Constipatia - tratamente naturiste



Definitie: Constipatia este boala caracterizata prin eliminarea scaunului dupa mai mult de 48 de ore.
Cauze: Constipatia obisnuita este cauzata, de cele mai multe ori, de intirzierea, din diferite motive, a prezentarii la toaleta cand apare nevoia de a avea scaun. Aceasta senzatie specifica se explica prin faptul ca sosirea materiilor fecale in ultima portiune a intestinului gros, produce o destindere a acestuia. Daca se amana eliminarea scaunului din diferite motive, nevoia resimtita devine din ce in ce mai slaba si mai rara si astfel apare constipatia. De asemenea si o alimentatie nepotrivita poate determina boala. In mod obisnuit, scaunul este format in buna parte din resturile alimentare neabsorbite in intestin. Aceste resturi stimuleaza peretele intestinal in executatea miscarilor de evacuare, servind totodata drept teren pentru dezvoltarea microbilor intestinali, care produc gaze si acizi de fermentatie ce stimuleaza la rindul lor miscarile intestinale. Astfel, o alimentatie formata din fainoase de calitate superioara, dulciuri, carne si brinza, adica o alimentatie lipsita de legume si fructe, deci saraca in resturi vegetale, leneveste intestinul si intirzie evacuarea. Vara si toamna constipatia este mai rara, tocmai datorita alimentatiei mai bogate in fructe si legume. Constipatia mai poate fi cauzata de slabirea puterii de evacuare a materiilor fecale. Aceasta depinde de forta de contractie a muschilor abdominali, care marind presiunea in interiorul abdomenului, determina evacuarea scaunului. Exista boli in care se produce slabirea fortei de contactie a acestor muschi, cum ar fi obezitatea, sarcinile repetate, slabirea masiva si brusca.
Factori de risc: Principalii factori de risc sunt: 
- obiceiul prost de a amana prezentarea la toaleta atunci cand este prezenta nevoia de a evacua scaunul;
- alimentatia saraca in legume si fructe;
- obezitatea;
- sarcinile repetate;
- slabiri masive intr-un scurt interval de timp
Tipuri: Boala poate evolua sub doua forme: acuta si cronica. Constipatia este de cele mai multe ori cronica, adica durabila si nedureroasa. Se face o distinctie intre constipatia dureroasa, care alterneaza cu perioade de diaree sau care apare la persoane care au avut pana in acel moment scaune regulate, si constipatia obisnuita. In mod normal, evacuarea resturilor alimentare are loc la aproximativ 24 de ore dupa consumarea pranzului respectiv. Totusi exista persoane care, fara a fi bolnave, au un scaun la doua zile, fara sa se poata spuna despre acestea ca sufera de constipatie.
Simptome: Dupa cum reiese si din definitie, simptomul de baza este lipsa evacuarii scaunului dupa mai mult de 2 zile. Nefiind eliminate, resturile alimentare se acumuleaza in intestinul gros si dau nastere la alte complicatii, care pot merge pana la obstructie intestinala.
Diagnostic: Orice constipatie aparuta mai mult sau mai putin brusc, mai ales la o persoana in virsta, trebuie semnalata medicului, singurul in masura sa decida diagnosticul si tratamentul. Constipatia obisnuita este o afectiune simpla, care se poate trata doar prin respectarea regulilor alimentare, dar de asemenea, constipatia poate fi si semnalul unei boli mai dificile si de aceea nu trebuie tratata cu usurinta sau ignorata. Medicul dvs. trebuie sa fie cel care va recomanda analizele suplimentare pe care le veti efectua.
Tratament: In cazurile de constipatie obisnuita, este indispensabila tratarea bolilor care slabesc puterea de contractie a muschilor abdominali, acolo unde exista. In marea majoritate a cazurilor insa, constipatia poate fi tratata printr-o dietetica potrivita, care sa furnizeze intestinului suficiente resturi alimentare si sa favorizeze astfel evacuarea regulata si usoara. Micul dejun este obligatoriu, pentru ca exista un reflex care face ca contractiile intestinului gros sa devina mai active imediat dupa masa. Regimul va trebui sa cuprinda o cantitate mai mare de lichide reci care excita contractiile intestinale, alimente bogate in celuloza, care maresc bolul fecal si usureaza fermentatia, dulciuri concentrate (miere, dulceata, gem) care favorizeaza producerea fermentatiilor intestinale,alimente bogate in vitamina B1, ca drojdia de bere si piinea neagra.
Preventie: Dimineata se va lua, pe stomacul gol (daca bolnavul nu este obez), o lingurita de miere si un pahar de apa. Este un obicei gresit de a nu lua micul dejun si de aceea masa de dimineata se va lua cu regularitate. Se va manca incet si se va mesteca bine. Se vor lua 6 mese pe zi. Este obligatoriu, cel putin la una sau doua din cele 6 mese, sa nu lipseasca legumele si fructele crude. Fructele se vor consuma si intre mese.
Diverse: Bauturile indicate in constipatie sint cele reci si indulcite, in special baute dimineata pe stomacul gol. Sint bune sucurile de fructe, de zarzavat, citronadele, oranjadele, ceaiul de macese, sifonul si laptele (daca este tolerat): laptele batut si iaurtul cu zahar. ...Piinea cea mai utila este cea de tarite, precum si piinea neagra (cel putin 200 grame pe zi). Zarzavaturile si legumele recomandate (de orice fel ) sint consumate in special ca salate de cruditati, rase pe razatoare (pentru persoanele care nu au dantura), fierte in ciorbe, borsuri sau sub forma de legume asortate, legume pane sau in mancaruri cu sos bogat in grasime. Cartofii pot fi consunati sub orice forma; legumele uscate (linte, mazare, fasole)...... Se recomanda sa se manince fructe crude de orice fel; in special cele cu coaja, dulci, bogate in zahar, rase pe razatoare (pentru cei care nu au dantura si nu pot mesteca), mai ales fructe cu simburi, cirese, corcoduse, caise, prune, piersici, zmeura, fragi (se vor consuma la mese si intre mese, pe stomacul gol). Sint contraindicate bauturile calde, ciocolata cu apa, ceaiul veritabil, ceaiul de menta, vinul rosu, sucul de afine, si laptele daca are efect constipant (se va adauga lactoza). Nu se recomanda pentru consum: - cas si urda nesarata, precum si brinza de vaci proaspata - piine alba, prajita - sint contraindicate pireurile de morcovi, sufleul de morcovi cu brinza - pireul de gutui, gutuile coapte, sucurile de afine sau compotul strecurat de afine

Omul sanatos are un scaun pe zi. Constipatia apare cand trec mai multe zile fara scaun. Tratamentul cel mai bun este prevenirea constipatiei, care se realizeaza prin: obisnuinta de a avea scaun la o anumita ora din zi, de preferat dimineata, plimbare pe jos, zilnic 3-4 km., gimnastica si masaj special pentru intarirea musculaturii abdominale, dimineata pe nemincate se bea un pahar cu apa calduta, regim alimentar bogat in fructe, legume, sarac in dulciuri, proteine..............


 Se iau 3 linguri de seminte de in la fiecare masa cu putin ceai. Smochinele si prunele uscate, muiate peste noapte in apa rece au efect laxativ. Se recomanda 1 pahar de apa de fantana, dimineata, pe stomacul gol. Cicoarea are efect laxativ, daca se bea 1 ceasca pe stomacul gol. Se tine o cura cu sucuri de legume si fructe, cu preparat de aloe, 4-6 linguri de tarate de grau in ceai sau lapte, 6 linguri de ceai de obligeana, 3x1 linguri de carbune de tei pe zi, baie vitala de 2 ori pe zi, timp de 25 minute, cataplasma lombo-abdominala cu lut, 3 ore pe zi. Se recomanda dus rece general, baie de soare, cura de aer, gimnastica respiratorie si fizica.
Se prepara urmatoarele retete: Rp. 1 - 20 gr trifoi rosu, 30 gr cicoare, 30 gr galbenele, 30 gr coada soricelului, 20 gr crusin, 20 gr patlagina, 20 gr tintaur. Rp. 2 - 20 gr anason, 10 gr patlagina, 10 gr papalau, 20 gr nalba mare, 20 gr frunze de frasin, 20 gr soc, 20 gr musetel. Rp. 3 - 1 lingurita seminte de in, 1 lingura tarate de grau, 1 lingura hrisca sau seminte de floarea soarelui, 5 linguri de morcov ras, 1 lingura ceapa maruntita, 2 linguri ulei de masline. Se folosesc alternativ, inainte de masa cu 30 minute. Medicamentul optim trebuie sa contina: un anestezic local, care sa combata durerea, un tonifiant al venelor, care sa intareasca peretele si sa elimine sangele, un antiinflamator, care sa reduca inflamatia si sa elimine tensiunea si mancarimea si un lubrifiant, care sa inmoaie scaunul si sa elimine sangerarea si durerea.

Tratament naturist

*Se beau multe lichide, ceaiuri, sucuri, timp de 10 zile.
*La micul dejun se consuma cereale, paine integrala, prune uscate, marmelada.
*Dimineata se face o clisma cu ceai de musetel sau trifoi rosu.
*Se tine o cura cu preparat de aloe, 1 lingurita dimineata.
*6-8 prune uscate inmuiate in apa rece toata noaptea, iar dimineata se incalzesc usor si se mananca inainte de masa.
*4-6 linguri de tarate de grau in ceai sau lapte, zilnic.
*Se consuma fructe proaspete din belsug, precum si legume.
*Se evita painea din faina alba, pastele fainoase, gutuile, alcoolul.
*3x1 lingura de carbune activ (din tei).
*Se beau ceaiuri din urmatoarele plante: 20 gr. trifoi rosu, 30 gr. cicoare, 30 gr. galbenele, 30 gr. coada soricelului, 20 gr. crusin, 20 gr. patlagina, 20 gr. tintaur, sau alta combinatie de plante dupa cum urmeaza: 20 gr. anason, 10 gr. patlagina, 10 gr. papalau, 20 gr. nalba mare, 20 gr. frunze de frasin, 20 gr. soc, 20 gr. musetel. Se ia 1 lingurita din amestecul de plante la 250 ml. de apa clocotita, se infuzeaza timp de 2 minute, se beau 2-3 cani pe zi, alternativ din fiecare reteta, combinat cu tinctura suedeza.
*Se face o baie vitala de 2 ori pe zi timp de 25 de minute.
*Se face o baie de trunchi pe zi, timp de 25 de minute.
*Se aplica de 3 ori pe zi o cataplasma cu lut in zona lombo-abdominala.
*Se face dus rece general al corpului de 2 ori pe saptamana.
*Baie rece a jumatatii inferioare a corpului de 3 ori pe saptamana.
*Baie de soare, una pe zi.
*Cura de aer, combinata cu exercitii fizice.

Autorul articolului :Dan Paunescu  www.terapii-naturiste.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu