Ce trebuie sa stii despre colesterol



Cuprins articol:
Ce este colesterolul
Despre profilul lipidic
Sindromul metabolic
Ce trebuie sa fac sa am vase de sange curate
Factori de risc aterosclerotic( care infunda vasele de sange)
Alimente cu continut mare de colesterol
Despre medicamente prescrise in hipercolesterolemie si riscurile acestora
Varianta alternativa a terapiei medicamentoase

Ce este colesterolul
Colesterolul este o substanta deosebit de utila si deosebit de importanta pentru organismul nostru.Din colesterol,organismul isi sintetizeaza toate membranele celulelor,anumiti hormoni,lichidul biliar(extem de necesar in digestia grasimilor).In absenta colesterolului nu are loc absorbtia in intestine a vitaminelor liposolubile(solubile in grasimi A,D,E,K).Din colesterol organismul  isi sintetizeaza un precursor al mielinei( membrana care imbraca fibrele nervoase cerebrale si periferice-in lipsa membranei sistemul nervos central are foarte mult de suferit).
Colesterolul este vital pentru buna functionate a organismului. Productia zilnica de colesterol este asigurata in principal de FICAT( dar orice celula a corpului este capabila sa-l produca ), la o valoare cuprinsa intre 700-1000mg/zi.Problema pentru sanatatea noastra apare atunci cand prin aport alimentar sau stil de viata gresit,determinam cresterea valorii colesterolului din sange.Valoarea colesterolului din sange depinde de aportul alimentar.La un aport alimentar care depaseste 250-300mg pe zi,se atinge maximul de procesare hepatica,ceea ce duce la infundarea vaselor de sange,cu consecinte catastrofale pentru sanatatea noastra.Cand valoarea colesterolului depaseste capacitatea de procesare a ficatului,acesta va incerca sa scape de el.Cum scapa ficatul de surplusul de colesterol?Prin trei cai:prima isi sintetizeaza un transportator care sa care surplusul de colesterol.Este vorba de fractiunea “rea” a colesterolului LDL-Colesterol care ia surplusul de colesterol din ficat si il duce spre tesuturi,de multe ori il varsa pe vasele de sage si treptat le infunda cu consecinte catastrofale.A doua cale prin care ficatul scapa de surplusul de colesterol este prin secretia biliara,ajungand astfel in tubul digestiv.Daca in intestine gaseste fibre vegetale,totul este rezolvat,deoarece acestea il vor elimina din organism.Vedem aici importanta majora a consumului de fibre vegetale,pentru sanatatea noastra.Daca nu intalneste acest baraj de fibre vegetale,colesterolul va fi absorbit si reabsorbit de ficat de un numar de pana la 16 ori in decursul unei zile.Acest process este intalnit la persoanele care consuma preponderant alimente de origine animala.Va dati seama cat efort depune ficatul,aceasta uzina a corpului noastru pentru a scapa de surplusul de colesterol si de ce tot mai multe personae se plang de stari de oboseala.A treia cale a ficatului de a scapa de surplusul de colesterol este, prin depozitarea acestuia sub piele sub forma de lipoame.Rezulta importanta alimentelor si a stilului de viata in asigurarea sanatatii ficatului si a intregului organism.Nici un produs de origine vegetala nu contine colesterol,toate produsele de origine animala contin in proportii diferite colesterol.Ficatul asigura 70% din necesarul zilnic de colesterol,fara aport suplimentar din alimente.Riscurile cresterii valorilor colesterolului sangvin:hipertensiune arteriala,diabet zaharat,accident vascular cerebral,cardiopatie ischemica,infundarea vaselor de sange.Conform normelor europene actuale,valorile normale ale colesterolului din sange sunt cuprinse intre 155-175mg%.Valorile de peste 190-200mg%,infunda vasele de sange cu riscurile de mai sus.
Ideale sunt valorile cat mai mici. Sub 150 mg/100g sange, colesterolul nu adera la vase ci din contra ajuta vasele sa se curate.Varsta noastra este varsta vaselor noastre de sange.
Despre profilul lipidic
Pentru a analiza corect valorile colesterolului, cand facem analize ale sangelui, vom determina profilul lipidic, adica:
  • Ct (colesterol total);
  • LDL-C- acea fractiune “rea” a colesterolului(transportatorul rau );
  • HDL-C- transportatorul bun( atunci cand colesterolul are valori sub 160 mg%, ficatul trimite acest transportor bun si spala vasele de sange );
  • TG-Trigliceride.
Raport intre fractiuni lipidice:
  • Ct/HDL-C normal intre 3-3,5 ( la valori mai mari de 5, raportul e patologic ) ;
  • LDL-C/HDL-C normal intre 2,5-3 ( mai mare de 4 patologic);
  • HDL-C/Ct  mai mare de 3, indica risc de insulinorezistenta si indicatie majora de terapie hipolipemianta.
Care sunt valorile normale ale colesterolului?
  • daca HDL-C( care transporta colesterolul din periferie si spala vasele de sange) are valori peste 50-60mg%, riscul aparitiei bolilor cardiovasculare este ca si nul.
Valori ideale pentru o viata fara probleme de sanatate
  • Ct  mai mic de 130mg%,
  • LDL-C mai mic de 70mg%,
  • glicemia mai mica de 90mg%,
  • TA( tensiunea arteriala)mai mica de 120/70 mmHg
La aceste valori riscul de imbolnavire este nul.
Sindromul metabolic este asocierea a minim 3 din urmatorii parametri:
  • obezitate abdominala( circumferinta abdominala mai mare de 102cm la barbati, mai mare de 88cm la femei);
  • TG cu valoare mai mare de 150mg%;
  • HDL-C cu valori mai mici de:40mg% pentru barbati,50mg% pentru femei:
  • TA( tensiunea arteriala) mai mare de 130/85mmHg;
  • Glicemia mai mare de 100.
Sindromul metabolic determina:obezitate,insulino-rezistenta,hipertensiune arteriala si hiperglicemie.
Ce trebuie sa fac sa-mi mentin vasele de sange curate,sau ce trebuie sa fac daca am ateroscleroza sau vase infundate:
1.dieta echilibrata,hipocolesterolica,prin:consum zilnic de fructe,legume,leguminoase,eliminati complet consumul painii albe,inlocuiti cu paine din faina integrala,care asigura necesarul de fibre si vitamine din grupul B,consumati paste din grau dur,cereale integrale fara adaosuri,indulcitori,coloranti,consumati seminte diverse(neprajite),atat ca atare cat si ca adaos in cereale integrale la micul dejun cat si in salate.Folositi zilnic daca e posibil in diverse forme soia(voi vorbi pe larg despre beneficiile acesteia in alta postare),nemodificata genetic, inlocuiti laptele de vaca cu laptele de soia,iar branza cu branza de soia(tofu).Folositi cat mai putina sare, max 3g pe zi,sare de mare grunjoasa neiodata sau sare de salina grunjoasa neiodata.Ca surse de iod,folositi surse vegetale:usturoi(chiar fiert isi mentine proprietatile),ceapa,praz,nuci,spirulina(atentie la cei cu disfunctii ale tiroidei),salata verde,rosii.Consumati maxim 3 linguri de ulei pe zi,de preferat ulei de masline pentru gatit si ca supliment de acizi grasi omega 3,cate 2 lingurite pe zi de ulei de in(alimentar,presat la rece),voi detalia in alta postare necesarul zilnic de alimente pentru o dieta echilibrata.Cuvantul de ordine este cumpatare si simplitate,cu cat mancam mai putin si combinam corect alimentele cu atat vom fi mai sanatosi si vom avea mai multa energie pe care sa o cheltuim pe placerile vietii noastre.Nu poti fi fericit daca nu esti sanatos,si nu uitati ca azi puneti bazele sanatatii sau bolii,pentru anii care vor veni.
Nu prajiti nimic,tot ceea ce e prajit devine cancerigen si ne infunda vasele de sange.Eliminati complet alimentele procesate,dulciuri concentrate,zahar,miere nu mai mult de 3 lingurite pe zi deoarece suprasolicita pancreasul,cu risc de diabet zaharat tip 2.
2.faceti zilnic miscare,este un factor major al sanatatii,este ieftin si poate de aceea prea putin apreciat.Inlocuiti orice mijloc de transport cu mersul pe jos,beneficiind de mai multa energie si de o stare de bine incredibila.Incercati!!
3.incercati sa nu va depasiti greutatea ideala,supragreutatea este factor de risc major pentru sanatate.
4.incercati sa fiti cumpatati in toate aspectele vietii:munca,distractie,alimentatie,etc
5.odihniti-va suficient,minim7-8 ore de somn de noapte si daca e posibil sa includa intervalul 22-2,interval in care epifiza secreta hormonul tineretii(melatonina),daca doriti sa beneficiati de o tinerete si un aspect al pielii cat mai tanar si la anii maturitatii.
6.nu va stresati inutil,stresul declanseaza eliberarea de catre glandele suprarenale a hormonului imbatranirii,adrenalina.Rezolvati cu luciditate si calm problemele cotidiene(probleme de munca,probleme personale) si veti avea energie in plus pentru distractia preferata.Lasati la usa serviciului cand iesiti problemele de munca,nu le duceti acasa,este timp a doua zi pentru rezolvarea lor.Nu va culcati cu framantari in minte,nervi si certuri nerezolvate,mai tarziu veti declansa probleme grave de sanatate nervoasa greu de rezolvat.Invatati sa iertati din tot sufletul si pe oricine credeti ca a gresit.Iertarea este cheia linistii sufletesti si a fericirii voastre.
Toate acestea fac minuni atat pentru sanatatea vaselor voastre de sange cat si pentru sanatatea intregului organism.
Alti factorii de risc,care ne infunda vasele de sange:

  • cafeaua in special cea nefiltrata, deoarece contine kaweol si cafestol, substante care produc cresterea colesterolului;
  • fumatul;
  • scaderea aportului de Magneziu alimentar,printr-o dieta saraca in vegetale cu frunze verzi;
  • deficitul vitaminic din alimente a vitaminelorB6,B9,B12( lipsa din alimentatie a cerealelor integrale );
  • sedentarismul;
  • factorul genetic joaca un rol, dar poate fi neutralizat sau amanat prin schimbarea drastica a stilului de viata( se spune ca genetica incarca arma si stilul de viata apasa pe tragaci);
  • alimentatia fara fibre vegetale;
  • obezitatea, mai ales obezitatea abdominala;
  • utilizarea glucidelor simple si a dulciurilor concentrate ( zahar,miere,bomboane,prajituri,ciocolata,etc.);
  • anticonceptionalele orale;
  • medicamentele beta-blocante(propanolol,betaxolol, etc),prescrisa fara discernamant si pe perioade indelungate, adica>6 luni;
  • curele de slabire prelungite si agresive;
  • dieta pro-oxidanta:nitrati,nitriti,fosfati,sulfiti,emulgatori si stabilizatori,conservanti si coloranti din industria alimentara, la orice fel de preparate din carne dar nu numai;
  • diabetul zaharat( in tratamentul diabetului zaharat, pe langa aducerea glicemiei la valori normale este foarte important si normalizarea profilului lipidic;
  • Hipertensiunea arteriala.
Alimentele care cresc foarte mult colesterolul din sange
Unt,untura,slanina,seu,smantana,branza,maioneze,margarinele( care sunt uleiuri hidrogenate ), carne (orice fel de carne, inclusiv de pasare),crustacee,lapte,branza,oua, carnea de somn, organele animalelor,etc. Organele de animale,pe langa cantitati enorme de colesterol contin si PURINE, a caror consum creste riscul cardio-vascular,al litiazei urice,guta.Molustele si crustaceii marini,pe langa cantitatile enorme de colesterol contin si HISTAMINA,substanta proalergica care determina aparitia eczemei,crize de ulcer gastric,astm bronsic si care prin metabolizare genereaza substante procancerigene.Toate alimentele de origine animala contin intr-o proportie mai mare sau mai mica colesterol. NICI un aliment de origine vegetala nu contine colesterol.
Despre medicamente recomandate in scaderea colesterolului din sange
Medicatia include doua mari clase terapeutice:
Statinele:simvastatin,paravastatin,fluvastatim,lovastatin,cerivastatin,etc, care,scad LSL-C cu 30-50%,scad Ct cu 20-30%,scad trigliceridele cu 20-35%,cresc HDL-C cu 0-10%.
Fibratii:oliofibrat,benzofibrat,fenovibrat si gemfibrozil,care:cresc HDL-C,scad trigliceridele,scad LDL-C.Fibratii se pot prescrie singuri sau in asociere cu statinele,preferabil cand avem un HDL-C scazut si trigliceride crescute, asta doar daca pacientul nu este cooperant si nu si-a scazut colesterolul prin alimentatie si miscare
Terapia medicamentoasa nu absolva pacientul de un stil de viata sanatos.
Terapia medicamentoasa presupune asumarea unor riscuri, deloc de neglijat,de catre pacient, care din nefericire adesea nu este informat onest referitor la riscurile la care se expune, urmand terapia hipolipemianta.
Riscurile terapiei medicamentoase:
  • Reduce absorbtia vitaminelor A,D,E,K si a VitB12,
  • produce topire musculara,
  • afecteaza ficatul,
  • scade drastic cantitatea coenzimei Q10(de aceea pacientul se simte sleit de puteri),
  • decalcifica oasele cu risc de osteoporoza.
Tratamentul pe termen lung, presupune monitorizarea hepatica, renala si cardiaca.
Ar fi mult mai sanatos sa ne reintoarcem la o alimentatie cat mai naturala, care vindeca si intareste organismul.De ce sa luam Fibrati cand putem sa luam fibre vegetale?( toate alimentele de origine vegetala in special taratele de cereale au un efect deosebit ).Deci:terapia medicamentoasa trebuie lasata pe ultimul loc si nu ca prima optiune in tratamentul unui profil lipidic alterat.
Exista un produs natural cu efecte benefice in scaderea valorilor tuturor fractiunilor lipidice se numeste OPUNTIA FICUS INDICA( din planta limba soacrei),capsule de 180mg.( 1-2 capsule/zi, in cure de 3-6 luni sau continuu).Efecte: scade valoarea fractiunilor lipidice FARA EFECTE ADVERSE.
Cura terapeutica cu Opuntia Nu absolva pacientul de la un stil de viata sanatos si nu se substituie acestuia.


Va urez multa sanatate si numai bine!


Surse bibliografice de informare:

Dr. T. Colin Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China, Ed. Paperback, 2006
Alimentatie Inteligenta/Emil Radulescu/2003
Max Gerson, O terapie naturala eficienta pentru tratarea cancerului si a altor boli grave,Ed. For You,Bucuresti,2005

Ernest Gunther,Hrana Vie,o speranta pentru fiecare , Ed.Adevar Divin,2011

Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed. Paralela 45, 2009

Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed Anandakali,Sibiu,1999

Chase Ravel, Medicamente miraculoase, pe care nu le cunoașteți încă, Ed. Elit
Robert Young, Miracolul PH, Ed. Paralela 45, 2005
Dr.Calin Marginean, Colesterolul prieten sau dusman, Prezentari medicale,Piatra-Neamt











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu