Tratamente cu ghee



Instilatii nazale
Preparatul este eficient in afectiuni neurologice, dependenta de droguri, stari de lesin, coma, semiconstienta, in afectiuni ORL, ale ochilor si pielii. De exemplu, ghee de 10 ani se poate utiliza la pacientii cu epilepsie sau Alzheimer, in picaturi nazale si orale. Efectele sunt deosebite. Ghee trece rapid de mucoasa nazala, apoi prin osul perforat, strabatut de nervii olfactivi, ajunge direct la creier.
Cand administram un supliment sau medicament - oral, rectal, injectabil - efectul la nivel cerebral este mult mai slab. Dupa administrarea pe aceste cai, pe parcurs el poate suferi transformari (in timpul digestiei de exemplu), apoi drumul de strabatut este mult mai lung, iar remediul se distribuie in intreg corpul. Ca urmare, doar o mica cantitate ajunge sa actioneze in organul tinta, creierul.
In textele sanscrite vechi, nasul este considerat poarta de intrare pentru cap. Nasya este numele procedurii terapeutice de administrare intranazala a medicatiei, care poate consta din uleiuri, ghee, lapte (toate acestea simple sau medicinale), pulberi, infuzii, decocturi, sucuri, fumigatii. Sunt mai multe variante de Nasya, in functie de doza administrata. Pratimarsa este cea mai usoara, cu doza cea mai mica, de doua picaturi. Este folosita pentru intretinere la oamenii sanatosi, la copii, batrani, dar si la cei raniti, emaciati. Pratimarsa se poate aplica celor sanatosi, de la nastere pana la moarte. Textele vechi spun ca fiecare om sanatos ar putea sa foloseasca zilnic cate doua picaturi de ghee, in fiecare nara, spre a-si pastra sanatatea si vigoarea, atat a mintii cat si a trupului. In functie de momentul administrarii, se obtin efecte variate. Daca cele doua picaturi se administreaza la sfarsitul noptii, al zilei sau al mesei, atunci se vor curata toate canalele corpului. Dupa mersul pe distante lungi si dupa actul sexual, ele redau puterea. Dupa spalatul pe dinti cu periuta, redau fermitatea dintilor.
In scopuri curative, pentru fiecare boala tratata, administrarea intranazala se face in variante mai puternice. Specialistul stabileste numarul de picaturi, care este mai mare, tinand cont de perioadele zilei, de activitatile desfasurate, de alimentatie, obiceiuri particulare, afectiuni asociate.

In boli neurologice (Alzheimer, epilepsie) ghee este util atat in instilatii nazale, cat si in administrare interna (o lingurita la fiecare masa).
Pentru imbunatatirea vederii sau tratarea unor boli oculare se pot face bai de ochi cu ghee simplu sau medicinal. Cum baile de ochi sunt mai complicate, acasa, fiecare dintre noi poate, pur si simplu, picura ghee, cate o picatura in fiecare ochi. Imediat dupa instilatie se formeaza pe conjunctiva globului ocular o pelicula grasoasa, care tulbura usor si temporar vederea, pana cand ghee se resoarbe. Spre a evita aceasta neplacere in perioada activa a zilei, metoda se poate aplica seara, inainte de culcare. Picurarea de ghee se realizeaza foarte usor, desi in mod obisnuit, la temperatura camerei, el se prezinta ca semisolid sau chiar solid, atunci cand mediul ambiant este mai rece. Se pastreaza o cantitate de ghee intr-un flacon cu picurator. Inainte de administrare, se cufunda intreg flaconul (cu capacul inchis) intr-un vas cu apa calda, unde continutul se va lichefia foarte repede. Se picura in nas sau ochi dupa caz, apoi flaconul se lasa in camera pana la urmatoarea utilizare, cand se repeta procedura.
Tratament vaginal. O aplicatie externa de mare utilitate este cea intravaginala. Efectele sunt de lubrifiere, refacere a mucoasei, hranire si tonifiere a organelor genitale interne, crestere a imunitatii locale.
Utilizat pe piele, ghee ii reda pielii supletea si prospetimea,curata ranile si grabeste vindecarea. Se foloseste ghee simplu sau ghee medicinal, cu extracte din diferite plante ori produse apicole. Se prepara felurite creme pe baza de ghee. La indemana oricui, iarna, cand pielea poate deveni uscata si crapata, aplicarea de ghee, de mai multe ori pe zi, cu masarea pana la patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul normal.
In psoriazis uscaciunea pielii este prezenta si in psoriazis.

Anti-colesterol. Untul clarificat contine vitaminele A si D. Ghee se digera usor, imbunatateste digestia si are efecte benefice asupra metabolismului. Grasimea din ghee atinge procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95%! Gratie acestor proprietati, desi ghee se obtine din grasime animala, el nu produce colesterol. Poate fi consumat si de persoanele cu afectiuni cardio-vasculare. In India, pacientii cardiaci pot sa primeasca cate doua lingurite de ghee la fiecare masa. Este bun pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale, in dependenta de droguri, in afectiuni neurodegenerative.
Gastritele si ulcerele gastro-duodenale Se indica consumul de unt clarificat inainte de fiecare masa. Ca dieta speciala terapeutica, mesele pot fi compuse din lapte cu orez, la care se adauga ghee. Un ghee procesat cu radacina de lemn-dulce sau cu radacina de asparagus este cel mai util. Un astfel de regim poate duce la vindecare in cateva saptamani, dupa care se recomanda administrarea in continuare de ghee, dimineata, pentru inca circa 4 luni, timp in care se revine treptat la alimentatia normala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu