Bioflavonoidele,
denumite şi vitamina P, au proprietăţi asemănătoare vitaminelor, sunt
antioxidante puternice, care reduc riscurile pentru multe afecţiuni. Le regăsim in mari cantităţi in legume, in timp ce la
flori sau fructe sunt responsabile de reflectarea unei culori specifice
fiecăreia. De exemplu, bioflavonoidul citron este cel care determină culoarea
galbenă a lămăii. Aceste combinaţii sunt concentrate in coaja majorităţii
fructelor şi legumelor, iar o cantitate mare se găseşte şi in băuturi precum ceaiul,
cafeaua, vinul sau berea. Intrucăt acestea se găsesc din abundenţă in fructe,
legume sau băuturi, in raţia noastră zilnică putem include circa un gram de
bioflavonoide in formă naturală. Această cantitate este suficientă in cazul
utilizării unei cantităţi suplimentare de vitamina C, de asemenea, cu
proprietăţi antioxidante.
Unde anume se gasesc flavonoidele? Coaja fructelor e cea
care depoziteaza aceste substante, cu rol principal de aparare a gazdei de
agentii agresori: insecte, paraziti, ciuperci sau bacterii. La fel se intampla
si in organismul uman, odata ce flavonoidele sunt asimilate.Bioflavonoidele sunt
substante potentatoare de efect pentru vitamine si minerale,marind efectul
acestora de la 20 pana la 200 de ori.
Surse:coaja de măr şi pară, pieliţa internă a citricelor, fructele care au
culori intense, fructe rosii de padure (zmeura, mure, afine) si legume: rosii,
broccoli, grau incoltit, ardei, salata verde, piper verde Asadar, principalele surse de bioflavonoide sunt fructele si legumele rosii, insa si ceaiul
negru are o actiune vindecatoare miraculoasa pentru persoanele cu afectiuni
circulatorii.
Cele mai
cunoscute bioflavonoide sunt quercetina, rutina, hesperidina, naringina,
baicalina şi picnogenolul.
Proprietati:
-cresc rezistenţa
capilarelor, reglându-le permeabilitatea ;
-se opun formării
de varice şi hemoroizi;
-sunt substante
cu proprietati antisclerotice,antitrombotice,antivirale,anticancerigene;
-sunt esenţiale
pentru protecţia în calea oxidării vitaminei C;
-regeneratoare
hepatice;
-reduc problemele
legate de ciclul menstrual;
-au efect
anti-abortiv;
-bioflavonoidele
din afine sunt eficace în tulburările de vedere (amelioreaza vederea
crepusculară, reducând fenomenele de neacomodare la întuneric);
-se opun degenerărilor
retiniene de origine hipertensivă, diabetică şi miopiei;
-vindecă mai
repede rănile;
-preîntâmpină
ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea.
Factori care scad
absorbtia bioflavonoidelor si determina carenta: fumatul, stresul,
antiinflamatoarele steroidiene şi nesteroidiene, antibioticele, cafeaua.Carenţa
de bioflavonoide este asemănătoare cu carenţa de vitamină C : pierderi de
sânge, fragilitate capilară, hematoame ; constituie un factor predispozant
pentru reumatism
Factorii care cresc
absorbţia bioflavonoidelor : vitamina C, Calciul,Magneziul.
PRECAUŢIE. Formele de bioflavonoid care în mod
natural se intâlnesc în coaja fructelor şi legumelor nu sunt periculoase. Dacă
doriţi să consumaţi cantităţi suplimentare, care se comercializează prin
intermediul farmaciilor, trebuie să consultaţi medicul. Cel mai bine
este să consumaţi bioflavonoidele in forma lor naturală, nu sub
formă de suplimente produse industrial.
Surse de informare
Dr.Calin Marginean,Antioxidantii,Prezentari medicale;
http://suntsanatos.ro/alimentatie-si-nutritie/bioflavonoide-din-fructe-legume-si-plante.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu