Vitaminele E



Vitamina E este un puternic antioxidant care protejează celulele organismului de acţiunea daunatoare a radicalilor liberi. Din componenţa vitaminei E fac parte 8 tocoferoii, toţi avand aceleaşi acţiuni fiziologice. Mai activ si mai eficace este însă alfatocoferolul, in funcţie de care se si stabileşte necesarul in vitamina E . Vitamina E intervine favorabil în reproducere, în asigurarea funcţionarii normale a glandelor sexuale si a celor endocrine.
Surse:ulei de germeni de grâu , ulei de floarea soarelui, migdale, ulei de măsline, soia, nuci, germenii de grâu, zmeura, salata, ardei, spanac, piersici , uleiul de cătină, polen, pătrunjel, aloe vera, mazăre, ridiche neagră, seminţele de in, bostan şi de floarea soarelui, roşii, alune, arahide.
Proprietaţi
-protejează organismul de efectele radiaţiilor,smogului;
-grăbeste vindecarea rănilor,arsurilor;
-stimulează circulatia capilară;
-antitumoral;
-stimulează activitatea sistemului nervos central;
-scade tensiunea arteriala.
Necesar zilnic: 20-30 mg.
Factori care generează deficit de vitamine E:medicamentele pentru scăderea colesterolului,anticoncepţionalele orale,pastilele cu fier anorganic,fumatul,sarcina,alăptarea,hepatitele,pancreatitele,etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu