Uleiul de in, sursa noastra sănătoasă de acizi graşi omega 3



  • Este obligatoriu să fie extrase prin metoda presării la rece, nerafinat, cât şi să fie păstrat şi comercializat în sticle brune şi la întuneric !
  • nu poate fi utilizat pentru gătit.
Importanţa uleiului de in,ca sursa sanatoasa de acizi grasi omega 3,rezidă tocmai din funcţiile deosebit de importante pe care sunt capabile să le îndeplinească în organism :
  • scad Colesterolul Total sagvin şi LDL-Colesterolul cu densitate mică (care este extrem de aterogen – infunda vasele de sange );
  • scad VLDL - Astfel riscul bolilor cardio-vasculare se reduce semnificativ:
  • inhibă factorii generatori de ateroscleroza şi inflamaţie;
  • produc o creştere uşoară a HDL-Colesterolul ;
  • previne formarea cheagurilor de sange;
  • reduce moderat vâscozitatea sangelei;
  • scade rata aritmiilor cardiace ;
  • este esenţial pentru dezvoltarea sistemului nervos, a retinei şi a sistemului imunitar al copilului;
  • intareste imunitatea;
  • întârzie şi reduce apariţia simptomelor senilităţii prin blocarea generării de radicali liberi de natură lipidica;
  • stimulează creşterea şi dezvoltarea armonioasă a întregului organism ;
  • efect antiinflamator mediu : se obţin rezultate notabile în boala Crohn, scade VSH-ul (viteza de sedimentare a eritrocitelor) şi simptomele artritei reumatismale
  • are efecte importante în bolile auto-imune, infecţii virale şi / sau bacteriene, cancer, SIDA.
  • are proprietati antitumorale,avand uimitoarea capacitate de a distruge vasele care alimentează cu sânge tumora (proprietate pe care o mai are numai genisteina din soia !) ;
  • uleiul de in produce mărirea suprafeţei intestinale şi a absorbţiei nutrienţilor ;
  • previne apariţia preeclamsiei şi a eclamsiei gravidice. Femeile care tocmai au născut, nu vor face depresia de post-sarcină (care afectează între 4-6% dintre lehuze), dacă consuma ulei de in ;
  • prezintă efecte benefice şi-n sindromul Raynaud, atenuând până la dispariţie manifestările clinice, după o utilizare îndelungată a uleiului de in ;
  • vindecă ulcerul gastric şi duodenal ; efecte excelente au fost raportate şi-n terapia colonului iritabil
  • previn instalarea depresiilor. Un aport crescut de AG omega 6 (ulei de floarea soarelui) în dauna AG omega 3, produce modificări în structura membranelor neuronale şi odată cu acestea şi depresia apare mai des ;
  • reduc problemele legate de ciclul menstrual, regularizându-l şi diminuând frecvenţa şi intensitatea durerilor menstruale ;
  • sunt substanţe anti-alergice, diminuând frecvenţa şi intensitatea crizelor de astm bronşic ;
  • sunt substanţe anti-oxidante puternice, utile în prevenţia şi tratamentul pe cale naturală a cancerului ;
  • au efect hipoglicemiant (util şi la diabetici);
  • previn şi combat eficient migrenele ;
  • rol calmant şi de mărire a rezistenţei sistemului nervos la stres. Somnul se instalează mai repede la cei care au în alimentaţie,ulei de in  iar frecvenţa insomniilor scade semnificativ
  • stimulează sinteza colagenului din piele, aceasta devenind mai elastică şi mai suplă.
Necesarul zilnic de ulei de in este de :
-          3 picături / zi în primul trimestru de viaţă ,
-          6 picături / zi în al doilea trimestru de viaţă (în 2 prize zilnice) ;
-          9 picături / zi în al treilea trimestru de viaţă (în 2-3 prize zilnice) ;
-          12 picături / zi (1 ml), între vârsta de 9 luni şi 2 ani ;
-          1 ml (12 pic.) / an  vârstă / zi între 2–5 ani, în 2-3 prize ;
-          echivalentul a cel mult 1 lingură (15 ml) / zi, peste vârsta de 13 ani, în 1-2 prize.

Dozele de 2-3 linguri / zi sunt rezervate cazurilor speciale de cancer, leucemie şi SIDA, la adult. Încercaţi să nu depăşiţi 3 linguri de ulei / zi, fie el şi de in (sau per total), deoarece există riscul creşterii lipidelor plasmatice şi deloc de neglijat este şi riscul de îngrăşare. Deci şi aici, ca şi în cazul oricărui lucru bun, este nevoie de moderaţie. Trebuie reţinut că uleiul de in este totuşi un ulei, fiind astfel chiar situat în vârful listei alimentelor celor mai calorigene. Astfel 1 lingură de ulei (15 ml) x 9,3 kcal / gram, depăşeşte cu mult de 100 kcal! In fiecare zi luati 2 lingurite de ulei de in,1 lingurita dimineata,1 lingurita seara,inainte de masa.Puteti sa-l luati si in doza unica 1 lingura pe zi,cu acelesi beneficii.
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu