Este
un antioxidant pe care il produce organismul,dar poate fi adus şi din afară,prin
aport alimentar sau suplimente nutritive.Exerciţiul fizic,vitamina E şi
Seleniul,stimulează organismul să produca coenzima Q10.
-coenzima Q10
provenita din alimente se absoarbe la nivelul intestinului subtire;
-se
absoarbe doar in mediu lipidic(gras);
-coenzima Q10 din
alimente se poate distruge prin prajire,fiind mai rezistenta la prepararea prin
fierbere sub 110 grade celsius;
-coenzima Q10
produsa de organism,prezinta riscul unor scaderi,in cazul in care ficatul nu
functioneaza bine, in lipsa unor vitamine sau in urma administrarii anumitor
medicamente;
Functiile
coenzimei Q10
-asigură peste
90% din energia ce se formează in organism;
-intareste sistemul
imunitar,stimuland productia de anticorpi;
-este implicata
in functionarea muschiului cardiac(atenueaza aritmiile,asigura buna functionare
a valvelor);
-este implicata
in metabolismul celular,furnizand energie la nivel celular,organic si la
nivelul intregului organism;
-sprijina buna functionare
a organelor genitale la barbati,imbunatatind functiile erectile;
-reduce riscul
gingivitelor,paradentozelor;
-are proprietaţi
antitumorale,fiind un
antioxidant,este util in lupta impotriva cancerului( in chemioterapie reduce
efectele adverse ale medicatiei);
-dupa 2 luni de
administrare,scade tensiunea arteriala;
-reduce nivelul
glicemiei;
-sprijina
functionarea sistemului muscular;
-previne aparitia
ridurilor prin efectul antioxidant si asigura o buna permeabilitate in cazul
preparatelor cosmetice alaturi de acizii grasi,aloe vera sau vitaminele A,E.
-îmbunătăţeşte
funcţia cerebrală şi creşte capacitatea de memorizare;
-scade depozitele
de grăsime;
-măreşte
rezistenţa musculară la efort;
-grăbeşte
vindecarea plăgilor, menţine supleţea, elasticitatea şi tinereţea tegumentelor;
-capabilă să
vindece ulcerul gastroduodenal;
-ajută la
refacerea ficatului (hepatite acute sau cronice);
-utilă în
tratamentul schizofreniei, a bolii Alzheimer şi a sclerozei multiple;
-întârzie
procesele de îmbătrânire şi se opune celor degenerative.
Coenzima Q10
fabricata de organism
Rezulta in urma
unui proces complex de biosinteza interna care cuprinde 17 faze si la care
participa vitaminele B2,B3,B5,B6,B12,acidul folic,vitamina C,tirozina,si
seleniul.Organismul produce aceasta substanta in cantitati suficiente pana in
jurul varstei de 25-30 de ani, dupa care scade odata cu varsta.Dupa varsta de
30 de ani,odata cu initierea proceselor de imbatranire,scade productia proprie
de coenzima Q10,fiind necesar aport suplimentar prin dieta sau/si suplimente
nutritive.Studiile din ultimii zeci de ani,au demonstarat ca mentinerea unui
aport suficient de coenzima Q10,este un factor esential in mentinerea sanatatii
.La bolnavii de inima,s-a constatat un deficit de CoQ10,precum si la bolnavii
de cancer.
Scaderea
nivelului Co Q10,determina cresterea nivelului homocisteinei( vezi articolul
despre infundatorii vaselor de sange),afecteaza calitatea pielii,si alte
daune.Din alimente cantitatea de CoQ10 pe care o putem lua variaza intre 1 si 3
mg pe zi.Se impune deci ca odata cu inaintarea in varsta si in cazul unor
afectiuni suplimentarea CoQ10 prin alimente si suplimente nutritive.In
suplimentele nutritive exista 2 forme de Co Q10 una extrasa din frunzele de
tutun si alta extrasa din alge.
Doza zilnica
recomandata:
-adulti:30-90mg(se
recomanda a se lua cu 2-10g ulei de masline sau de in,pentru a fi optim
absorbita);
-30 mg este
suficienta la persoanele sanatoase,se indica pentru preventie;
-la fumatori sau
cei care consuma alcool si la bolnavii de inima ,100-200mg.
Atentie!!!Administrata
seara in cantitati mai mari de 100mg,poate induce insomnii!!!
Cand avem nevoie
de CoQ10
Sunt anumite
situatii in care deficitul de Co q10,este cauzat de:
-afectiuni
metabolice,periade de efort fizic si nervos,care obliga organismul sa consume
cantitati mari de CoQ10;
-administrarea de
medicamente pentru scaderea colesterolului;
-administrarea de
medicamente pentru scaderea tensiunii.
Semne ale
deficitului de Co Q10
-scaderea
energiei intreguiui organism;
-hipertensiune;
-aritmii;
-astenie
nervoasa;
-distrofie
musculara;
-gingivita;
-obezitate;
-scaderea
imunitatii;
-cancere cu orice
localizare.
Interactiuni cu
medicamentele ale CoQ10
-poate interfera
cu efectul anticoagulantelor,caz in care se va administra cu prudenta;
-in cazul
diabetului are un efect pozitiv,prin scaderea necesarului de insulina(doar sub
supraveghere medicala);
-in depresii are
efect pozitiv,putand fi administrate concomitant cu antidepresivele;
-in
hipercolesterolemii are efect pozitiv,putand fi administrat concomitent cu medicatia.
Surse alimentare: frunzele de tutun,
uleiul de cătină, uleiul de soia, alune, varză, conopidă, broccoli, spanac,
ton, sardină, germenii de grâu, orez integral, uleiurile vegetale, inimă şi
muşchi de vită
Organele care au
mai multă nevoie de coenzima Q10 sunt cele cu metabolism intens : creier,ficat,inimă.Alimentaţia
vegetariană aduce un aport sporit de coenzima Q10.Persoanele care si-au depăşit
greutatea,au mai puţina coenzimă Q10,comparativ cu cei cu greutate
normală sau subponderali.Sinteza in organism a coenzimei Q10,scade cu
inaintarea in vârstă.
Surse de informare
Dr. T. Colin
Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China,
Ed. Paperback, 2006
Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed.
Paralela 45, 2009
Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed
Anandakali,Sibiu,1999
Chase Ravel, Medicamente
miraculoase, pe care nu le cunoașteți încă, Ed. Elit
www.remediumplus.ro-despre Coenzima Q10;
Dr.Calin Marginean,Antioxidantii,conferinte medicale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu