiul omega 9
este neutru (nici pro- şi nici anti-inflamator sau reumatic).
Calitatea sanogenetică a uleiului este dată de
raportul AG mononesaturaţi / AG polinesaturaţi, care trebuie să fie > 6 ; ar
fi ideal să nu conţină AG saturaţi, sau doar într-o cantitate cât mai mică
(< 10-13 g%)
Totuşi va fi
păstrat la întuneric, la rece, ferit de razele solare şi-n recipiente brune sau
metalice şi ar fi bine să fie extras prin metoda presării la rece şi să fie
păstrat în sticle brune, dar nu este obligatoriu. Pot fi şi rafinate.Uleiul de
măsline este inodor şi insipid
Relativ scump
(cel de tip „extra-vergin” sau de primă presă). Interesează însă compoziţia chimică, putând achizitiona un ulei
„extra-vergin” de o proastă calitate chimică şi adesea un ulei de samburi de
masline de o calitate chimică excelentă.Cititi eticheta uleiului inainte de
achizitie.Un ulei sanatos trebuie sa intruneasca urmatoarele caracteristici:raportul
acizi grasi mononesaturati / acizi grasi polinesaturati sa fie mai mare decat 6
si acizi grasi saturati in cantitate cat mai mica, mai mic de 13g %.
Plantele care
furnizează uleiuri omega 3 sunt inul şi
canola (SUA), dar şi uleiul unor
peşti marini (somon, peşte sabie, cod, macrou, hamsie, hering, ton)
Uleiul de
in se extrage din seminţele de in atent selecţionate, prin presare la rece, sau
prin extracţie cu solvenţi selectivi.
Dacă uleiul
de in şi cel de canola sunt sursele cele mai bogate de AG omega 3, mai există o
serie de plante care conţin aceşti AG : algele marine cianofite (spirulina,
chlorella, laminaria), soia, nuca etcUleiurile omega 3 au un efect pronunţat anti-inflamator, anti-reumatic,
anti-cancerigen, anti-aterogen, anti-trombotic, fiind şi protectoare gastrice.
Sunt extrem de
sensibile la lumină, termic şi la acţiunea oxigenului (prăjire)
NU se folosesc la gătit, deoarece alterează iremediabil
gustul alimentelor (sunt amare si au miros de peşte). Vor fi utilizate doar ca
suplimente zilnice (1-3 linguriţe, în funcţie de indicaţie).Atentie la uleiul
de peste,contine cantitati mari de colesterol.
Este obligatoriu să fie extrase prin metoda presării
la rece, nerafinate, cât şi să fie păstrate şi comercializate în sticle brune
şi la întuneric !
Devin toxice prin refolosire, însă nu pot fi
utilizate pentru gătit.Sunt
relativ scumpe
Ce functii
indeplinesc in organism acizii grasi omega 3:
- scad
Colesterolul Total sagvin şi LDL-Colesterolul cu densitate mică (care infunda
vasele de sange) ;
-riscul bolilor
cardio-vasculare se reduce semnificativ;
- produc o
creştere uşoară a HDL-Colesterolul ;
- au efect
anti-trombotic, protector anti-embolic;reducerea moderată a vâscozităţii sangvine
;
- reduc
întinderea zonei de necroză cardiacă post-infarct recent ;
- scade
rata aritmiilor cardiace ;
- sunt
absolut necesari pentru dezvoltarea completă a creierului uman în timpul
sarcinii şi-n primii 2 ani de viaţă ;
-
cantitatea de serotonină (una dintre „moleculele cerebrale ale plăcerii”) este
la niveluri scăzute în creierul peroanelor care prezintă şi o valoare mică a AG
omega 3 în lichidul cefalo-rahidian. Dar şi reciproca este perfect valabilă !
Serotonina este o substanţă care are şi proprietăţi anti-depresive importante,
şi-n plus ajută la creşterea şi ramificarea terminaţiunilor nervoase (dendride
şi axoni) ;
-este
esenţial pentru dezvoltarea sistemului nervos, a retinei şi a sistemului
imunitar al copilului. Hrănirea cu lapte artificial determină un aport de AG
omega 3 redus sau nul, acest lapte fiind bogat în AG trans ; practic nu există vreun substituent
al laptelui matern, dacă mama a fost hrănită corect. Prin alăptarea la sân se vor da copilului AG
esenţiali, care contribuie la creşterea rapidă a capacităţilor intelectuale, a ţesuturilor
corpului, aducându-se şi un aport suficient de anticorpi ;
- întârzie
şi reduce apariţia simptomelor senilităţii prin blocarea generării de radicali
liberi de natură lipidică ;
- acţiune
anti-mutagenă şi de protejare a materialului genetic ;
-
stimulează creşterea şi dezvoltarea armonioasă a întregului organism ;
- efect
antiinflamator mediu : se obţin rezultate notabile în boala Crohn, scade VSH-ul
(viteza de sedimentare a eritrocitelor) şi simptomele artritei reumatismale ;
- sunt nişte
modulatori deosebit de puternici ai răspunsului imun. Efecte importante în
bolile auto-imune, infecţii virale şi / sau bacteriene, cancer, SIDA. AG omega
3 au şi uimitoarea capacitate de a distruge vasele care alimentează cu sânge
tumora (proprietate pe care o mai are numai genisteina din soia !) ;
- alimentarea cu
surse de AG omega 3 produce şi mărirea suprafeţei intestinale şi a absorbţiei
nutrienţilor ;
- previne
apariţia preeclamsiei şi a eclamsiei gravidice. Femeile care tocmai au născut,
nu vor face depresia de post-sarcină (care afectează între 4-6% dintre lehuze),
dacă au un aport suficient de AG omega 3 ;
- prezintă
efecte benefice şi-n sindromul Raynaud, atenuând până la dispariţie
manifestările clinice, după o utilizare îndelungată (în special a uleiului de
in) ;
- vindecă
ulcerul gastric şi duodenal ; -efecte benefice in terapia colonului iritabil
- previn
instalarea depresiilor. Un aport crescut de AG omega 6 (ulei de floarea
soarelui) în dauna AG omega 3, produce modificări în structura membranelor
neuronale şi odată cu acestea şi depresia apare mai des ;
- reduc
problemele legate de ciclul menstrual, regularizându-l şi diminuând frecvenţa
şi intensitatea durerilor menstruale ;
- sunt
substanţe anti-alergice, diminuând frecvenţa şi intensitatea crizelor de astm
bronşic
- sunt substanţe
anti-oxidante puternice, utile în prevenţia şi tratamentul pe cale naturală a
cancerului ;
- au efect
hipoglicemiant (util şi la diabetici), transformând glucoza sangvină în
glicogen de depozit ; reduc rezistenţa la insulină ;
- previn şi
combat eficient migrenele ;
- rol calmant şi
de mărire a rezistenţei sistemului nervos la stres. Somnul se instalează mai
repede la cei care au în alimentaţie surse bogate de AG omega 3, iar frecvenţa
insomniilor scade semnificativ
- stimulează
sinteza colagenului din piele, aceasta devenind mai elastică şi mai suplă.
Este recomandabil
ca în sarcină şi lehuzie consumul grăsimilor hidrogenate (margarine) sau a
celor saturate(solide la temperatura camerei) să fie evitat, deoarece va
determina scăderea eliminării prin lapte a AG omega 3.
Seminţele de in,
sau uleiul extras din ele, stimulează secreţia lactată maternă şi se recomandă
să fie consumate de cel puţin 2-3 ori pe săptămână
Consecinţele deficitului AG omega 3 din
alimentaţie :
- produce
alienare mintală la tineri ;
- determină
creşterea frecvenţei sinuciderilor, a crimelor, a delicvenţei juvenile şi a
comportamentului agresiv în rândul copiilor ;
- creşte riscul ca
tinerii să ajungă dependenţi de droguri sau / şi de alcool ;
- incidenţă
ridicată în contactarea de boli ale sistemului imunitar, şi infecţii cu virusul
Epstein-Barr, Candida, rino-sinuzite, boli auriculare, alergii, boli digestive
;
- diminuează
capacitatea de memorizare şi învăţare la copii.
Necesarul zilnic
de AG omega 3 (dacă dorim să acoperim nevoile cotidiene ale organismului
numai din uleiul de in), este de :
- 3 picături / zi
în primul trimestru de viaţă ,
- 6 picături / zi
în al doilea trimestru de viaţă (în 2 prize zilnice) ;
- 9 picături / zi
în al treilea trimestru de viaţă (în 2-3 prize zilnice) ;
- 12 picături /
zi (1 ml), între vârsta de 9 luni şi 2 ani ;
- 1 ml (12 pic.) / an
vârstă / zi între 2–5 ani, în 2-3 prize ;
- echivalentul a
cel mult 1 lingură (15 ml) / zi, peste vârsta de 13 ani, în 1-2 prize.
Dozele de 2-3
linguri / zi sunt rezervate cazurilor speciale de cancer, leucemie şi SIDA, la
adult. Încercaţi să nu depăşiţi 3 linguri de ulei / zi, fie el şi de in (sau
per total), deoarece există riscul creşterii lipidelor plasmatice şi deloc de
neglijat este şi riscul de îngrăşare. Deci şi aici, ca şi în cazul oricărui
lucru bun, este nevoie de moderaţie. Trebuie reţinut că uleiul de in este
totuşi un ulei, fiind astfel chiar situat în vârful listei alimentelor celor
mai calorigene. Astfel
1 lingură de ulei (15 ml) x 9,3 kcal / gram, depăşeşte cu mult de 100 kcal !
Datorită
faptului că omul modern dispune de o întreagă serie de produse rafinate
(hamburgeri, cartofi prăjiţi, lapte bătut, coca-cola, pop-corn, snaks-uri,
îngheţată etc., sănătatea sa va avea mult mai mult de suferit comparativ cu cea
a generaţiilor anterioare, care nu consumau aproape deloc alimente rafinate.
Prin
prăjire, uleiurile, indiferent de categorie, se oxidează şi devin astfel
puternic aterogene, regăsindu-se pe arterele noastre în zeci de minute după ce
le consumăm.
Foarte important : utilizarea constantă în alimentaţia zilnică
a uleiului de măsline şi folosirea drept medicament (1-2 linguriţe/zi) a celui
de in, amplifică biodisponibilitatea celui din urmă. Reciproc, utilizarea constantă în
alimentaţia zilnică a uleiurilor omega 6 (floarea soarelui, soia, porumb,
germeni de grâu, seminţe de struguri, rapiţă, dovleac) şi folosirea drept
medicament (1-2 linguriţe / zi) a celui de in, aproape anulează
biodisponibilitatea celui din urmă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu