Despre Diabetul Zaharat



Diabetul apare atunci când organismul devine incapabil să folosească glucoza (un zahar), concentraţia acesteia crescând până la cote periculoase în sânge.Insulina este un hormon secretat de  pancreas, ce permite celulelor organismului să folosească glucoza, scăzându-i astfel nivelul sangvin. Există trei tipuri de diabet. Tipul I afectează aproximativ 5% din totalul diabeticilor. Cei care suferă de acest tip de diabet sunt în general slabi, fiind foarte rar obezi. Este o boală ereditară, care debutează cel mai adesea în copilărie sau în tinereţe si de aceea mai este cunoscută si sub numele de „diabet juvenil”. Întrucât acesti diabetici nu pot supravieţui fără insulină, denumirea oficială a acestui tip de diabet este astăzi „diabet zaharat insulino-dependent” (DZID).Diabetul de tip II,cunoscut si sub numele de „diabet cu debut la maturitate” sau de „diabet zaharat insulino-independent” (DZII), frecvenţa sa este mult mai mare.Exista si un al treilea tip de diabet numit diabet renal,apare cand rinichii nu au capacitatea de a retine glucoza in sange si o scapa prin rinichi, aparand zahar in urina desi pacientul nu are valori depasite ale zaharului in sange. Se estimează că în România există între 800.000 și 1.000.000 de diabetici. De obicei, diabetul de tip II apare după vârsta de patruzeci de ani, atunci când oamenii încep să îmbătrânească si să se îngrase. Spre deosebire de cei cu diabet de tip I, majoritatea celor suferinzi de diabet de tip II au insulină din belsug în organism, însă ceva blochează insulina, astfel încât aceasta nu-si poate îndeplini funcţiile.Care este cauza diabetului de tip II?Studii recente demonstrează existenţa unei legături strânse între grăsime – atât grăsimea din alimentaţie, cât si cea din corp – si diabet. Boala este foarte rară în zonele în care ingestia de grăsime este redusă si obezitatea rar întâlnită.În cele mai multe cazuri de diabet cu debut la maturitate, problema nu este că pancreasul nu mai este capabil să producă suficientă insulină, ci lipsa sensibilităţii la acţiunea insulinei.Or această rezistenţă a celulelor la acţiunea insulinei pare a fi legată direct de obezitate si de excesul de grăsimi din alimentaţie. Un număr de centre de tratament al diabetului au demonstrat,dincolo de orice îndoială, că majoritatea diabeticilor de tip II isi pot normaliza nivelul zahărului sangvin, deseori în decurs de cateva săptămâni, adoptând un regim alimentar foarte sărac în grăsimi si bogat în fibre, asociat cu un program zilnic de exerciţii fizice.Atunci când se consumă mai puţină grăsime, în sânge ajunge mai puţină grăsime. Aceasta declansează un proces complicat care „deblochează” încetul cu încetul insulina.În cele mai multe cazuri,un diabetic de tip II care-si reduce aportul de grăsimi până la 10-15% din totalul caloriilor reuseste să-si normalizeze nivelul zahărului sangvin în mai puţin de opt săptămâni.Cresterea consumului de alimente naturale, bogate în fibre, joacă de asemenea un rol important în stabilizarea nivelului zahărului sangvin. Atunci când alimentele sunt consumate fără fibrele pe care le conţin în mod normal, nivelul zahărului sangvin poate prezenta cresteri foarte mari. În condiţii normale, aceste cresteri sunt temperate de eliberarea unor cantităţi crescute de insulină. Cei care consumă alimente rafinate, gustări si băuturi bogate în calorii, dar sărace în fibre, prezintă, pe parcursul unei zile, creșteri și scăderi succesive ale nivelului zahărului sangvin. Alimentele bogate în fibre, pe de altă parte, netezesc aceste fluctuaţii ale nivelului zahărului sangvin si stabilizează nivelul energiei disponibile.Exerciţiul fizic activ are un efect asemănător cu al insulinei, prin aceea că „arde combustibilul” (zahărul sangvin și acizii grasi) mai repede. Normalizarea greutăţii corporale este deseori tot ceea ce este necesar pentru readucerea la normal a nivelului zahărului din sânge.Acest lucru este usor de dobândit în condiţiile adoptării unei diete sărace în grăsimi si bogate în fibre si a unui program regulat de exerciţii fizice.
Valorile glicemiei:
-normal: 70-110mg%, masurata dimineata pe nemancate,dupa un post nocturne de 10-14ore;
-zona de atentionare: 111-125mg%.
Diagnosticul de diabet zaharat se pune dupa cel putin doua determinari succesive, si-n aceleasi conditii in care glicemia are valoarea de cel putin 126mg%.
Cauzele diabetului zaharat
- unele medicamente;
- infectii produse de anumite virusuri;
- litiaza biliara ce irita pancreasul din apropiere;
- colesterol marit;
- alcoolosm cronic;
- stresul;
- consumul repetat si prelungit al dulciurilor concentrate;
- consumul pe termen lung al alimentelor ce contin nitrati si nitriti(preparate din carne);
- cazeina din laptele de vaca este responsabila de aparitia DZ tip1 la copii intre 0-14ani(introdus la mai putin de 6 luni in alimentatie);
- consumul cronic de:cafea,cola,cacao si derivate la copii;
- obezitatea si sedentarismul(obezitatea abdominala este markerul insulino-rezistentei);
-dieta preponderent de origine animala si consumul zilnic al dulciurilor concentrate;
- alti factori.
Dieta bogata in grasimi animale, depasirea greutatii si obezitatea determina producerea de grasimi de catre ficat si eliberarea acestora in sange,ceea ce duce la distrugerea treptata si progresiva a celulelor pancreatice producatoare de insulina,aparand astfel diabetul zaharat.
Despre insulina
Insulina este un hormon de natura proteica, produs de pancreas si este singurul hormon care nu permite glucozei sa creasca necontrolat,peste anumite valori.Insulina determina stocarea glucozei sub forma de glicogen in ficat si muschi,iar in alte organe sub forma de depozit de grasimi.Atunci cand pancreasul produce in exces insulina,au loc anumite modificari in functionarea normala a organelor si sistemelor corpului(se depune grasime pe vasele de sange,retentie de apa,etc).Diabetul zaharat apare atunci cand 90% din insulina care circula in sange este ineficienta sau cand 90% din panceas este distrus sau incapabil de a mai produce insulina.In conditii normale,pancreasul produce zilnic o cantitate de secretii(enzime,hormoni,bicarbonate,etc),egala cu greutatea sa.
Simptomele diabetului zaharat
- poliuria sau producerea si eliminarea unei cantitati de urina intre 2,5-6litri/zi;
- polidipsia sau ingestia de cantitati mari de lichide;
- polifagia sau ingestia unei cantitati mari de alimente,din cauza unei senzatii de foame insuportabila.
Cand pot suspecta ca am diabet
-o rana care se vindeca mai greu;
- furuncule,infectii acute de cai respiratorii si urinare repetate care cedeaza greu la doze mari de antibiotice;
- prurit(mancarime)genital/anal persistent;
- pierderea sensibilitatii tactile,dureroase,termice la o persoana care nu a avut traumatisme;
- astenie,anxietate,depresie;
- impotenta sexuala;
Copii macrosomi(cu greutate la nastere de peste 4kg),pot provoca aparitia DZ al mamei chiar si peste 20-30ani.
Riscurile pacientului diabetic
- cardiopatie ischemica;
- boli cerebro-vasculare si infarcte;
- stenoza(stramtarea) arterelor cerebrale;
- insuficienta cardiaca;
- retinopatii;
- infarct miocardic acut si altele.
 Prioritati in managementul diabetului zaharat
1.Glicemia va fi mentinuta la valori mai mici de 110mg%(glicemia ideala este de 2 cifre),riscul complicatiilor creste cu fiecare mg% glucoza mai mare de 125mg%.
2.Va fi monitorizata tensiunea arteriala si mentinuta la valori mai mici de 130/80mmHg.
3.Se va tenta normalizarea profilului lipidic(grasimi in sange), in special LDL-C sa fie mai mic de 100mg% si Ct mai mic de 175%.
4.Normalizarea greutatii corporale la supraponderali si obezi.
Alimentatia diabeticului
Are la baza glucide complexe care vor constitui 55-60% din totalul ratiei alimentare.
Alimente interzise( toate alimentele cu indice glicemic mai mare de 20;consultati tabele):zahar,miere,dropsuri,curmale,amidon,fructeconfiate,ciocolata,halva,usturoi,prune,banane,struguri,hrean,castane,inghetata.
Alimente permise fara restrictii( cu indice glicemic mai mic de 10):coacaze,portocale,radacina patrunjel,piersici,praz,fragi,branza de burduf,branza topita,sfecla rosie,capsuni,morcovi,mandarine,masline,ceapa uscata,ardei gras,varza,grapefruit,radacini telina,lamai,lapte batut si integral,chefir,sana,cascaval,pepenimridichi,vinete,nuci,dovlecei,rosii,castraveti,salata verde,ciuperci,ulei,spanac,oua,carne.
Alimente permise doar in cantitati mici(cu indice glicemic 11-19) cartofi,caise,alune,cirese,pere,arahide,pastarnac,gutui,mazare,zacusca,visine).
Restrictii relative:leguminoasele.
Fibre vegetale:tarate si fulgi de cereale ( dar in cantitati mai mici de 50g/zi).
Proteinele: vor asigura mai putin de 15% din ratia alimentara(0,6-1g/kg corp/zi).Sunt de preferat proteinele din surse vegetale:spirulina,soia,linte,fasole,nuci,arahide,migdale,fulgi de ovaz,masline.
Lipidele(grasimile):vor asigura mai putin de 25% din totalul ratiei zilnice.Extrem de recomandate sunt uleiul de masline si uleiul de in.Aportul de colesterol va fi mult redus la mai putin de 200mg/zi.Nu uita ca nici un produs de origine vegetala nu contine colesterol.
Alte alimente:
-Sarea va fi consumata in cantitati cat mai mici, avand in vedere riscul de hipertensiune arteriala.
-Cafeina(cafea,cola,cacao,ceai negru,verde,rusesc,unele medicamente) va fi interzisa.
-Foarte recomandate sunt :spirulina,soia,salata,polenul granule,frunzele de patrunjel si de papadie.Aceste plante contin hormoni fitoestrogeni cat si Germaniu organic,Crom,Vanadiu,Coenzima Q10.Vanadiul are capacitatea de a mima efectele insulinei,putandu-se substitui hormonului.
-Extractele de Gingko biloba,confera o protectie vasculara si cerebrala importanta pacientilor cu DZ.
-Ceapa are proprietatea de a scadea glicemia;
-Rosiile si coaja marului contin principii active ce reduc glicemia;
-Scortisoara in cantitati foarte mici amplifica efectele insulinei,scazand necesarul de insulina si reduce colesterolul total;
-Spirulina: contine principii active care ajuta la scaderea glicemiei;incetineste absorbtia glucidelor, avand un nivel proteic f.ridicat 71%;administrata inainte de masa reduce pofta de mancare si da o satietate persistenta in timp.
Numarul de mese ale pacientului diabetic: 3mese principale+2gustari.
Alte recomandari: miscare,exercitiul fizic.Ajuta la reducerea glicemiei,normalizeaza greutatea corporala.
Complicatii ale diabetului zaharat
- riscul AMPUTATIILOR daca:profilul lipidic este alterat si glicemia prea mare.
- RETINOPATIA (ORBIREA)Diabetul este cauza principala a orbirii la adulti.
- COMA DIABETICA HIPERGLICEMICA, nu se trateaza prin alimentatie si exercitiu fizic dar o putem preveni si nici cu anti-diabetice orale ci prin hidratarea bolnavului si insulina rapida.
- Hipertensiunea arteriala.Peste 70% din persoanele cu diabet au HTA.
- Boli de rinichi.Diabetul este cauza principala a bolilor de rinichi terminale.
- Boala de inima.
- Accident cerebral vascular
- Alte boli.
Nu uita!
Medicamentele si chirurgia moderna nu ofera vindecare diabeticilor.In cel mai bun caz medicamentele ajuta diabeticul sa-si mentina nivelul zaharului din sange in limite normale si sa-si mentina un stil de viata cat de cat functional.Hrana pe care o mancam are o influienta deosebita asupra acestei boli alaturi de exercitiul fizic.O alimentatie potrivita nu numai ca previne aparitia acestei boli, dar o si trateaza.

Surse bibliografice de informare:
Dr. T. Colin Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China, Ed. Paperback, 2006
Alimentatie Inteligenta/Emil Radulescu/2003
Max Gerson, O terapie naturala eficienta pentru tratarea cancerului si a altor boli grave,Ed. For You,Bucuresti,2005
Ernest Gunther,Hrana Vie,o speranta pentru fiecare , Ed.Adevar Divin,2011
Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed. Paralela 45, 2009
Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed Anandakali,Sibiu,1999
Chase Ravel, Medicamente miraculoase, pe care nu le cunoașteți încă, Ed. Elit
Robert Young, Miracolul PH, Ed. Paralela 45, 2005
Dr.Calin Marginean, Diabetul Zaharat, Prezentari medicale,Piatra-Neamt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu