Vitamina E este un
puternic antioxidant care protejează celulele
organismului
de acţiunea daunatoare a radicalilor liberi. Din componenţa vitaminei E fac parte 8
tocoferoii, toţi avand aceleaşi acţiuni fiziologice. Mai activ si mai eficace este însă alfatocoferolul,
in funcţie de care se si stabileşte necesarul in vitamina E . Vitamina E
intervine favorabil în
reproducere, în asigurarea funcţionarii normale a glandelor sexuale si a celor endocrine.
Surse:ulei de germeni de grâu , ulei de floarea soarelui, migdale, ulei de
măsline, soia, nuci, germenii de grâu, zmeura, salata, ardei, spanac, piersici ,
uleiul de cătină, polen, pătrunjel, aloe vera, mazăre, ridiche neagră,
seminţele de in, bostan şi de floarea soarelui, roşii, alune, arahide.
Proprietaţi
-protejează
organismul de efectele radiaţiilor,smogului;
-grăbeste
vindecarea rănilor,arsurilor;
-stimulează
circulatia capilară;
-antitumoral;
-stimulează
activitatea sistemului nervos central;
-scade
tensiunea arteriala.
Necesar zilnic: 20-30 mg.
Factori
care generează deficit de vitamine E:medicamentele pentru scăderea colesterolului,anticoncepţionalele
orale,pastilele cu fier anorganic,fumatul,sarcina,alăptarea,hepatitele,pancreatitele,etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu