Definitie: Constipatia este boala caracterizata prin
eliminarea scaunului dupa mai mult de 48 de ore.
Cauze: Constipatia obisnuita este cauzata, de cele mai multe ori, de
intirzierea, din diferite motive, a prezentarii la toaleta cand apare nevoia de
a avea scaun. Aceasta senzatie specifica se explica prin faptul ca sosirea
materiilor fecale in ultima portiune a intestinului gros, produce o destindere
a acestuia. Daca se amana eliminarea scaunului din diferite motive, nevoia
resimtita devine din ce in ce mai slaba si mai rara si astfel apare
constipatia. De asemenea si o alimentatie nepotrivita poate determina boala. In
mod obisnuit, scaunul este format in buna parte din resturile alimentare
neabsorbite in intestin. Aceste resturi stimuleaza peretele intestinal in
executatea miscarilor de evacuare, servind totodata drept teren pentru
dezvoltarea microbilor intestinali, care produc gaze si acizi de fermentatie ce
stimuleaza la rindul lor miscarile intestinale. Astfel, o alimentatie formata
din fainoase de calitate superioara, dulciuri, carne si brinza, adica o
alimentatie lipsita de legume si fructe, deci saraca in resturi vegetale,
leneveste intestinul si intirzie evacuarea. Vara si toamna constipatia este mai
rara, tocmai datorita alimentatiei mai bogate in fructe si legume. Constipatia
mai poate fi cauzata de slabirea puterii de evacuare a materiilor fecale.
Aceasta depinde de forta de contractie a muschilor abdominali, care marind
presiunea in interiorul abdomenului, determina evacuarea scaunului. Exista boli
in care se produce slabirea fortei de contactie a acestor muschi, cum ar fi
obezitatea, sarcinile repetate, slabirea masiva si brusca.
Factori de risc: Principalii factori de risc sunt:
- obiceiul
prost de a amana prezentarea la toaleta atunci cand este prezenta nevoia de a
evacua scaunul;
- alimentatia
saraca in legume si fructe;
- obezitatea;
- sarcinile
repetate;
- slabiri masive
intr-un scurt interval de timp
Tipuri: Boala poate evolua sub doua forme: acuta si cronica. Constipatia este de cele
mai multe ori cronica, adica durabila si nedureroasa. Se face o distinctie
intre constipatia dureroasa, care alterneaza cu perioade de diaree sau care
apare la persoane care au avut pana in acel moment scaune regulate, si
constipatia obisnuita. In mod normal, evacuarea resturilor alimentare are loc
la aproximativ 24 de ore dupa consumarea pranzului respectiv. Totusi exista
persoane care, fara a fi bolnave, au un scaun la doua zile, fara sa se poata
spuna despre acestea ca sufera de constipatie.
Simptome: Dupa cum reiese si din definitie, simptomul de baza este lipsa evacuarii scaunului
dupa mai mult de 2 zile. Nefiind eliminate, resturile alimentare se acumuleaza
in intestinul gros si dau nastere la alte complicatii, care pot merge pana la
obstructie intestinala.
Diagnostic: Orice constipatie aparuta mai mult sau mai putin
brusc, mai ales la o persoana in virsta, trebuie semnalata medicului, singurul
in masura sa decida diagnosticul si tratamentul. Constipatia obisnuita este o
afectiune simpla, care se poate trata doar prin respectarea regulilor
alimentare, dar de asemenea, constipatia poate fi si semnalul unei boli mai
dificile si de aceea nu trebuie tratata cu usurinta sau ignorata. Medicul dvs.
trebuie sa fie cel care va recomanda analizele suplimentare pe care le veti
efectua.
Tratament: In cazurile de constipatie obisnuita, este
indispensabila tratarea bolilor care slabesc puterea de contractie a muschilor
abdominali, acolo unde exista. In marea majoritate a cazurilor insa,
constipatia poate fi tratata printr-o dietetica potrivita, care sa furnizeze
intestinului suficiente resturi alimentare si sa favorizeze astfel evacuarea
regulata si usoara. Micul dejun este obligatoriu, pentru ca exista un reflex
care face ca contractiile intestinului gros sa devina mai active imediat dupa
masa. Regimul va trebui sa cuprinda o cantitate mai mare de lichide reci care
excita contractiile intestinale, alimente bogate in celuloza, care maresc bolul
fecal si usureaza fermentatia, dulciuri concentrate (miere, dulceata, gem) care
favorizeaza producerea fermentatiilor intestinale,alimente bogate in vitamina
B1, ca drojdia de bere si piinea neagra.
Preventie: Dimineata se va lua, pe stomacul gol (daca
bolnavul nu este obez), o lingurita de miere si un pahar de apa. Este un obicei
gresit de a nu lua micul dejun si de aceea masa de dimineata se va lua cu
regularitate. Se va manca incet si se va mesteca bine. Se vor lua 6 mese pe zi.
Este obligatoriu, cel putin la una sau doua din cele 6 mese, sa nu lipseasca
legumele si fructele crude. Fructele se vor consuma si intre mese.
Diverse: Bauturile indicate in constipatie sint cele reci si indulcite, in special
baute dimineata pe stomacul gol. Sint bune sucurile de fructe, de zarzavat,
citronadele, oranjadele, ceaiul de macese, sifonul si laptele (daca este
tolerat): laptele batut si iaurtul cu zahar. ...Piinea cea mai utila este cea
de tarite, precum si piinea neagra (cel putin 200 grame pe zi). Zarzavaturile
si legumele recomandate (de orice fel ) sint consumate in special ca salate de
cruditati, rase pe razatoare (pentru persoanele care nu au dantura), fierte in
ciorbe, borsuri sau sub forma de legume asortate, legume pane sau in mancaruri
cu sos bogat in grasime. Cartofii pot fi consunati sub orice forma; legumele uscate
(linte, mazare, fasole)...... Se recomanda sa se manince fructe crude de orice
fel; in special cele cu coaja, dulci, bogate in zahar, rase pe razatoare
(pentru cei care nu au dantura si nu pot mesteca), mai ales fructe cu simburi,
cirese, corcoduse, caise, prune, piersici, zmeura, fragi (se vor consuma la
mese si intre mese, pe stomacul gol). Sint contraindicate bauturile calde,
ciocolata cu apa, ceaiul veritabil, ceaiul de menta, vinul rosu, sucul de
afine, si laptele daca are efect constipant (se va adauga lactoza). Nu se
recomanda pentru consum: - cas si urda nesarata, precum si brinza de vaci
proaspata - piine alba, prajita - sint contraindicate pireurile de morcovi,
sufleul de morcovi cu brinza - pireul de gutui, gutuile coapte, sucurile de
afine sau compotul strecurat de afine
Omul sanatos are
un scaun pe zi. Constipatia apare cand trec mai multe zile fara scaun. Tratamentul cel mai bun este prevenirea
constipatiei, care se realizeaza prin: obisnuinta de a avea scaun la o
anumita ora din zi, de preferat dimineata, plimbare pe jos, zilnic 3-4 km.,
gimnastica si masaj special pentru intarirea musculaturii abdominale, dimineata
pe nemincate se bea un pahar cu apa calduta, regim alimentar bogat in fructe,
legume, sarac in dulciuri, proteine..............
Se iau 3 linguri
de seminte de in la fiecare masa cu putin ceai. Smochinele si prunele uscate,
muiate peste noapte in apa rece au efect laxativ. Se recomanda 1 pahar de apa
de fantana, dimineata, pe stomacul gol. Cicoarea are efect laxativ, daca
se bea 1 ceasca pe stomacul gol. Se
tine o cura cu sucuri de legume si fructe, cu preparat de aloe, 4-6 linguri de
tarate de grau in ceai sau lapte, 6 linguri de ceai de obligeana, 3x1 linguri
de carbune de tei pe zi, baie vitala de 2 ori pe zi, timp de 25 minute, cataplasma
lombo-abdominala cu lut, 3 ore pe zi. Se recomanda dus rece general, baie de
soare, cura de aer, gimnastica respiratorie si fizica.
Se prepara
urmatoarele retete: Rp. 1 - 20 gr trifoi rosu, 30 gr cicoare, 30 gr galbenele,
30 gr coada soricelului, 20 gr crusin, 20 gr patlagina, 20 gr tintaur. Rp. 2 -
20 gr anason, 10 gr patlagina, 10 gr papalau, 20 gr nalba mare, 20 gr frunze de
frasin, 20 gr soc, 20 gr musetel. Rp. 3 - 1 lingurita seminte de in, 1 lingura
tarate de grau, 1 lingura hrisca sau seminte de floarea soarelui, 5 linguri de
morcov ras, 1 lingura ceapa maruntita, 2 linguri ulei de masline. Se folosesc
alternativ, inainte de masa cu 30 minute. Medicamentul optim trebuie sa
contina: un anestezic local, care sa combata durerea, un tonifiant al venelor,
care sa intareasca peretele si sa elimine sangele, un antiinflamator, care sa
reduca inflamatia si sa elimine tensiunea si mancarimea si un lubrifiant, care
sa inmoaie scaunul si sa elimine sangerarea si durerea.
Tratament
naturist
*Se beau multe
lichide, ceaiuri, sucuri, timp de 10 zile.
*La micul dejun
se consuma cereale, paine integrala, prune uscate, marmelada.
*Dimineata se
face o clisma cu ceai de musetel sau trifoi rosu.
*Se tine o cura
cu preparat de aloe, 1 lingurita dimineata.
*6-8 prune uscate
inmuiate in apa rece toata noaptea, iar dimineata se incalzesc usor si se
mananca inainte de masa.
*4-6 linguri de
tarate de grau in ceai sau lapte, zilnic.
*Se consuma
fructe proaspete din belsug, precum si legume.
*Se evita painea
din faina alba, pastele fainoase, gutuile, alcoolul.
*3x1 lingura de
carbune activ (din tei).
*Se beau ceaiuri
din urmatoarele plante: 20 gr. trifoi rosu, 30 gr. cicoare, 30 gr. galbenele,
30 gr. coada soricelului, 20 gr. crusin, 20 gr. patlagina, 20 gr. tintaur, sau
alta combinatie de plante dupa cum urmeaza: 20 gr. anason, 10 gr. patlagina, 10
gr. papalau, 20 gr. nalba mare, 20 gr. frunze de frasin, 20 gr. soc, 20 gr.
musetel. Se ia 1 lingurita din amestecul de plante la 250 ml. de apa clocotita,
se infuzeaza timp de 2 minute, se beau 2-3 cani pe zi, alternativ din fiecare
reteta, combinat cu tinctura suedeza.
*Se face o baie
vitala de 2 ori pe zi timp de 25 de minute.
*Se face o baie
de trunchi pe zi, timp de 25 de minute.
*Se aplica de 3
ori pe zi o cataplasma cu lut in zona lombo-abdominala.
*Se face dus rece
general al corpului de 2 ori pe saptamana.
*Baie rece a
jumatatii inferioare a corpului de 3 ori pe saptamana.
*Baie de soare,
una pe zi.
*Cura de aer,
combinata cu exercitii fizice.
Autorul
articolului :Dan Paunescu
www.terapii-naturiste.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu