Surse de apă (ce bem?)




Corpul omului conţine mai bine de 70% apă, motiv suficient  pentru a susţine că  suntem mai degrabă ceea ce bem decât ceea ce mâncăm.După cum se ştie, nu toate lichidele sunt sănătoase pentru om. Apa ca solvent universal, dizolvă nenumărate substanţe care pot ajunge, odată cu lichidele ingerate, în corp. Dintre aceşti compuşi, unii sunt benefici organismului, în timp ce alţii se pot dovedi dăunători. De aceea, contează foarte mult ceea ce bem.Sursele cele mai sănătoase de apă sunt cele subterane (fântâni, izvoare), dacă, bine înţeles, ele nu provin din zone poluate. Apa subterană poluată este cu mult mai periculoasă decât apa din reţelele publice urbane (vezi boala albastră). Subliniem faptul că "încărcătura" benefică acestor surse scade treptat după ajungerea lor "la lumină". De aceea, pe cât posibil, este bine să profităm de apele subterane la faţa locului, măcar pentru câteva zile, mai ales dacă este vorba de apele minerale curative.Apa potabilă din reţelele publice trebuie să îndeplinească anumite bareme (să fie limpede, să nu conţină germeni patogeni sau substanţe toxice, etc.) pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei.  Din acest motiv, ea este filtrată şi tratată cu diverşi compuşi. Deşi apa "de robinet" este sigură (nu produce boli infecţioase şi nu este, cel puţin în mod direct, toxică), din cauza tratamentelor la care a fost supusă, îşi pierde proprietăţile naturale. Există numeroase metode şi instalaţii de corectare a însuşirilor apei urbane, mai mult sau mai puţin eficiente. Cel mai simplu este ca apa potabilă "de reţea" să fie înlocuită cu apa minerală plată sau să se utilizeze sub formă de infuzie, decoct, sau, mai bine, ca macerat la cald pe baia de apă, cu sau fără plante medicinale O foarte bună alternativă de hidratare o reprezintă ceaiurile alimentare.Nu numai lichidele propriu-zise reprezintă o sursă optimă de hidratare. O bună parte din necesarul de apă se poate obţine din fructe şi din legume. Aceste vegetale deosebit de sănătoase, în stare proaspătă, conţin între 85% şi 95% apă. Consumate ca atare sau sub formă de suc, vegetalele pot aduce un aport important de apă, dar şi de alţi compuşi ca: vitamine, minerale, enzime şi glucide sănătoase. Nici un suc care nu se consumă imediat după stoarcerea organelor vegetale proaspete, nu este un lichid natural, deoarece se oxidează repede şi îşi pierde, într-un timp foarte scurt, enzimele. Procesele de oxidare şi de alterare pot fi stopate doar recurgându-se la substanţe chimice de sinteză, multe dintre ele periculoase pentru organism. O metodă de păstrare a sucurilor de fructe,  constă în transformarea acestora în siropuri, dar şi aşa se pierd  elemente preţioase.În ceea ce priveşte alte surse de lichide (băuturi răcoritoare industriale, băuturi alcoolice, cafea, etc.) omul care urmăreşte să fie sănătos, trebuie să dea dovadă de cumpătare.


Sursa:www.bioterapi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu