Antioxidantii care asigura o protectie deosebita a ochilor

LUTEINA
Luteina( alături de zeaxantină),este un antioxidant natural,care oferă protecţie retinei împotriva radiaţiilor luminoase care o pot afecta şi distruge,cu consecinţe catastrofale care pot afecta vederea pâna la orbire.Luteina(alături de zeaxantină) este o substanţă specifică ochiului,nu se poate sintetiza in organism şi trebuie adusă prin aport alimentar.
Luteina este antioxidantul capabil să lupte cu radicalii liberi,care la nivelul ochiului ar putea da degenerescenta maculara şi cataractă.Rolul luteinei şi a zeaxantinei este de a filtra componenta albastră a luminii solare sau artificiale,pe care ochiul până la retină nu este capabil sa-l porească.Componenta albastră din razele de lumină şi radiaţiile UV in exces sunt deosebit de dăunătoare retinei,pe care o pot distruge ireversibil.O multitudine de studii efectuate in ultimii ani,au evidenţiat rolul determinant al luteinei in buna funcţionare a retinei şi a ochiului in general.Rezultă deci importanţa deosebită a alimentaţiei in funcţionarea optima a ochiului.
Proprietaţile luteinei (alături de zeaxantină)
-Protejează vederea împotriva degenerescenţei maculare şi cataractei.Pentru a avea o vedere optimă,aduceti prin aport alimentar alături de luteină şi surse de acizi graşi omega 3 ( recomandarea mea este consumul uleiului de in-vezi articol despre uleiul de in ).Există studii care au demonstrat că o alimentaţie corectă care include surse de luteină, vitamina E, şi rezveratrol,previne şi întârzie apariţia cataractei şi protejează ochiul.
-Protejează inima  (surse  de luteină + surse de vitamina C);
-protejează creierul;
-protejează pielea-studiile au evidenţiat că suplimentarea zilnică cu 10mg de luteină duce la creşterea hidratării pielii cu peste 30% şi la creşterea elasticitaţii acesteia
-protejează plămânii-studiile au evidenţiat că luteina ajută la refacerea ţesuturilor in special după abandonarea fumatului.La fumători, luteina micşorează stresul oxidativ al componentelor toxice din fumul de ţigară.Deci fumătorii trebuie să-şi completeze zilnic dieta cu alimente bogate in acest antioxidant.
-menţine articulaţiile sănătoase-studiile au demonstrat că luteina consumată frecvent,este un sprijin in evitarea îmbătrânirii articulaţiilor.Pentru articulaţii sănătoase recomand mişcare,alimentaţie sănătoasă,atitudine pozitivă alături de surse de luteină.
-poate fi folosită in profilaxia sau tratarea cancerelor alături de alţi antioxidanţi.
Cantitatea de luteină din alimente( in micrograme/100g )
-nap 18.000
-spanac fiert 12.000
-spanc crud 1.800
-mazare 2500
-dovlecel 2125
-broccoli 1100-1700
-varza bruxelles 1590
-salata verde 1200-1300
-nuci 1200
-morcov fiert 1100
-fasole verde fiarta 800
-ou 150
-porumb 644
-kiwi 120
 Doza recomandata
-3mg/zi doza minim recomandata;
-6mg/zi pentru un consum terapeutic;
-10-20mg/zi in degenerescenta maculara;
-10mg/zi in probleme de nutritie si pentru protectia pielii.
Alte surse de luteină : loboda, dovleacul galben, rubarba, praz, vegetale verzi şi orice fruct sau legumă care are culori intense.
Luteina poate fi utilizata cu rezultate bune in pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului de prostata. Efectul luteinei este amplificat de licopen  cu consecinte deosebite in ce priveste scaderea colesterolului sangvin si incetinirea sau stoparea degenerarii maculare.
ZEAXANTINA
Are culoarea galbenă si alaturi de luteina asigura o protectie deosebita ochiului.
Cantitatea de zeaxantina din alimente( in micrograme/100g)
-porumb dulce fiert 530;
-spanac 180-330;
-varza fiarta 266;
-salata verde 187;
-mandarine 142.
Dupa cum putem observa din tabele,biodisponibilitatea luteinei si zeaxantinei este mai mare la legumele fierte.
Alte surse de zeaxantină: ardeii roşii, mango, portocale, spanac, gălbenuşul de ou (şi-n general acolo unde există şi beta-carotenul).
Luteina si zeaxantina se găsesc împreuna in alimente,diferă doar proporţia in care acestea se găsesc.Zeaxantina are roluri asemănătoare luteinei.
Surse de informare
Dr. T. Colin Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China, Ed. Paperback, 2006

Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed. Paralela 45, 2009
Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed Anandakali,Sibiu,1999
Chase Ravel, Medicamente miraculoase, pe care nu le cunoașteți încă, Ed. Elit
Articolul "Dieta pentru ochi sanatosi",Autor:Milena Sadova,martie 2007,www.supereva.ro
www.vitamin-resource.com-studii despre luteina
www.remediumplus.ro-despre luteina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu