Vitamina C este un antioxidant
de excepţie ce contribuie activ la
frânarea proceselor degenerative din organism.
Proprietaţi
-vitamina C este
necesară in formarea colagenului, o proteină care asigură tarie oaselor si
dinţilor, cartilagiilor, muşchilor si
asigură sanatatea vaselor de sange;
-asigură funcţionarea normală a sistemului imunitar,previne
apariţia astmului şi alergiilor;
-previne uzura celulelor,încetinind procesele de îmbătrânire;
-este un fixator de Calciu mai puternic decât vitaminele D;
-scade colesterolul total şi creşte HDL-C (fractiunea buna a
colesterolului);
-previne cataracta, îi opreşte evoluţia şi chiar determină
regresia ei;
-creşte longevitatea şi scade numărul deceselor de orice
cauză;
-ajută la absorbţia fierului
lanivelul intestinului;
-accelerează
vindecarea rănilor;
-previne
transformarea nitraţilor (din ţigari, fum, grăsimi) in substanţe cancerigene;
-măreşte
rezistenţa organismului la efort;
-creşte
performanţele intelectuale şi indicele IQ (alături de vitamina B1);
-asigură integritatea tegumentelor şi mucoaselor;
-stimulează atât imunitatea anti-cancer, cât şi pe cea
antiinfecţioasă;
-contribuie la buna funcţionare a glandelor suprarenale;
-fortifică musculatura şi ţesutul conjunctiv;
-stimulează
eliminarea plumbului din oase;
-combate
sterilitatea masculină;
-grăbeşte
vindecarea hepatitelor acute şi opreşte evoluţia celor cronice spre ciroză sau
cancer hepatic.
Factori care scad nivelul vitaminei C:varsta
inaintata, alcoolismul,malabsorbţia cronică.
Simptomele lipsei
de vitamina C sunt: oboseală, astenie, slabiciune, stare de depresie, lipsa
poftei de mâncare, dureri osoase moderate, ameţeli, piele uscată, edeme,
gingivită, hemoragii.
Deficitul
de vitamina C -
conduce la apariţia scorbutului care este o boala caracterizată prin anemie,
căderea dinţilor si sângerari sub piele. In carenţa de vitamina C, tenul devine
uscat si palid, pierzandu-şi stralucirea si prospeţimea. Excesul de vitamina C
(1000-5000 mg pe zi) se manifestă prin deranjamente stomacale mai ales în cazul
unei sensibilitaţi crescute la aciditate, apariţia de pietre la rinichi,
afectarea sistemului imunitar si apariţia simptomelor de ameţeala si greaţă.
Surse de vitamina C: fructe (portocale, papaya, mere, căpsuni,
grepfruit, pepene), broccoli, ardei gras, roşii, mango, cartofi, varză, spanac,
lamâie, afine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu