Vă prezint
in continuare o listă cu câtorva substanţe toxice pe care le consumam zilnic,
fără să conştientizăm pericolul la care ne supunem , preluându-le din alimente,
apă,aer, produse cosmetice, pastă de dinţi, deodorante şi alte produse. Lista
nu conţine decât câteva dintre substanţele chimice extrem de toxice care se
produc în prezent si pe care le preluam din mediu,din produsele pe care le
folosim zilnic şi din hrana pe care o consumăm.Dacă eşti tot timpul obosit,dacă
te trezeşti mai oboist decât te-ai culcat,dacă ai stări de nervozitate,dacă
eşti trist fara motiv,dacă răceşti uşor,dacă manifeşti diverse reacţii alergice,trebuie neapărat să citeşti acest articol.Dacă eşti
perfect sănătos, te trezeşti in fiecare dimineaţă fericit, te felicit!!inseamna
că deja ştii să te fereşti şi aplici toate astea,deci nu e pentru tine.
Aluminiu (clorhidraţi
etc.)
Se regăseşte în: deodorante, conserve alimentare, industrie,
ustensile de bucătărie etc.
Proprietăţi:
suspectat de a provoca leziuni cerebrale şi la nivelul sistemului nervos,
suspectat în boala Alzheimer şi alte sindroame cerebrale şi neurologice. Poate
afecta buna funcţionare a sistemului endocrin, în special a hipofizei.
Aspartam (
indulcitor artificial )
Se regăseşte în: băuturi dietetice (carbogazoase etc.),
bomboane şi deserturi îndulcite, numeroase produse alimentare preambalate şi
altele.
Proprietăţi:recunoscute
ca excitanţi toxici (toxice la nivel neurologic), afectând sistemul cerebral,
nervos şi endocrin
Benzil
Se regăseşte în: produse cosmetice, ojă, şampoane, produse
de duş şi baie.
Proprietăţi:
suspectat de a fi cancerigen – afectează funcţionarea sistemului endocrin – şi
de a produce malformaţii congenitale.
BHA/BHT
(hidroxianizol butilat) este un conservant
Se regăseşte în: pâine de orice fel, cereale uscate,
prafuri pentru prăjituri, pizza congelată, carne de porc, cartofi pai,
sortimente de ulei comestibil, biscuiţi, budinci, gogoşi preparate, deserturi
pe bază de gelatină.
Proprietăţi:
suspectat de a fi cancerigen. Afectează ţesutul hepatic şi pancreatic.
Este interzis în numeroase ţări.
Cafeină (cofeină) este
un stimulent
Se regăseşte în: băuturi cola şi alte băuturi răcoritoare;
în formă naturală în cacao, sortimente de cafea şi de ceai.
Proprietăţi:suspectată că provocă malformaţii congenitale.
Afectează sistemul endocrin şi nervos. Stimulează excesiv tractul
gastrointestinal.
Caramel este
colorant
Se regăseşte în: băuturi cola şi alte băuturi răcoritoare,
pâine, budinci, pizza congelată, bomboane, snacks etc.
Proprietăţi:suspectat de a fi cancerigen, provoacă
malformaţii congenitale.
Gelcarin este un
agent de îngroşare
Se regăseşte în: brânză de vaci, îngheţată, smântână,
budincă, formule nutritive pentru nou-născuţi.
Proprietăţi:suspectat
în stări ulceroase la nivelul tractului gastrointestinal. Afectează coagularea
sângelui şi dispersia corectă a substanţelor nutritive.
Clor
Se regăseşte în: apa de la robinet, duş şi piscină, în
produsele pentru spălarea şi îngrijirea rufelor, agenţi de curăţare, procesul
de prelucrare a produselor alimentare, sistemul de canalizare etc.
Proprietăţi:
antibacterian şi antiparazitar. Contribuie la apariţia unor afecţiuni ca astm,
alergii, anemie, bronşită, colaps circulator, confuzie, delir, diabet, ameţeli,
iritaţii ale ochilor, cavităţii bucale, nasului, gâtului, plămânilor, pielii şi
stomacului; afecţiuni cardiace, hipertensiune şi greţuri. Posibil cancerigen.
DEA (Di-etanol amină)
MEA (Mono-etanol amină) Sunt agenţi spumanţi
TEA (Tri-etanol amină)
Se regăseşte în: spumante
de baie, şampoane, săpun, produse pentru curăţarea şi spălarea tenului.
Proprietăţi: suspectat
de a fi cancerigen. Poate forma legături cu nitraţi şi nitriţi pentru a
forma nitrosamine (dezvoltă tumorile).
EDTA (acid tetra-acetic de
amino-etilenă) este conservant
Se regăseşte în: dizolvanţi şi produse spumante de
igienă personală care formează spumă (spumant de baie, gel de duş, şampon,
săpun şi produse de curăţare a tenului).
Proprietăţi: provoaca
disfunctii hormonale. Suspectat de a provoca cel puţin două forme de cancer:
cancer renal şi cancer hepatic. Recunoscut drept cauză a unor afecţiuni renale,
intestinale şi dermatologice. Provoacă crampe şi tulburări similare.
Gumă (arabică, karaya, de
xantină, celuloză, indiană,
tragacanth etc.) este agent de îngroşare
Se regăseşte în:
îngheţată, băuturi cola, bomboane, gumă de mestecat, bere, sosuri pentru
salate, alcool izopropilic.
Proprietăţi: este
asociat cu alergii şi tulburări intestinale. Afectează utilizarea corectă a substanţelor
nutritive de către organism.
Alcool izopropilic
Se regăseşte în: produse de clătire a părului după vopsire, produse de gomaj corporal,
loţiuni pentru mâini, parfumuri şi numeroase alte produse cosmetice. Este o
substanţă derivată din petrol, fiind folosit ca anticongelant şi solvent în
şerlac.
Proprietăţi: dizolvant şi denaturant (denaturantul este o substanţă
otrăvitoare care modifică proprietăţile naturale ale unei substanţe). Inhalarea
sau ingestia de vapori poate provoca cefalee, puseu febril, ameţeli, depresii,
greţuri, vărsături, narcoză şi comă.
Acid lactic conservant.
Se regăseşte în: industria tipografică, vopsele, pizza congelată, gelatină, brânzeturi,
deserturi congelate, măsline, bere, băuturi carbogazoase.
Proprietăţi: provoacă
acidoză şi inflamaţii.
Dextrină de malţ intensificator
de miros şi gust
Se regăseşte în: rumeguş, numeroase deserturi şi băuturi
răcoritoare, produse alimentare procesate, îngheţată.
Proprietăţi: Suspectat a fi cancerigen.
Ulei mineral
Se regăseşte în: ingredient din petrol utilizat în mod frecvent.
„Baby Oil” este 100% ulei mineral.
Proprietăţi: distruge bariera imunitară naturală a pielii,
inhibându-i capacitatea de a respira şi de a absorbi substanţele necesare
hidratării şi hrănirii corecte. Afectează capacitatea pielii de a elimina
toxine, favorizează acneea şi alte tulburări. Poate provoca îmbătrânire
prematură.
Amidon alimentar modificat agent de îngroşare şi umplere.
Se regăseşte în: fasole preparată, preparate alimentare
conservate de consistenţă cremoasă, sfeclă (prelucrată), nuci prăjite fără
grăsime, ravioli, pulberi pentru prepararea băuturilor, pizza congelată,
umpluturi de plăcintă, produse alimentare pentru nou-născuţi, praf de copt,
peşte congelat (preambalat), supe la plic, sosuri de friptură.
Proprietăţi:Suspectat de a provoca leziuni pulmonare. Provoacă
iritaţii ale tractului gastrointestinal, vărsături. Posibilă cauză de producere
a crampelor şi spasmelor.
Monogliceride şi digliceride agent de legare şi înmuiere
Se regăsesc în: produse de patiserie, unt, nuci şi alune
prăjite fără grăsime, prăjituri, fursecuri, anumite produse alimentare
prelucrate.
Proprietăţi:Suspectat de a fi cancerigen, posibilă cauză a
malformaţiilor genetice sau congenitale.
MSG (monoglutamat de sodiu)
Se regăseşte în: numeroase preparate alimentare cu specific
chinezesc, alimente la conservă şi procesate, pizza congelată, bere, sosuri
pentru salate, carne conservată, sosuri de roşii, supe, gelatine, bulion, sos
de soia etc. Poate fi disimulat sub alte denumiri, ca de pildă glutamat, acid
glutamic, drojdie de autoliză, proteine hidrolizate, arome naturale, caseinat,
condimente, gelcarin (muşchi irlandez), dextrină de malţ, extract din drojdie
de bere.
Proprietăţi: intensificator aromatic obişnuit.Neurotoxină care afectează sistemul nervos şi endocrin. Spasme, cefalee
(inclusiv migrene), transpiraţie, dureri toracice, diaree. Poate fi asociat cu
predispoziţii genetice, leziuni cerebrale, afecţiuni cardiace, tumori, boala
Alzheimer şi Parkinson, crize astmatice, maladii ca ALS (scleroză laterală
amiotropică), ADD (deficit de atenţie), ADHD (tulburare hiperactivă a
deficitului de atenţie), afecţiuni ale tractului gastrointestinal.
Nitriţi, nitraţi (de sodiu)
Se regăsesc
în: preparate din carne, pizza congelată, preparate pentru
nou-născuţi etc.
Proprietăţi:Cancerigeni recunoscuţi. Extrem de toxici. Supradozele provoacă decesul. Se
leagă pentru a forma nitrosamine, în special în prezenţa alcoolului.
PEG (Polietilen glicol)
Se regăseşte în: pastă de dinţi, produse pentru duş şi baie.
Utilizat pentru producerea substanţelor degresante şi de curăţire (cuptor,
maşini etc.).
Proprietăţi: agent de îngroşare. Afectează funcţionarea
sistemului endocrin; are efect estrogenic; suspectat de a fi cancerigen.
Propilen glicol surfactant şi agent de umectare.
Se regăseşte în: anticongelante, fond de ten, loţiuni,
deodorante, apă de gură, pastă de dinţi, produse pentru îngrijirea părului
(şampoane etc.), cremă de ras etc. Utilizat în industria alimentară pentru
procesare. Utilizat ca solvent.
Proprietăţi:Iritant
cutanat, provoacă inflamaţii şi posibil afecţiuni dermatologice. Poate provoca
tulburări şi anomalii la nivelul rinichilor, ficatului, creierului şi
pancreasului. Utilizat pentru a descompune proteinele şi structurile celulare.
Propilgalat
Se regăseşte în: gumă, murături, uleiuri şi amestecuri,
preparate alimentare şi din carne procesate.
Proprietăţi: conservant. Suspectat de a provoca leziuni hepatice
şi pancreatice. Asociere posibilă cu
defectele din naştere.
Colorant de înroşire
Se regăseşte în: fistic roşu, preparate din carne (hot dog
etc.), gelatină, gumă, cereale, produse de panificaţie, bomboane şi dropsuri,
băuturi carbogazoase de culoare roşie.
Proprietăţi:Suspectat de a fi cancerigen, fiind posibil asociat
cu defectele din naştere. Leziuni hepatice şi renale. Neurotoxină.
Zaharină
Se regăseşte în: numeroase deserturi, băuturi şi produse
alimentare preambalate.
Proprietăţi: îndulcitor artificial. Suspectat de a provoca
anumite forme de cancer (de colecist etc.) şi posibil factor de stimulare a
formaţiunilor tumorale. Poate afecta ritmul cardiac, starea tractului
gastrointestinal şi poate provoca iritaţii cutanate.
Eritorbat de sodiu
Se regăseşte în: preparate din carne, produse de panificaţie,
numeroase sortimente de băuturi şi altele.
Proprietăţi: conservant. Interzis în multe ţări. Suspectat de a
provoca defecte la naştere şi afecţiuni genetice. Extrem de toxic.
Lauret de sodiu şi/sau Lauril sulfat (SLES/SLS)
Se regăsesc în: apă de gură, şampoane, spumant de baie, cremă /
gel de bărbierit, pastă de dinţi, gel de duş, detergenţi, soluţii pentru spălarea
maşinilor, degresanţi de motor, soluţii de curăţat pardoseala, produse
cosmetice.
Proprietăţi: se
crede că ar conţine nitrosamine şi dioxan, ambele considerate a fi cancerigene.
Printre efectele suspectate se numără afecţiuni hepatice, renale, pulmonare şi
pancreatice. Poate afecta utilizarea calciului, provocând degradarea danturii,
a oaselor şi a ţesutului conjunctiv. Poate afecta funcţionarea sistemului
nervos şi cerebral. SuspectSuspectat de a provoca leziuni oculare, căderea
părului, cataractă şi miopie, insuficienţă respiratorie, iritaţii cutanate /
afecţiuni dermatologice şi deces.
Fluorură de sodiu
Se regăseşte în: pastele de dinţi.
Proprietăţi: cancerigen recunoscut. Afectează funcţionarea
cerebrală şi neurologică.
Epuizează ţesutul renal.
Talc
Se regăseşte în: deodorante, produse pentru bărbierit şi
îngrijirea tenului.
Proprietăţi: cancerigen recunoscut care produce cancer ovarian
la mamifere.
Substanţe de aromatizare sintetice (artificiale)
Se regăsesc în: preparate alimentare ambalate, apă de gură,
deodorante, produse cosmetice, parfumuri etc.
Proprietăţi: în majoritatea lor, sunt neurotoxine care afectează
creierul, sistemul nervos şi funcţiile endocrine; multe sunt suspectate a fi
cancerigene.
Tanin (Acid tanic)
Se regăseşte în: sortimente de ceai, cafea, bere, vin, băuturi
carbogazoase, numeroase aromatizante artificiale etc.
Proprietăţi: aromatizant. Suspectat de a provoca iritaţii ale
ficatului, pancreasului şi tractului gastrointestinal. Produs natural, prezent
în natură în doze mici şi tamponat.
Toluen
Se regăseşte în: ojă, produse de îngrijire pentru femei, ca şi
în unele produse cosmetice.
Proprietăţi:
suspectat de a fi cancerigen, afectează funcţionarea sistemului endocrin.
Cercetările indică posibile defecte din naştere ca efect secundar. Poate afecta
funcţiile cerebrală şi nervoasă.
Concluzii
Multe dintre substanţele toxice enumerate anterior au fost
detectate în reţelele de alimentare cu apă municipale, atât în cele subterane,
cât şi în cele de suprafaţă, inclusiv în reţelele de alimentare ale marilor
oraşe. Majoritatea acestor substanţe toxice şi poluante provin din procesele de
producţie, solvenţi industriali, deşeuri din industria de armament, pesticide,
erbicide, fumigene pentru cereale şi produse de prelucrare provenind din
industria petrochimică (benzină, solvenţi, uleiuri, detergenţi) care sunt
deversate în sol. Navigaţia este o altă sursă de contaminare a surselor de
alimentare cu apă. Rapoartele indică faptul că peste 125 de ingrediente
folosite în industria cosmetică şi sute de multe altele – care se regăsesc în
mod obişnuit în ţigări, produse alimentare, loţiuni, unguente, vitamine sintetice
şi multe alte substanţe utilizate sau ingerate zilnic – sunt substanţe
cancerigene. Alte sute de substanţe se acumulează în ficat, creier, rinichi,
pancreas, intestine şi ţesutul cardiac, obstrucţionând respiraţia celulară
corectă şi provocând inflamaţii şi leziuni la nivelul acestor ţesuturi. Multe
substanţe contaminante oxidează şi pătrund în atmosferă, provocând astfel
afecţiuni hepatice şi pulmonare şi diverse forme de cancer. Multe altele stabilesc legături pentru a forma
substanţe radicale, cum sunt nitrosaminele, care accelerează formarea şi
dezvoltarea tumorilor. Un număr important de asemenea pesticide, erbicide,
fungicide, produse petrochimice şi aşa mai departe scindează hormonii. Ele
inhibă sau stimulează producerea hormonilor sau a steroizilor, de tipul
estrogen şi testosteron. Concentraţiile de benzen din atmosferă, apă şi hrană
au crescut vertiginos în ultimul timp. Benzenul este un cancerigen
cunoscut, el fiind utilizat în solvenţi şi aditivi alimentari şi este emanat de
rafinăriile de petrol, benzinării, unităţi de fabricare a cauciucului
(anvelope) şi de mijloacele de transport pe motorină.O cantitate pur şi simplu astronomică de substanţe
cancerigene este eliberată în aerul pe care îl respirăm şi în apă de fumul de
ţigară, gazele de eşapament, în special cele de motorină, produsele pentru
îngrijire personală, de aeroporturi, autostrăzi, căi ferate, metrouri,
majoritatea activităţilor industriale, navigaţie, combinate petrochimice şi aşa
mai departe. Radiaţia este o altă sursă responsabilă de producerea cancerului.
Radiaţiile nocive sunt întâlnite mai ales în cabinetele stomatologice şi în
spitale (prin investigaţie radiologică, metode de medicină nucleară şi alte
proceduri), în vecinătatea cablurilor de înaltă tensiune, televizoarelor,
cuptoarele cu microunde, monitoarele de calculator cu emisii de radiaţii
catodice şi majoritatea echipamentelor medicale de diagnosticare – inclusiv
tomograf, ecograf, mamograf şi echipament radiologic. Cancerul a atins
proporţii epidemice, trăim în prezent într-o lume a excitoxinelor, cunoscute şi
sub denumirea de „neurotoxine”, care afectează relaţiile noastre cu mediul
înconjurător şi cu semenii noştri. Practic, ne-am creat singuri această lume
populată de agenţi care declanşează cancerul – trăim în mijlocul acestor agenţi
şi în preajma lor, îi bem, îi mâncăm, îi injectăm şi îi aplicăm pe piele în mod
constant. Căminele noastre sunt pline până la refuz de formaldehidă şi alte
substanţe cu potenţial cancerigen şi toxic pe care le emană mochetele,
mobilierul laminat, placajul, cleiul, perdelele, îmbrăcămintea
sintetică etc. Percloretilenul sau „perc” – substanţă chimică utilizată în
curăţătoriile chimice – este extrem de
toxic. Pentru a scăpa de scurgerile de la o astfel de curăţătorie, poate fi
necesară demolarea clădirii, apoi îndepărtarea mizeriei de sub ea. Masele plastice sunt un alt furnizor de substanţe toxice şi
cancerigene potenţiale. Vinilul (ftalaţi) este folosit în ţevile din PVC,
jucării, obiecte pentru stimularea creşterii dinţilor (pentru copii),
recipiente pentru copii şi materiale de construcţie. Nu cumpăraţi niciodată apă
distilată ambalată în containere din plastic. Deoarece apa distilată este
lipsită de orice substanţe, ea creează difuziune, atrăgând alte substanţe (ca
minerale şi chimicale) în componenţa ei.Rasa umană este cufundată în ignoranţă şi continuă să îşi
distrugă căminul. Nici o altă specie nu face acest lucru. Industria grea şi cea
constructoare de automobile se numără printre cele mai nocive şi mai mari surse
de poluare. Multe uzine care deversează zilnic în atmosferă milioane de
particule toxice refuză să instaleze filtre de control pentru nivelul de
poluare din cauza costurilor extrem de ridicate. Deşi mulţi cercetători oneşti
întreprind studii de cercetare în acest sens, informaţiile lor par să fie
suprimate sau îngropate de interesele unei societăţi întemeiate pe profit
mercantil. Numai că viaţa nu poartă o etichetă de preţ. Fiecare dintre noi are
obligaţia să se angreneze în procesul de asanare a lumii în care trăim.
Scăpaţi de chimicale toxice pe cât este posibil!!!!!
Sursa de informare
Robert Morse,Să trăim sănătos fără toxine,Ed.Paralela 45.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu