Acidul ascorbic (vitamina C)



Vitamina C este un antioxidant de excepţie ce contribuie activ  la frânarea proceselor degenerative  din organism.
Proprietaţi
-vitamina C este necesară in formarea colagenului, o proteină care asigură tarie oaselor si dinţilor, cartilagiilor, muşchilor si  asigură sanatatea vaselor de sange;
-asigură funcţionarea normală a sistemului imunitar,previne apariţia astmului şi alergiilor;
-previne uzura celulelor,încetinind procesele de îmbătrânire;
-este un fixator de Calciu mai puternic decât vitaminele D;
-scade colesterolul total şi creşte HDL-C (fractiunea buna a colesterolului);
-previne cataracta, îi opreşte evoluţia şi chiar determină regresia ei;
-creşte longevitatea şi scade numărul deceselor de orice cauză;
-ajută la  absorbţia fierului lanivelul intestinului;
-accelerează vindecarea rănilor;
-previne transformarea nitraţilor (din ţigari, fum, grăsimi) in substanţe cancerigene;
-măreşte rezistenţa organismului la efort;
-creşte performanţele intelectuale şi indicele IQ (alături de vitamina B1);
-asigură integritatea tegumentelor şi mucoaselor;
-stimulează atât imunitatea anti-cancer, cât şi pe cea antiinfecţioasă;
-contribuie la buna funcţionare a glandelor suprarenale;
-fortifică musculatura şi ţesutul conjunctiv;
-stimulează eliminarea plumbului din oase;
-combate sterilitatea masculină;
-grăbeşte vindecarea hepatitelor acute şi opreşte evoluţia celor cronice spre ciroză sau cancer hepatic.
Factori care scad nivelul vitaminei C:varsta inaintata, alcoolismul,malabsorbţia cronică.
Simptomele lipsei de vitamina C sunt: oboseală, astenie, slabiciune, stare de depresie, lipsa poftei de mâncare, dureri osoase moderate, ameţeli, piele uscată, edeme, gingivită, hemoragii.
Deficitul de vitamina C - conduce la apariţia scorbutului care este o boala caracterizată prin anemie, căderea dinţilor si sângerari sub piele. In carenţa de vitamina C, tenul devine uscat si palid, pierzandu-şi stralucirea si prospeţimea. Excesul de vitamina C (1000-5000 mg pe zi) se manifestă prin deranjamente stomacale mai ales în cazul unei sensibilitaţi crescute la aciditate, apariţia de pietre la rinichi, afectarea sistemului imunitar si apariţia simptomelor de ameţeala si greaţă.
Surse de vitamina C: fructe (portocale, papaya, mere, căpsuni, grepfruit, pepene), broccoli, ardei gras, roşii, mango, cartofi, varză, spanac, lamâie, afine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu