In articolul despre colesterol,am prezentat riscurile la
care ne supunem atunci cand prin dieta,introducem in organism alimente cu
continut mare de colesterol.Vom vedea in continuare ca in organismul nostru
exista substante mult mai periculoase( decat colesterolul) pentru sanatatea
noastra, substante care ne infunda vasele de sange cu risc major de ateroscleroza.
Homocisteina este
o substanta de 9-11 ori mai periculoasa decat colesterolul, care nu exista in
nici un produs de origine animala sau vegetala, dar se produce in corpul nostru
din cauza deficitului de vitamine B6,B9,B12 ( lipsa de cereale integrale si
consumul de paine alba ). Alti factori cresc cantitatea de homocisteina din
sange sunt: cafeaua,fumatul,alcoolismul cronic,obezitatea,anticonceptionalele
orale,stimularea hormonala steroidiana pentru cresterea musculara, sedentarism.
Efectele homocisteinei:
- pro-coagulare-determina formarea de cheaguri in inima si in arterelor cu risc de infundare;
- creste nivelul radicalilor liberi – deci factor pro-oxidant( imbatranire);
- impiedica actiunea vitamineiC care are rolul de a repara daunele produse asupra vaselor de sange si intarzie astfel refacerea acestora dupa o agresiune;
- creste riscul de osteoporoza.
Aportul di surse
vegetale a vitaminelor B6,B9,B12,da o protectie excelenta impotriva efectelor
homocisteinei.Au existat cazuri de persoane care la varste tinere, 17-20 ani, au facut infarct
chiar daca aveau valori normale ale colesterolului.Homocisteina,este cea care le-a infundat vasele de sange.In tara noastra
nu stiu sa existe laboratoare care sa masoare nivelul de homocisteina din
sange,dar in alte tari exista.
Acidul Miristic este al doilea mare infundator de vase, este de
2-4 ori mai periculos dacat colesterolul.Acidul miristic se gaseste in toate
produsele lactate ( in cantitati mai mici in lapte si iaurt ),nuca de
cocos,ulei de palmier,slanina,untura,margarine,avocado.Ultimele studii
evidentiaza ca acidul miristic ar fi cel mai puternic factor de crestere a
colesterolului din sange..
LDL-C mai mare de 100mg%( vezi articolul despre
colesterol)Este de 1,5-2
ori mai periculos decat colesterolul.Creste la un raport alimentar al
colesterolului de peste 250-300mg/zi si in sedentarism.Persoanele care consuma cantitati mari de alimente de origine animala, au valori mari ale LDL-C( fiind un
marker al aportului crescut de colesterol, prin aport alimentar).
HDL-C mai mic de 35-40mg% ( la valori mai mici exista riscul
infundarii vaselor de sange).HDL-C la valori mai mici de 40 mg%,Persoanele cu valori mici aleHDL-C,sunt sedentare (HDL-C este um marker
al sedentarismului ).
Trigliceridele cu valori mai mari de 150mg%
Statusul pro-inflamator se determina printr-o analiza a sangelui numita Proteina C reactiva, prescurtat PCR.Valori mai mari de 3 sunt riscante,dar valori mai mari de 6 sunt periculoase pentru sanatate!!!
Efectele
statusului pro-inflamator
- ateroscleroză(infundarea vaselor)
- reumatism cronic degenerativ
- îmbătrânire (pro-oxidare)
- creşterea frecvenţei tuturor bolilor alergice
- creşterea frecvenţei tuturor bolilor auto-imune : lupus eritematos diseminat, poliartrită reumatoidă, sclerodermie, dermatomiozită, scleroză „în plăci”
- ulcer gastro-duodenal
- scăderea imunitatii , dar şi a celei specifice anti-cancer
- depresii,boli psihice, tendinţe suicidare, diverse dependenţe (alcool, droguri)
- ridarea prematură a pielii
Status pro-inflamator este determinat în organism de către :
- uleiurile omega 6 si prăjirea lor (floarea soarelui, dovleac, porumb, germeni de grâu, seminţe de struguri, soia, rapiţă, palmier, susan etc );
- depasirea greutatii, dar mai ales obezitate
- diabetul zaharat
- sedentarism
- fumat, alcool, cafea
- dulciuri concentrate
- lipsa fructelor şi a legumelor din alimentaţie
- preponderenţa in consumul alimentelor de origine animală
- alimentele care induc aciditate în organism : cele de origine animală, fermentatele, alteratele, dulciurile concentrate, murăturile, oţet, alcool etilic, fructe nematurate.
Important!!! Daca
o persoana are status pro-inflamator si colesterolul mai mare de 160,acel colesterol se va depune
pe vase si le va infunda.Daca nu are status pro-inflamator, desi are
colesterolul 240, si deci are factor anti-inflamator, vasele sale de sange nu
se infunda!!!
Surse
bibliografice de informare:
Dr. T. Colin Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China,
Ed. Paperback, 2006
Alimentatie Inteligenta/Emil Radulescu/2003
Max Gerson, O terapie naturala eficienta pentru tratarea
cancerului si a altor boli grave,Ed. For You,Bucuresti,2005
Ernest Gunther,Hrana Vie,o speranta pentru fiecare ,
Ed.Adevar Divin,2011
Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed.
Paralela 45, 2009
Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed
Anandakali,Sibiu,1999
Chase Ravel, Medicamente
miraculoase, pe care nu le cunoașteți încă, Ed. Elit
Robert Young, Miracolul PH,
Ed. Paralela 45, 2005Dr.Calin Marginean, Colesterolul prieten sau dusman, Prezentari medicale,Piatra-Neamt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu