Pentru a inţelege ce sunt antioxidanţii,să vorbim puţin
despre pro-oxidanţi sau radicalii liberi. Caracteristic pentru noi, fiinţele
vii, este faptul ca suntem producatori de mici cantitaţi de radicali liberi pe
parcursul vieţii noastre.Expunerea la soare, la anumiti poluanţi industriali,utilizarea produselor chimice pentru igiena personală şi a locuinţei,aporturi dezechilibrate de
nutrienţi creează cadrul pentru o afectare nedorită produsă de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt periculoşi. Ei pot face ca ţesturile
noastre sa devina rigide, iar functionarea lor sa fie limitată.Corpurile noastre încep să scârţâie si înţepenesc. În mare cam
aceasta e îmbatrânirea.Această afectare necontrolată, produsa prin radicalii
liberi, face, de asemenea, parte din procesul care deterină apariţia cataractelor,
rigidizarea arterelor,cancere, emfizem,
artrita si multe alte boli. Cum se protejeaja
plantele de radicalii liberi?Ele
preiau energia de la soare si o transforma în viaţă prin procesul fotosintezei. În cadrul acestui proces, energia solara este mai întâi transformata în glucide
simple, iar apoi în hidraţi de carbon mai complecşi, grăsimi si proteine. Acest
proces complex are loc printr-o activitate puternică în interiorul
plantei si totul se desfăsoară prin schimbul de electroni dintre molecule.Plantele îşi ridică un scut împrejurul reacţiilor potential periculoase, care absoarbe aceste
substanţe puternic reactive. Scutul acesta este alcatuit din antioxidanţi care interceptează
si evacuează electronii, care ar putea altfel sa se abată de la drumul lor
normal. Culorile fructelor si legumelor provin de
la această mare varietate de compuşi chimici numiti antioxidanti. Aceste substanţe
chimice se găsesc aproape exclusiv in plante. În alimentele de origine animală sunt prezente doar în masura în care animalele le consumă şi le depozitează în
mici cantitati în ţesuturile lor.Plantele fac scuturile din
antioxidanti si, în acelasi timp, îi fac sa apara incredibil de frumosi cu
culori minunate,apetisante.Noi fiinte vii, la rândul nostru, când le mâncăm,împrumutam scuturile lor de antioxidanti pentru propria noastra sanatate.Antioxidanţii din plante lucrează în corpurile noastre în acelasi fel în care
lucreaza în plante. Radicalii
liberi se produc atunci cand au loc procese de combustie cum ar fi:fumatul,radiatii,prajirea
sau frigerea alimentelor,inhalarea gazelor de esapament,consum de medicamente si
diverse procese metabolice care au loc in organism.Oxigenul este sursa vieţii
pentru toate organismele vii si pentru plante.In reactiile biochimice
normale,oxidarea determina inflamaţii,lezari ale arterelor,cancer si
imbătrânire. Radicalii liberi atacă celulele sanătoase, lezând ţesuturile
si organele.În decursul unei singure zile, fiecare celulă e bombardatã de 10.000
de ori de radicali liberi.Aceştia pot produce leziuni ale membranelor, leziuni
celulare şi tisulare.Savanţii au descoperit că radicalii liberi nu numai că
produc o serie de boli, dar accelerează şi procesele de îmbătrânire. Radicalii
liberi neanihilaţi, determină o mulţime de boli, incluzând cancerul, unele
afecţiuni pulmonare şi degenerative, boli cardio-vasculare, reumatice, unele boli
auto-imune, funcţionarea defectuoasă a sistemului nervos şi imunitar, afectarea
vederii,afectiuni ale pancreasului, calviţia androgenetică Cele mai sensibile
organe la acţiunea radicalilor liberi sunt cristalinul, pancreasul, celulele
nervoase şi vasele de sânge Până la o anumită vârstă, organismul se opune
acestor duşmani prin propriile mecanisme antioxidante, însă, o dată cu
înaintarea în vârstă, capacitatea organismului de a face faţă stresului oxidativ
scade.Daca reuşim să aducem in organism prin aport alimentar o cantitate
suficientă de antioxidanţi,vom avea parte de sănătate,vigoare si tinereţe pe
termen lung.Deci antioxidanţii protejeajă organismul de agresorii interni si
externi,de asemenea il protejează impotriva diverselor boli si incetinesc procesul
de imbătrânire.Cine cunoaşte adevărul despre antioxidanţi si aduce zilnic,prin
aport alimentar o cantitate suficienta de antioxidanti,stie sa se protejeze de
boli si va beneficia de o bună forma fizica si intelectuala,pe termen lung.Dacă
predomină efectele radicalilor liberi,vorbim de
pro-oxidanre, îmbătrânire, boală, sau moarte.Reciproc, dacă predomină
efectele şi cantitatea de antioxidanţi, vorbim despre sănătate, vigoare şi
tinereţe.Puterea antioxidantă a alimentelor,poate fi măsurată pe baza unei
scale intocmita de Tufts University, numită Scala ORAC (capacitatea de
absorbtie a radicalului oxigen).Fiecare aliment poate fi caracterizat,
printr-un numar de unitaţi ORAC. Cu cât un aliment are o valoare antioxidanta
mai mare,cu atat va avea o capacitate mai mare să lupte cu oxidantii sau
radicalii liberi.Toate alimentele de origine vegetală conţin antioxidanţi,
alimentele de origine animală nu conţin antioxidanţi cu excepţia unor crustacei
marini si a cărnii de somon. Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai
sănătoase alimente, de care trebuie să ţină cont în stabilirea regimului
alimentar orice persoana care suferă de anumite afecţiuni,dar şi de cei
sănatoşi care sunt preocupaţi de prevenirea bolilor şi mentinerea tinereţii
organismului pe termen lung, o voi posta intr-un articol separat.
Analizând scala
ORAC,constăm că:
-in fruntea
listei se situează condimentele (pudra de cuişoare,scorţişoara,roşcove);
-tărâtele din
cereale furnizează un nivel antioxidant ridica;
-nici un aliment
de origine animală nu figurează in această scală.
Pentru a asigura
o protecţie minimă a organismului împotriva acţiunii radicalilor liberi,trebuie
sa aducem zilnic prin aport alimentar,un minim de 5000 de unitaţi antioxidante.Dacă
dorim sa amânam cât mai mult procesul de îmbătrânire,să fim tineri şi să ne
menţinem sănătatea pâna la vârste înaintate,trebuie să avem un nivel
antioxidant cât mai inalt,dar să evităm factorii pro-oxidanţi.Deci secretul
tinereţii fară batrâneţe şi a vieţii fară suferinţă şi boală este la indemâna
ta!!!
Iată care sunt factorii pro-oxidanţi sau generatorii de
radicali liberi, de care trebuie să ne ferim:fumatul, stresul, aerul poluat,
gaze de eşapament, radiaţiile ionizante (Razele Ultra Violete,Radioterapia şi
Radiografiile), ionii pozitivi generaţi de ecranul PC-ului sau al TV-ului, alcoolul,
modurile greşite de preparare termică a alimentelor (prăjelile, fripturile,
grătarul), consumul de alimente râncede sau alterate, al dulciurilor
concentrate, uleiurile vegetale rafinate, unele margarine, expunerile prelungite
la soare,bronzarea artificială, sursele de oxigen atomic (hipocloriţii,
permanganaţii, cloraţii, percloraţii, sarea iodată), conservanţii alimentari
(nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii, sulfiţii, fosfaţii,fosfiţii, etc),ciuperci
(fungi), bacterii şi virusuri sunt incriminate ca generatoare de radicali
liberi, medicamentele citostatice, depăşirea greutăţii corporale, unele ”E”-uri
alimentare, unele metale grele(Al, Pb, Cd, U), telefonul mobil, cuptoarele cu microunde,PC-urile
cu procesoare puternice sau ”dual core” etc.
Principalii antioxidanti naturali pe care îi putem
aduce in organism prin aport alimentar sunt:
Carotenoizii - sunt in numar de sute,sunt pigmenţii de culoare
roşie, galbenă sau portocalie,care se găsesc în special în fructele şi legumele
de aceeaşi culoare. Cei mai importanţi carotenoizi sunt licopenele,
alfa-carotenul, beta-carotenul şi luteina.
Alţi antioxidanţi pot fi incolori si acestia cuprind
substante chimice cum este acidul
ascorbic (vitamina C) si vitamina E.
Organismul uman sănătos sintetizează, în condiţii de stres
oxidativ, cantităţi mari de substanţe active antioxidante endogene.Această biosinteză poate să scadă foarte mult în condiţii de stres psihologic,
în unele afecţiuni, atunci când imunitatea este scăzută sau în cazul unui stres
oxidativ de lungă durată,situaţie in care trebuie aduşi antioxidanţi din afara organismului prin alimentaţie,avand o acţiune benefică asupra sănătaţii.
Principalii antioxidanti produsi de catre organism sunt:
-acidul uric;
-albuminele,
-bilirubina;
-L-acetil carnitina;
-diferite enzime(catalaza,glutation peroxidaza,etc)
Antioxidantii, atât cei endogeni, cât şi cei exogeni, sunt legaţi în serie, ca nişte veritabile roţi dinţate,când este oxidat unul, automat este înlocuit de altul.Valoarea deosebită a antioxidantilor exogeni
(adusi din afara organismului) rezidă tocmai din faptul că au o viteză mai mare de acţiune, sunt
promţi, sinteza lor nu depinde de vârstă, iar mai ales dupa varsta de 35de ani din cauza reducerii sintezei celor endogeni(produsi de organism), corpul depinde foarte mult de aportul acestora.Sinteza tuturor antioxidanţilor endogeni este puternic stimulată de către activitatea fizică susţinută şi drastic diminuată de către sedentarism
Factorii de mediu care au o actiune puternic antioxidanta sunt:
-locuirea in zone montane si impădurite la o altitudine mai mare de 500m,determină o crestere a duratei de viaţa in medie cu 3-8 ani;
- aeroionizarea negativă-funcţionează ca un antioxidant de potenţă medie-puternică, independent de aportul celor exogeni sau de capacitatea de sinteză a celor endogeni
- reducerea drastică a poluării
- apa sărăcită în deuteriu-se găseşte la altitudini de peste 500 m,are efecte beneficepentru sănătate, asemănate de unii cu cele ale coenzimeiQ10( despre beneficiile Coenzimei Q10 voi scrie un articol separat)
Concluzie
- aeroionizarea negativă-funcţionează ca un antioxidant de potenţă medie-puternică, independent de aportul celor exogeni sau de capacitatea de sinteză a celor endogeni
- reducerea drastică a poluării
- apa sărăcită în deuteriu-se găseşte la altitudini de peste 500 m,are efecte beneficepentru sănătate, asemănate de unii cu cele ale coenzimeiQ10( despre beneficiile Coenzimei Q10 voi scrie un articol separat)
Concluzie
Antioxidantii actionează simultan pe doua cai:recunosc radicalii liberi si ai neutralizeaza si apoi refac daca nu e prea tarziu celulele ruginite.Pentru a fi sănătoşi,pentru a intârzia cît mai
mult procesele de îmbătrânire,pentru a vă şterge de pe chip citiva ani( nu
uitaţi că vârsta cronologicâ şi cea biologică nu coincid,totul ţine de
atitudine si alimentaţie ),pentru a avea cât mai multă energie,pentru a avea o
stare psihică cât mai bună,consumaţi zilnic alimente cu un nivel antioxidant
cât mai ridicat şi nu veţi mai şti ce este suferinţa.In articolele viitoare voi
analiza pe rând şi vă voi prezenta cei mai importanţi antioxidanţi şi ce
alimente să consumăm pentru a fi cât mai sănătoşi şi viguroşi.
Surse
bibliografice de informare:
Dr. T. Colin Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China,
Ed. Paperback, 2006
Alimentatie Inteligenta/Emil Radulescu/2003
Max Gerson, O terapie naturala eficienta pentru tratarea
cancerului si a altor boli grave,Ed. For You,Bucuresti,2005
Ernest Gunther,Hrana Vie,o speranta pentru fiecare ,
Ed.Adevar Divin,2011
Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed.
Paralela 45, 2009
Dr.Calin Marginean, Antioxidanţii,
Prezentari medicale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu