Carotenoizii – sunt printre cei mai importanti antioxidanti,sunt
pigmenţii de culoare roşie, galbenă sau portocalie,care se găsesc în special în
fructele şi legumele de aceeaşi culoare. Cei mai importanţi carotenoizi sunt licopenele, alfa-carotenul, beta-carotenul,luteina
si zeaxantina.
LICOPENUL
Licopenul este un puternic
antioxidant,întâlnit în aproape orice aliment de culoare roşie :
tomate, căpşuni, grape-fruit roşu,pepene rosu, ardei iute şi capia, gogoşari, guava,
papaya, ulei de cătină, dar şi-n struguri.Cea mai mare cantitate de licopen se
găseşte în tomate (300-400 mg/kg).Este singurul anti-oxidant a cărui cantitate
sporeşte de circa 4-6 ori prin fierbere (bulionul / pasta de roşii).Inainte de
a consuma legume sau fructe care contin licopen,consumati 1 linguriţă de ulei
de masline sau 1 linguriţă de ulei de in,pentru amplificarea absorbţiei
(licopenul prezintă biodisponibilitate si efect antioxidant scăzut in medii apoase,
in timp ce mediile lipidice il fac puternic reactiv si biodisponibil).Proprietaţi:
-are o capacitate anti-oxidantă de 10 ori mai puternică comparativ cu vitamina E;
-este o substanţă cu efecte anti-tumorale in special în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plămâni, piele;
-reduce semnificativ riscul aterosclerozei (incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consumă frecvent fructe şi legume bogate în licopen);
-scade incidenţa infarctului miocardic cu 20-50%;
-reduce procesele de îmbătrânire celulară;
-reduce riscul bolilor degenerative si a maladiei alzheimer;
-alături de vitaminele C şi E, previne degenerescenţa maculară a retinei şi diminuează riscul de cataractă cu 50%
ALFA-CAROTENUL
Proprietati:
- este un antioxidant,protejează celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi;
- asigura necesarul de vitamina A;
- imbunatateste sistemul imunitar;
- contribuie al funcţionarea adecvata a sistemului de reproducere;
Surse:morcovii, dovleceii, roşiile, fasolea verde, coriandru si sfecla elvetiana.
- este un antioxidant,protejează celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi;
- asigura necesarul de vitamina A;
- imbunatateste sistemul imunitar;
- contribuie al funcţionarea adecvata a sistemului de reproducere;
Surse:morcovii, dovleceii, roşiile, fasolea verde, coriandru si sfecla elvetiana.
BETA-CAROTENUL ( provitamina A )
Beta-carotenul
este un antioxidant,important pentru vedere, piele, cresterea si dezvoltarea
oaselor, si se gaseste in multe fructe si legume galbene, dar nu numai.Are un efect protector si asupra plamanilor
si a ochilor, si un efect benefic in reglarea zahărului din sânge, în special
la diabetici.Beta-carotenul a fost asociat decenii întregi cu vitamina A
deoarece în organism este transformat rapid în aceasta. Necesar zilnic :
5000-8000 UI (2-3 mg/zi - un morcov
mediu conţine ceva mai mult de 10.000 UI)
Surse: lucernă, migdale,salată, măceşe, alune, arahide, spanac, varză, sfeclă
roşie, mango,papaya, pătrunjel, nucă, pepene galben,caise, măsline, tomate,
ulei de cătină, germeni de grâu, leguminoase, rădăcinoase, citrice, prune,
usturoi, ceapă, fasole verde, tot ce-i verde, zmeură, pere, mere, smochine,
creson, mazăre, bostan, dude, gutui, avocado, castane, cireşe, banane, nap,
castravete, ananas, coacăze, mei, ovăz, orez, păpădie, struguri, ţelină, aloe.
Proprietati :
-substanta antiinfecţioasă;
-substanţă anti-oxidantă;
-reglează somnul şi tensiunea arterială;
-stimuleaza
sistemul imunitar;
-ajută la
formarea smalţului dentar;
-asigură vederea
normală ;
-ajuta la
functionarea optima a sistemului reproducator;
-stimulează
creşterea osoasă şi dentară;
-rotejeaza
împotriva radiaţiilor de orice fel;
-impreună cu
vitamina C, reduce mult secreţia de mucus bronşic la astmatici şi la bronşiticii
cronici;
-utilă în
tratamentul calviţiei androgenice, a ridurilor şi a acneei juvenile;
-este vitamina
longevităţii întârziind mult apariţia senilităţii
-protejează
ADN-ul celular de acţiunea nocivă a toxinelor
Factori care genereaza deficite de betacaroten(provitamina
A; diareea cronică, medicaţia de scădere a colesterolului, uleiul mineral, contraceptivele
orale, alcoolul, fumatul, stresul, sarcina şi alăptarea, hepatitele şi ciroza
hepatică.
LUTEINA
Luteina( alături de zeaxantină),este un antioxidant
natural,care oferă protecţie retinei împotriva radiaţiilor luminoase care o pot
afecta şi distruge,cu consecinţe catastrofale care pot afecta vederea pâna la
orbire.Luteina(alături de zeaxantină) este o substanţă specifică ochiului,nu se
poate sintetiza in organism şi trebuie adusă prin aport alimentar.
Luteina este
antioxidantul capabil să lupte cu radicalii liberi,care la nivelul ochiului ar
putea da degenerescenta maculara şi cataractă.Rolul luteinei şi a zeaxantinei
este de a filtra componenta albastră a luminii solare sau artificiale,pe care
ochiul până la retină nu este capabil sa-l porească.Componenta albastră din
razele de lumină şi radiaţiile UV in exces sunt deosebit de dăunătoare
retinei,pe care o pot distruge ireversibil.O multitudine de studii efectuate in
ultimii ani,au evidenţiat rolul determinant al luteinei in buna funcţionare a
retinei şi a ochiului in general.Rezultă deci importanţa deosebită a
alimentaţiei in funcţionarea optima a ochiului.
Proprietaţile
luteinei (alături de zeaxantină)
-Protejează
vederea împotriva degenerescenţei maculare şi cataractei.Pentru a avea o vedere
optimă,aduceti prin aport alimentar alături de luteină şi surse de acizi graşi
omega 3 ( recomandarea mea este consumul uleiului de in-vezi articol despre
uleiul de in ).Există studii care au demonstrat că o alimentaţie corectă care
include surse de luteină, vitamina E, şi rezveratrol,previne şi întârzie apariţia
cataractei şi protejează ochiul.
-Protejează inima (surse de luteină + surse de vitamina C);
-protejează
creierul;
-protejează
pielea-studiile au evidenţiat că suplimentarea zilnică cu 10mg de luteină duce
la creşterea hidratării pielii cu peste 30% şi la creşterea elasticitaţii
acesteia
-protejează
plămânii-studiile au evidenţiat că luteina ajută la refacerea ţesuturilor in
special după abandonarea fumatului.La fumători, luteina micşorează stresul
oxidativ al componentelor toxice din fumul de ţigară.Deci fumătorii trebuie să-şi
completeze zilnic dieta cu alimente bogate in acest antioxidant.
-menţine
articulaţiile sănătoase-studiile au demonstrat că luteina consumată
frecvent,este un sprijin in evitarea îmbătrânirii articulaţiilor.Pentru
articulaţii sănătoase recomand mişcare,alimentaţie sănătoasă,atitudine pozitivă
alături de surse de luteină.
-poate fi
folosită in profilaxia sau tratarea cancerelor alături de alţi antioxidanţi.
Cantitatea de
luteină din alimente( in micrograme/100g )
-nap 18.000
-spanac fiert
12.000
-spanc crud 1.800
-mazare 2500
-dovlecel 2125
-broccoli
1100-1700
-varza bruxelles
1590
-salata verde
1200-1300
-nuci 1200
-morcov fiert
1100
-fasole verde
fiarta 800
-ou 150
-porumb 644
-kiwi 120
Doza recomandata
-3mg/zi doza
minim recomandata;
-6mg/zi pentru un
consum terapeutic;
-10-20mg/zi in
degenerescenta maculara;
-10mg/zi in
probleme de nutritie si pentru protectia pielii.
Alte surse de
luteină : loboda, dovleacul galben, rubarba, praz, vegetale verzi şi orice
fruct sau legumă care are culori intense.
Luteina poate fi
utilizata cu rezultate bune in pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului
de prostata. Efectul luteinei
este amplificat de licopen cu consecinte
deosebite in ce priveste scaderea colesterolului sangvin si incetinirea sau
stoparea degenerarii maculare.
ZEAXANTINA
Are culoarea
galbenă si alaturi de luteina asigura o protectie deosebita ochiului.
Cantitatea de
zeaxantina din alimente( in micrograme/100g)
-porumb dulce
fiert 530;
-spanac 180-330;
-varza fiarta
266;
-salata verde
187;
-mandarine 142.
Dupa cum putem
observa din tabele,biodisponibilitatea luteinei si zeaxantinei este mai mare la
legumele fierte.
Alte surse de yeaxantină: ardeii
roşii, mango, portocale, spanac, gălbenuşul de ou (şi-n general acolo unde
există şi beta-carotenul).
Luteina si zeaxantina se găsesc împreuna in alimente,diferă doar proporţia in care acestea se găsesc.Zeaxantina are roluri asemănătoare luteinei.
Surse de informare
Dr. T. Colin
Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China,
Ed. Paperback, 2006
Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed.
Paralela 45, 2009
Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed
Anandakali,Sibiu,1999
Chase Ravel, Medicamente
miraculoase, pe care nu le cunoașteți încă, Ed. Elit
"Dieta pentru ochi sanatosi",Autor:Milena Sadova,martie 2007,www.supereva.ro
www.vitamin-resource.com-studii despre luteina
www.remediumplus.ro-despre luteina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu