Roșcova (Ceratonia siliqua)
• Face parte din familia leguminoase, alături de membri notorii ai acestei clase (soia,
fasole, linte, lupin, mazăre, bob). Copacul producător de păstăi poate ajunge și la 12-15 m
înălțime
•
Crește spontan sau cultivată în țările din estul Mării
Mediterane, lumea arabă, India, Brazilia și Argentina, dar și-n Republica Moldova, Croația și China
•
Este cunoscută și apreciată din cele mai vechi
timpuri (cu mii de ani î.e.n.), fiind folosită drept aliment de bază și complet, de
către cea mai săracă pătură socială, din cauza prețului său de cost extrem de
scăzut. Câtă dragoste a arătat și prin acest fapt Dumnezeu săracilor omenirii pe
parcursul istoriei, punându-le la dispoziție un aliment deosebit de sănătos !
•
Tradiția creștină o mai numește ”pâinea Sfântului Ioan
Botezătorul”, dându-i astfel un loc de
cinste printre alimente, dar fără nici o mențiune Biblică în acest sens
• Este menționată
însă în Biblie (Luca 15,16) în ”Pilda fiului
risipitor” sau ”Pilda tatălui iubitor” (după alte traduceri)
•
În mod nejustificat, datorită unor reclame media
extrem de agresive la cacao și mai ales la ciocolată a ajuns să fie efectiv
uitată de către omul modern, spre dezastrul sănătății sale
•
E 410 sau ”guma caruba” este pudra de roșcove, un
agent de îngroșare găsit în înghețate și produse de patiserie, 100% natural, sănătos și netoxic
• Semințele din păstăile de roșcove au întotdeauna aceeași greutate (0,18
g), fiind denumite ”karat”, după unitatea de măsură (apropiată) a diamantelor
(0,2 g). Nu sunt indicate însă consumului
• Sinonime : pudră de roșcove, ceratonia, carob
Cacaoa (Theobroma cacao)
•
Arborele de cacao aparține familiei Malvacee, crește la o înălțime de 4-5 m,
fiind răspândit mai ales în țările Americii Latine. Coasta de Fildeș, Ghana,
Indonezia, Nigeria, fiind cei mai mari producători mondiali de cacao
•
Aztecii au folosit boabele de cacao drept monedă.
Au fost descoperite boabe de cacao cu o vechime datată 1.100 î.e.n.
• Datorită unor reclame extrem de agresive, consumul
de ciocolată a crescut continuu, segmentul de piață vizat fiind cel al copiilor,
iar perioada vizată fiind cea a Sărbătorilor / aniversărilor de orice fel
•
Datorită faptului că cea mai mare parte din pudra
de cacao este transformată în ciocolată, nu este deloc greșit să punem în continuare semn
de egalitate cacao = ciocolată
•
Ciocolata este un aliment derivat din semințele Arborelui
de cacao, răspândit și intens consumat în întreaga lume. E un preparat pe bază de un de cacao
(partea grasă a semințelor de cacao), cu adaos de pudră de semințe de cacao, zahăr, cât și alte
ingrediente facultative : lapte, zer, migdale, nuci, lecitină proprie sau / și din soia,
cât și alte arome
mai mult sau mai puțin sănătoase
•
”Ciocolata albă” este
un produs obținut din unt de cacao, lapte sau produse pe bază de lapte și care conține < 20%
unt de cacao și 14% substanță uscată lactată, dar fără a avea pudră de cacao
•
Reprezintă una dintre puținele surse cunoscute de lecitină
(0,3%) alături de soia și gălbenușul de ou
•
De cele mai multe ori când veți citi în
diapozitivele următoare cuvântul ”CACAO”,
gândiți-vă la sinonimul ”CIOCOLATĂ”,
deoarece > 98% din producția de cacao este transformată în ciocolată
1.K. Poate fi
obţinută o pulbere cu un grad maxim de puritate, rezultată din măcinarea
tecilor ;
C. NU poate fi purificată 100%. Astfel că ea mai
conţine în anumite limite peri, elitre şi fecale de animale ;
2.K. Proteină completă (4-8%), Glucide (43-52%),
Lipide (0,65%), Fibre (39%), 222 kcal%, Na 35 mg%, K 827 mg%, Fe
3-13 mg%, Mg 54 mg% ;
C. Proteine (20-23%), Glucide (11,5%), Lipide
(22-26%), cu predominenţa acidului palmitic (saturat), Fibre (8-10%), 355
kcal%, Mg (100-520 mg%), Poate conţine Pb, Ni şi Sn (câteva mg%) ;
3.K. Induce BAZICITATE în organism, fiind un aliment alcalin, care NU stimuleză
aciditatea gastrică ;
C. În stare pură induce ACIDITATE în corp +
stimuleaza aciditatea gastrică acidă, atât prin bazele xantice conţinute (dar
mai ales prin cafeină), cât şi prin Histamina conţinută şi/sau indusă. Conţine
şi acizi organici în stare liberă ;
4.K. Are un nivel antioxidant ENORM (91.500 unităţi ORAC / 100 g produs), cu
>10-15% peste cel al pudrei de cacao şi care nu-i scade prin prelucrare ;
C. Are un nivel antioxidant ceva mai redus, dar
totuşi foarte înalt (80.933
unităţi ORAC / 100 g produs), nivel care-i scade în urma prelucrării prin prăjire şi fermentare ;
5.K. NU trebuie să-i
adaugăm îndulcitori pentru a-i da un gust bun. Dispune de zaharuri proprii,
similare celor din fructe, având un gust discret dulceag şi plăcut. NU
conţine gluten şi nici lactoză ! ;
C. Trebuie adăugat zahăr +/- îndulcitori +/-
derivate lactate (zer), deoarece are un gust nativ amar intens ;
6.K. Index glicemic : 15 (foarte mic) ;
C. 20 (mic) ;
7.K. NU conţine purine ;
C. Conţine purine ;
8.K. Nu
conţine acid oxalic, ci doar cantităţi mici de AG omega 3 şi omega 9, cu
importante efecte sanogenetice ;
C. Conţine acid oxalic, dar şi malic, tartric, acetic, caprilic,
caprinic şi valerianic, motiv pentru care i se introduc cantităţi importante de
K2CO3 (2-3%) ca şi corector de aciditate ;
9.K.
Reprezintă o SURSĂ IMPORTANTĂ de Calciu din mai multe motive :
are mult Calciu (348 mg%) şi puţin Fosfor (79 mg%), mult peste raportul minim
necesar pentru absorbţia metalului (Ca / P > 1,7) ; NU conţine baze xantice
; este un aliment BAZIC ;
C. Este un ELIMINATOR MAJOR de Calciu din mai multe motive : are
puţin Calciu (51 mg%) şi enorm de mult Fosfor (685 mg%), mult sub raportul
minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca / P > 1,7) ; conţine teobromină,
cafeină şi teofilină, 3 baze xantice, fiecare dintre ele fiind substanţe
puternic eliminatoare de Calciu (în special primele două) ; este un aliment
ACID ;
10.K. Este
hipo-alergizant, putând fi consumat în siguranţă de către persoanele care au
astm bronşic (chiar conţine o substanţă cu proprietăţi anti-astmatice), boli
alergice sau auto-imune, dar şi cancer. Are şi proprietăţi expectorante ;
C. HIPER-alergizantă,
fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamină + conţine cantităţi
semnificative de Nichel. Persoanele alergice (dar şi astmaticii sau cei cu boli
auto-imune) ar fi bine să se abţină de la consumul de cacao şi derivate ;
11.K. Conţine
pectine care se opun BRGE (bolii de reflux gastro-esofagiene) ;
C. Conţine
baze xantice care determină BRGE ;
12.K. Inhibă
dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) şi restabileşte
un peristaltism normal, prin continutul de tanin, acid galic şi pectine. Acidul galic mai acţionează şi ca analgezic, anti-
alergic, -bacterian, -viral şi AO ;
C. Stimulează dezvoltarea bacteriilor
intestinale patogene, deoarece prin conţinutul de Histamină şi prin inducţia
producerii acesteia datorită impurităţilor conţinute, apar mucozităţi
intestinale, mediu propice dezvoltării acestora. Accelerează tranzitul
intestinal prin Histamină şi bazele xantice conţinute, putând determina diarei
şi afectarea digestiei şi absorbţiei nutrienţilor (mai ales la copii).
Stimulează formarea de mucozităţi nazale, dar şi bronşice, favorizând astmul
bronşic, rinitele alergice, dar şi infecţiile acute / cronice de căi
respiratorii ;
13.K. NU are efect excitant şi nici
iritant. Crește toleranţa gastrică şi pentru alte alimente,
ajută digestia, se opune balonărilor şi diareii ;
C. Prezintă un important efect excitant, iritant
mai ales prin cafeina conţinută (0,1-0,5%), dar şi prin teobromină
(1-2,4%) şi teofilină ;
14.K. NU dă
dependenţă prin gust ;
C. Dă dependenţă prin gustul său ”dres” cu îndulcitori, dar mai ales
prin conţinutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină (AEP) şi
prin stimularea producerii de către creier a substanţelor de tip endorfinic.
Unele studii par să confirme că un consum frecvent de ciocolată poate să
conducă la o formă particulară de dependenţă, denumită prin analogie cu
alcoolismul... ”ciocolismul”. Alte studii arată că ciocolata ar
avea o influenţă pozitivă asupra dispoziţiei fiinţei umane, crește dorinţa
sexuală, fapt susţinut şi de către... Giacomo Casanova ;
15.K. Scade nivelul colesterolului
sangvin şi pe cel al LDL-C (studiu german). Alături de Spirulină reprezintă
singure alimente de origine vegetală care conţin colesterol, dar
într-o cantitate infimă (3 mg%) şi complet neglijabilă ;
C. Următoarele sunt
valabile pentru cacaoa degresată ! Reduce nivelul colesterolului
sangvin, crește HDL-C, scade LDL-C ; Amplifică sinteza NO vascular, un puternic
vaso-dilatator ; are şi efect anti-trombotic. (Cardiologii elveţieni
(oare întâmplător ?) şi americani numesc ciocolata amăruie cu 70 % cacao,
drept „aspirina dulce”, ce ar scădea în opinia lor afecţiunile
cardiace şi incidenţa trombozelor) ...însă cacaoa ne-degresată... încărcată
cu AG saturaţi, NU poate avea efectele de mai sus ! ;
16.K. Prezintă şi efect de fito-estrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i conţine ;
C. Conţine tiramină
şi triptamină (ca şi produsele lactate), responsabile adesea de migrene
cumplite la unii consumatori. Pentru a obţine ciocolata bună şi cremoasă i se
adaugă cantităţi importante de ulei omega 6, crescându-i astfel
semnificativ nivelul caloric şi efectul pro-inflamator. Poate cauza acnee
rebelă, fenomen agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar şi prin
teobromina conţinută ;
17.K. Prin consumul cronic (cu
cât mai mult, cu atât mai BINE !) SĂNĂTATEA are numai de câştigat ;
C. Prin consumul cronic (cu
cât mai mult, cu atât mai RĂU !) SĂNĂTATEA are numai de pierdut : alterarea imunităţii, carii dentare, dependenţă,
obezitate, boli cronice şi degenerative, boli alergice, retenţie hidro-salină
etc.
Este alegerea
voastra, cacao sau pudra de roscove? Important este sa cunoasteti adevarul.
Sursa:
http://drcalinmarginean.blogspot.ro/2011/06/paralela-intre-pudra-de-roscove-carob-k.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu